Näkyykö Kreikka nyt Suomen vaaleissa kuten 2011?

Kreikan talous kasvaa tällä hetkellä nopeammin kuin mikään muu euroalueen talous. Tästä muistutti professori Sixten Korkman tänään Kauppalehdessä.

Kreikan kasvu pistää Saksan ja euroalueen häpeään, MarketWatch uutisoi viime vuoden loppupuolella. Jutun pylväiköstä näkyy, kuinka Kreikka, Slovakia, Espanja ja Latvia kasvoivat vuoden 2014 kolmannella neljänneksellä valuutta-alueellamme kovinta vauhtia.

Näissä oloissa lähdetään siis ratkomaan Kreikkaan syntynyttä tilannetta, jossa viikonlopun vaalivoittaja, vasemmistopopulistinen Syriza pyrkii lupaustensa mukaan irrottamaan maata ainakin jonkin verran ulkoa päin määrätystä talouskurista.

Menoja ja tuloja tasapainottavan kuriohjelman takana ovat EU, EKP ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ylivelkaisen Kreikan ajettua itsensä 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä taloustuhon partaalle.

Kreikan kaaos näkyi Suomen eduskuntavaaleissa 2011 siten, että perussuomalaiset saivat jytkynsä. Puolue jäi tai se jätettiin kuitenkin ulos laajapohjaisesta euromyönteisestä hallituksesta, josta tuli päätöksentekokyvyltään heikko. Oppositio on nostanut Kreikan tukemisen säännöllisin väliajoin esille hallitusta sättiessään.

Tässä tilanteessa Kreikan tavanomaisten toimien liikkumavara on todellisuudessa pieni. Sen tietää myös Syriza, mutta kovaa populistista retoriikkaa on varmasti luvassa.

Suomalaisittain spekuloidaan Kreikan vaalien vaikutusta huhtikuisiin eduskuntavaaleihimme.  Jos Syriza saa markkinaodotusten mukaisesti pieniä myönnytyksiä velkojensa maksuun (ei velkojen anteeksiantoa) ja Kreikassa käynnistynyt positiivinen talouskehitys jatkuu, ei siitä saa oikein kunnollista polttoainetta populismi täällä sen enempää vasemmalla kuin oikeallakaan.

Jos Syrizan Alexis Tsipras taas alkaa omapäisesti rikkoa tehtyjä sopimuksia ja ennakko-odotusten vastaisesti irrottaa maansa eurosta, luvassa on poliittista ja taloudellista hämminkiä ainakin joksikin aikaa myös Kreikan ulkopuolella. Vaaleihin valmistautuvasta Suomesta löytyy poliitikkoja, jotka toivovat tämän vaihtoehdon toteutumista kädet kyynärpäitä myöten ristissä.

 

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu