Näinkin historiallisesti voi verottaja tyriä

Kulunut vaalikausi jää Suomen verohistoriaan poikkeuksellisena kautena. Näin sanoo Tampereen yliopiston vero-oikeuden professori, Veronmaksajain Keskusliiton valtuuskunnan puheenjohtaja Seppo Penttilä.

Ja kyseessä ei sitten ollut Kataisen/Stubbin hallituksille satanut kehu.

”Koskaan aikaisemmin ei liene eletty aikaa, jolloin lainsäätäjä olisi harrastanut edestakaisia verolainmuutoksia siinä määrin kuin kuluvan vaalikauden aikana”, professori jatkaa ja käyttää esimerkkinä lakia tuotannollisten investointien korotetuista poistoista vuosina 2013 – 15. Eduskunta hyväksyi sen vuoden 2012 lopussa.

”Jo neljä kuukautta myöhemmin maaliskuussa 2013 hallitus periaatepäätöksessään perui poisto-oikeudet vuodelta 2015. Tämä lainmuutos hyväksyttiin eduskunnassa vuoden 2013 lopussa. Kului jälleen vuosi. Nyt vuoden 2014 lopussa hallitus taas esittää, että korotettuja poistoja jatketaankin kahdella vuodella eli vuosille 2015 – 16. Näyttää siis siltä, että kahdessa vuodessa ennätetään tekemään kolme toistensa vaikutukset kumoavaa verolain muutosta asiasta, joka koskee pitkäaikaisia investointeja”, Penttilän selostus jatkuu.

Tällainen poukkoilu on yrityksille kestämätöntä. Omituiselta tuntuu, että siihen on pystynyt juuri kokoomusvetoinen hallitus. Kokoomuksen kun on joskus luultu ymmärtävän puolueista eniten yrittämisestä.

Itse asiassa juuri yritysten edustajat ovat minullekin esittäneet poikkeuksellisen jyrkkää kritiikkiä tämän vaalikauden menosta. Ilmapiiri on tympeä, kun Suomen talouskasvu on pakkasella ainakin kolme vuotta, jos ei neljäkin, peräjälkeen.

”Osinkoverotuksessa edestakaisia muutoksia tehtiin jo lainvalmisteluvaiheessa. Perintö- ja lahjaverotusta on jatkuvasti kiristetty, mutta nyt senkin osalta ollaan havahtumassa kiristysten tuottamiin ongelmiin”, professori Penttilä jatkoi tämän vaalikauden epäjohdonmukaisuuksia kuvaavaa listaansa.

Yrittäjätaustaiseen Juha Sipilään (kesk.) kohdistuu talouselämän piirissä nyt kovia odotuksia. Taas voi tulla pettymys, sillä Sipiläkin on vain poliitikko, joka joutunee tekemään lehmänkauppoja suuntaan jos toiseen.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu