Juha Sipilä on homoista hiljaa

Suomen valtakunnallisen politiikan keulilla puhaltavat konservatiiviset tuulet, vaikka kansan enemmistön parissa ja jopa evankelisluterilaisen kirkon piirissä liberaalit arvot ovat niskan päällä.  

Oululainen gallupkuningas ja todennäköinen tuleva Suomen pääministeri Juha Sipilä ei kannata avioliittolain uudistamista suuntaan, joka toisi homot samaan asemaan kuin heterot. Puhutaan sukupuolineutraalista tai tasa-arvoisesta avioliittolaista. Eduskunta äänestää lakialoitteesta ylihuomenna perjantaina. 

Äänestys on ennakkoon hyvin jännittävä. Lopputulos ei ole selvä, koska moni poliitikko peittelee kantaansa viimeiseen asti.

Mutta ei siis keskustan Juha Sipilä. Hän vastustaa homojen avio-oikeutta.

Myös muilla suurten puolueiden johtajilla on kanta asiaan. Tämä käy ilmi kyselyistä ja kannanotoista.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on raamattulähtöisessä konservatismissaan yhtä tiukka kuin Sipilä. Sen sijaan SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on lähtenyt julkisuudessakin vahvasti lain uudistajien puolelle. Rinteen linjoilla on pääministeri Alexander Stubb, joka tosin on vetänyt juuri ratkaisevalla hetkellä asiassa hyvin matalaa profiilia.

Konservatiivinen Sipilä on homoista äänestyksen alla kovin hiljaa siinä missä liberaali Stubbkin. Tässä lainaus Soinilta Suomen Kuvalehdessä syyskuulta:

”He tulevat meidän tontillemme. Olemme arvokonservatiivinen puolue. Keskusta on tehnyt muutoksen taitavasti. Minä sanon homoliittoa homoliitoksi. Sipilä vastustaa sitä, mutta hän ei puhu siitä”

Keskustan sisällä puhutaankin vaikeasta palasta. Homojen aviollisia oikeuksia kannattaa Iltalehden tuoreen kyselyn mukaan selkeä vähemmistö. Heistä näkyvin poliittinen toimija eduskunnassa on ryhmäpuheenjohtaja Kimmo Tiilikainen.

Kokoomus on asiassa myös jakautunut, joskin avoimesti lakia on uudistamassa paljon useampi kansanedustaja kuin keskustassa.

Jos perjantain äänestys päättyy uudistajien voittoon, asia menee vielä eduskunnan suureen valiokuntaan, mutta siitä tuskin jarrua hankkeelle tulee. Valiokuntaa johtaa lakialoitetta kannattava demarikansanedustaja Riitta Myller, varapuheenjohtajina ovat Paula Lehtomäki (kesk.) ja Paavo Arhinmäki (vas.), jotka jakavat Helsingin Sanomien kattavan kyselyn mukaan saman näkemyksen.

Mielenkiintoista on nähdä, millä tarmolla tuleva hallitus edistää uudistukseen liittyvää lainsäädäntöä, jota siis jää sen töiksi, jos hanke tällä viikolla etenee. Into lienee melko vähissä, jos hallituksessa istuvat sekä Juha Sipilä että Timo Soini – ja mahdollisesti myös heidän hengenheimolaisensa Päivi Räsänen. 

 

 

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu