Sauli Niinistö hämmensi tv:ssä

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö lausahti lauantaina tv:ssä kenties koko presidenttiuransa tulkinnanvaraisimman kommenttinsa, joka ei näytä aivan auenneen vaaleihin valmistautuville puoluejohtajillekaan.

Kommentti kuultiin, kun toimittaja Jari Korkki Ylen TV1:n Ykkösaamussa otti hänen kanssaan puheeksi Naton ja sen, mitä aiheesta seuraavaan hallitusohjelmaan pitäisi kirjata.

”Minä en nyt tietenkään ole sen hallitusohjelman kirjoittajia, mutta tässä on ollut keskusteluja kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajien kanssa siitä, että olisiko meilläkin käyttöä tuolle ruotsalaiselle kulttuurille. Siellähän vaalien alustalla pyritään rauhoittamaan turvallisuuspoliittinen keskustelu, ettei se olisi vaalien teemoja ja he ovat siinä yllättävän hyvin onnistuneet pysyttelemään pidättyvinä”, presidentti Niinistö sanoi.

Yrittikö presidentti suitsia turvallisuuspoliittista keskustelua samaan aikaan, kun koko turvallisuustilanne Euroopassa on muuttunut hyvin ikävään suuntaan Venäjän Ukraina-aggression vuoksi?

Ja nytkö kenenkään ei pitäisi tehdä turvallisuuspolitiikasta ja siihen kytkeytyvästä Suomen Nato-kysymyksestä vaaliteemaa? Ei puolesta eikä vastaan?

Niin se on varsin yleisesti tulkittu ja siksi se nousi eilen keskusteluun myös Lahdessa SuomiForum-keskustelutilaisuudessa. Puolustusministeri Carl Haglund (r.) sanoi eilen tosin tulkinneensa lausunnon niin, ettei presidentin avaus hänen mielestään tarkoittanut sitä, että mielipiteitään ei saisi kertoa.

Keskustelun suitsiminen olisikin mahdotonta, kun vaalit ovat täydessä käynnissä, asiantuntijoiden Nato-aiheisia kirjoja pukkaa Suomessa toinen toisensa perään, eduskuntavaaliehdokkaat vastailevat vaalikoneisiin sekä osallistuvat keskustelutilaisuuksiin ja jäsenyyden hyötyjä ja haittoja arvioidaan päivittäin kotimaisessa toimitetussa mediassa sekä blogeissa ja keskusteluareenoilla.

Esimerkillisestä Nato-keskustelusta käy Puolustusvoimien tutkimuslaitoksen asiantuntijan, komentaja Juha-Antero Puistolan ja toimittaja Jyrki Karvisen viime kuussa ilmestynyt Suomi ja Nato -kirja (Auditorium), jossa käydään läpi muun muassa Nato-jäsenyyden kustannukset.

Puoluejohtajilta tuli keskustelun mahdolliselle hillintäajatukselle täystyrmäys eilen Lahdessa. Pääministeri Alexander Stubb (kok.) pitää turvallisuuspoliittista keskustelua nyt vaalien alla ”kuluttajansuojakysymyksenä”.

”Olisi älyllisesti epärehellistä, jos emme voisi keskustella tästä tilanteesta… Ei me voida pistää päätä pensaaseen tässä muuttuneessa tilanteessa”, Stubb sanoi.

Toivottavasti tasavallan presidentti täsmentää mahdollisimman pian, mitä hän tv-kommentillaan tarkoitti.

 

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu