Punamulta vai porvari?

”Suomen uusi poliittinen todellisuus lävähtää tv-ruutuihin 19. huhtikuuta”, sanoi keskustan konkarivaikuttaja Seppo Kääriäinen kokoomuksen uusimmassa Nykypäivä-lehdessä, jossa peloteltiin kokoomuslaisia ”punamullan käryllä”.

Tuossa tilanteessa todennäköisen vaalivoittajan, keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän päässä pyörivä peruskysymys on: rakennanko hallituksen punamulta- vai porvaripohjalle? Eli kyse on siitä, onko keskustan pääkaveri SDP vai kokoomus.

Yksi mahdollisuus, joskin vähemmän todennäköinen, on myös se, että keskusta päästää kelkkaansa molemmat.

Uusimman HS-gallupin mukaan keskustan takana tuleva kaksikko on tasoissa noin 16 – 17 prosentin kannatuksellaan. Sillä ei ole varsinaista merkitystä, kumpi niistä lopulta on kakkonen, jos ero on pieni, kuten nyt näyttäisi. Sen sijaan sillä on merkitystä, kumman poliittinen agenda sopii keskustalle.

Jos yrittäjätaustainen Sipilä saisi yksin valita, voisi tuon valinnan kuvitella olevan helpommin kokoomus. Suomen suurin yksittäinen kysymys kun on hyvinvointivaltion uusi malli, koska rahat eivät riitä nykyiseen.

Sipilä on sanonut lääkkeekseen kovat säästöt. Rajumpaan menojen saneeraukseen lähtisi helpommin kokoomus kuin SDP, joka on profiloitunut enemmän hyvinvointivaltion säilyttäjänä, vaikka se edellyttäisi korkeampia veroja.

Sipilän täytyy kuitenkin miettiä keskustan muuta puoluejohtoa ja kenttäväkeä, joissa on paljon demarisympatioita. Hänen täytyy punnita myös sitä, miten ankara säästölinja saadaan valtakunnassa mahdollisimman kivuttomasti läpi. Siinä kokoomusta parempi kaveri voi olla SDP, jolla on läheiset suhteet ay-liikkeeseen.

Mutta onko SDP:llä valmiutta säästökuuriin? Se on suuri kysymys.

Jos mennään ulkopolitiikan saralle, on SDP:llä ja keskustalla yhtenevä näkemys. Ne ovat molemmat länsikriittisempiä kuin kokoomus, joka on Suomen Nato-myönteisin puolue. Tosin Sipiläkään ei ole Nato-jäsenyyden varsinainen vastustaja.

Ehdokkaiksi tupsahtelee jatkuvasti mielenkiintoisia uusia nimiä. Keskusta sai joukkoihinsa kokoomuksen nenän edestä yrittäjä Anne Bernerin ja Ilta-Sanomien mukaan myös europarlamentaarikko Olli Rehn olisi lähtökuopissa. Saattaa ministerin posti kutkuttaa.

Europarlamentista haluaa kotimaan politiikkaan myös perussuomalaisten Sampo Terho, jossa on vaikka ministeriainesta, jos perussuomalaiset hallitukseen yltävät. Tässä yhteydessä on hyvä muistaa, että Terho esitteli kaksi vuotta sitten jopa oman leikkauslistansa.

 

 

 

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu