Näissäkin vaaleissa on populisti (joka ei ole Soini)
Ensi kuussa pidettävissä eduskuntavaaleissa on seitsemän enemmän tai vähemmän poliittisessa keskustassa operoivaa puoluetta ja yksi populistipuolue. Tällä kertaa se yksi ei ole perussuomalaiset.
Vuoden 2015 vaaliasetelmat ovat aivan toiset kuin 2011. Nyt ei ole alla vaalirahakohua, eikä Kreikasta (lue: Suomen suhteesta euroon) tai maahanmuutosta ole tulossa vaaliteemaa.
Näihin vaaleihin on kehkeytymässä yksi kantava vaaliteema. Se on Suomen talous, kun politiikan tohtorisedät- ja tädit yrittävät tarjota kansan lamakärsimyksiin lääkettä, työtä ja toimeentuloa.
Poppakonsteja ei ole. Rahaa ei voi painaa, eikä euron oloissa voi tehdä myöskään tulonsiirtoa kuluttajilta vientiyrityksille devalvaatiolla. Pitäisi tehdä jotain, joka lisää yrittäjien uskoa tulevaan, mikä taas synnyttää uusia työpaikkoja.
Nykyinen hallitus ei laman torjunnassa onnistunut. Sen ainoa yrittäjäkenttää laajemmin lohduttanut toimi oli yhteisöveron lasku, mutta siitäkään ei ole toistaiseksi syntynyt kuin kuoppa valtiontalouteen.
Julkista taloutta on näissä kurjuuden oloissa yritetty hätäpäissään sopeuttaa heikolla menestyksellä. Joitain menoja on summassa karsittu ja kulutusveroja korotettu. Kuntauudistukselle ja sotelle kävi niin kuin kävi.
Paha sanoa, olisiko mikään talouspoliittinen lääke kuluneella vaalikaudella toiminut, koska toimintaympäristö on ollut vaikea. Kansainvälisestä finanssikriisistä seurannut Euroopan talouspehmeys, Nokian mahalasku ja Venäjän taloussyöksy ovat vähentäneet rahavirtoja Suomeen, mikä on heijastunut työvoimavaltaisille aloille rakentamiseen ja kauppaan.
Tässä maailmantilanteessa Suomen neljä suurinta gallup-puoluetta – keskusta, kokoomus, SDP ja perussuomalaiset – jakavat varsin samanlaisen tilannekuvan. Niiden kaikkien johtohahmot ymmärtävät, että Suomen valtion velkakierre on saatava tulevan vaalikauden aikana poikki tai hukka perii. Seitsemän-kahdeksan miljardia euroa syömävelkaa per vuosi ei vain käy.
Katkaisuhoitoon tarvitaan talouskasvua, mutta myös julkisten menojen suunnitelmallista järkeistämistä. Tästä kokonaisuudesta keskustellaan näissä vaaleissa ja siihen kannattaa kiinnittää huomiota, mitä kukakin omaksi paketikseen tarjoaa.
Elvyttääkö veronalennuksilla vai teitä ja siltarumpuja rakentamalla? Karsitaanko koulutuksesta, yritystuista vai kehitysavusta?
Aivan omille linjoilleen on lähtenyt Kreikan vasemmistopopulistisen Syrizan vaalivoitosta voimaa saanut suomalainen vasemmistoliitto. Se tarjoaa lääkkeeksi velaksi elvytystä aitoakin aidompaan populistityyliin.
”Nyt on seitsemän vuotta koko Euroopassa harjoitettu leikkaavaa politiikkaa ja mitä on käynyt? Talous on pysähtynyt, työttömyys on kasvanut ja palvelut heikentyneet sekä velkataso noussut”, puoluejohtaja Paavo Arhinmäki sanoi Uuden Suomen haastattelussa viime viikolla.
Mitähän olisi käynyt ilman tätä politiikkaa? Tai mitä käy jatkossa, jos neljän vuoden julkisen lisäelvytyksen jälkeen käteen jäisi vain yhä tähtitieteellisempi velkapotti? Kuka tämän kaiken maksaa?
Vasemmistolaisen velkavivuttelun on pukenut selvimmin sanoiksi eduskuntavaaliehdokas, maailmanpolitiikan professori Heikki Patomäki Puheenvuoron blogissaan. Hänen seitsemän miljardin euron elvytyspakettinsa pitää sisällään esimerkiksi yhden miljardin verran aiempien leikkausten perumista ja julkisten menojen lisäämistä miljarditolkulla.
Myös SDP:ssä puhaltavat puheenjohtaja Antti Rinteen takana vasemmistopopulistiset tuulet. Varapuheenjohtaja Sanna Marin sanoo tänään Kauppalehdessä, että yhteisöveron alentaminen 4,5 prosenttiyksiköllä oli virhe ja nyt pitäisi elvyttää, ilmeisesti siis velaksi.
Todennäköisesti vaalit voittava Suomen keskustapuolue on mielenkiintoisessa tilanteessa, kun se valitsee pääpartnerinsa tulevaan hallitukseen. Joustoa on muilta luvassa, ja paljon.
Keskustaoikeistolaisen kokoomuksen tekemisistä tässä hallituksessa on nähty, että se taipuu apupuolueeksi minkälaiseen ohjelman taakse tahansa. Toisaalta keskustavasemmistolainen SDP asettuu halutessaan vasemmistodemari Sanna Marinia paljon keskemmälle.
Keskustapopulististen perussuomalaisten päällikkö Timo Soini ei lähde vaatimaan Suomen euroeroa tai tuskin edes riitelemään Kreikasta, jos Juha Sipilä hyväksyy hänet hallitusjoukkoihinsa. Ylen Pressiklubissa Soini sanoi perjantaina epäsuorasti haluavansa ulkoministeriksi, ja lähinnä kiusaantui kun puheeksi tuli hänen puolueensa maahanmuuttokriittinen siipi.
Talouspolitiikassa poliittiseen ydinkeskustaan sijoittuvat keskusta, SDP, perussuomalaiset, vihreät, RKP ja kristillisdemokraatit sekä myös kokoomus näiden muiden paineessa. Ne eivät saa hallitusneuvotteluissa periaatteellista riitaa aikaan myöskään ulko- ja turvallisuuspolitiikasta; kaikki seitsemän ovat valmiita pitämään Nato-ovea raollaan, ja kaikista niistä löytyy väkeä puolesta ja vastaan.
Vasemmistoliitto on jäämässä velkaelvytyksineen yksin, ja myös Nato-asiassa vasemmistopopulistit vetävät periaatteellisinta vastustuslinjaa. Sellaisilla linjauksilla aukeavat ovet varmimmin vaalien jälkeiseen oppositioon, jos ei jytkäytä Syrizan lailla, mitä ei siis Suomen tapauksessa tapahdu.
Kaikki wanhat syöttää samaa agendaa, eli edustuksellista demokratiaa!
Todellinen vaihtoehto löytyy IPUsta ja suorasta Demokratiasta (huom ISO D)
http://janispetrus.puheenvuoro.uusisuomi.fi/189206…
Ilmoita asiaton viesti
Noinkin voi ajatella, mutta näin vaalien alla se on vähän irti arjesta.
Itse tuen enemmänkin Johanna Korhosen ajatusta, jonka mukaan jokainen eduskuntavaaliehdokas on sankari.
Korhosen blogikirjoitus aiheesta löytyy täältä: http://www.suomenmaa.fi/edoris?tem=sm_blogi2&bloge…
Ilmoita asiaton viesti
Politiikka ja politikot on irti kansalaisen arjesta. Se tässä meidän systeemissä mättää….
Ei Suomen kansa ole liian tyhmää kertomaan mihin suuntaan venettä pitää soutaa.
Vai mitä olette mieltä ?
Mielestäni nykyinen 9-10 korporaatiovetoisen puoluejohto-ohjatun kurilaitoksen tilalle pitää saada perustuslain määrittelemä vapaa ja kansa ohjattu kansanedustuslaitos!
Ilmoita asiaton viesti
Jos kansa ei mielestäsi ole ”liian tyhmää”, miksi se kerta toisensa jälkeen äänestää samat pellet päättämään asioistaan, vaikka ehdokkaita on pilvin pimein?
Ilmoita asiaton viesti
Tuo onkin suuri arvoitus hyvä Jouko. Mainonta toimii ja lupaukset vetävät puoleensa, kai.
Mutta maailma muuttuu ja me siinä mukana….väkisinkin.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta, kun joka neljäs vuosi valitaan periaatteessa koko eduskunta uudestaan, kaikki ovat nolla-asemassa, voisiko olla niin, että kansa saa, mitä ihan oikeasti haluaakin?
Ainakin vaalitulokset viittaavat siihen. Tämä ei ole ihme. Ihminen on luonteeltaan peruskonservatiivi, jolle kaikkein kamalin mahdollisuus on, että asiat muuttuvat. Varsinkin, jos korjattavista vioista joutuu syyttämään itseään.
Ehkä kaikki EI OLEKAAN muitten vika?
Ilmoita asiaton viesti
Montako puoluetta meillä on? Voit äänetää yhtä, mutta mitä silloin saat. Et tiedä. Ostat sian säkissä. Hyvä jos edes saat sian.
Ajattele nyt järjelläsi. Kun et voi muodostaa kantaa mihinkään täsmälliseen, joudut valitsemaan ehkä 1-2 sinun kuvittelemasi lähinnä olevan puolueen välillä. Miten siis voi saada muuta kuin entistä samaa.
Vaikka puolueiden kannatus vaihteleekin, ei tuo vaihtelu juuri vaikuta, sillä hallitusohjelma laaditaan vasta vaalien jälkeen. Et siis pääse tekemään valintaa siltäkään osin.
Koko systeemi on sinua vastaan, ja rakennettu siten ettei äänestäjien äänellä olisi merkitystä.
Ilmoita asiaton viesti
Puolueet eivät ole ehdolla, ehdokkaat ovat. Vanhoista tiedät, mitä saat, uusissa on riski.
Kumpaa luulet, että vaikkapa Jutta Urpilainen pelkää enemmän, että Södöp voittaa ja hän putoaa ja menettää 15 000/kk ministeritulot, vai että hän pääsee läpi, pääsee ministeriksi, saa 15 000/kk mimisteripalkkaa ja Södöp häviää?
Poliitikoilla ei ole enää herran pelkoa, mikä johtuu juuri äänestäjäkuntaan pesiytyneestä asenteesta, ”ei se miihinkään vaikuta”.
Ilmoita asiaton viesti
Toisaalta täytyy muistaa, että kansanvalta on nimenomaan sitä, kansan valtaa. Kyse on siis vallasta, joka on tahdon asia, ei ”objektiivisen hyvän”, mitä se sitten tarkoittaisikaan.
Kansanvallan perusparadoksi on, että kansalla on täysi oikeus toimia täysin typerästi (ainakin jälkikäteen tarkastellen). Muitakin jätjestelmiä on kokeiltu, ja kokeillaan edelleen, eri puolilla maailmaa. Kansanvaltainen oikeusvaltio, jokoa miellä on, on osoittautunut, ei ehkä ”parhaaksi”, niin kuin Churchill väitti, mutta joka tapauksessa pitkällä aikavälillä kaikkein vähiten haitalliseksi ja ylivoimaisesti halvimmaksi keinoksi säilyttää yhteiskuntarauha, hallita, käyttää valtaa.
Tulee muistaa, että vallan summa on kaikissa yhteiskuntamuodoissa vakio. Kansanvaltaisen oikeusvaltion perusta on, että sitä ei ole kenelläkään liikaa, ts. niin paljoa, että hän tai jokin pieni ryhmä saisi de facto diktatuuriset valtuudet.
Ilmoita asiaton viesti
Suomalaisessa vaalijärjestelmässä ei voi huijata. Jokainen, joka on joskus toiminut ääntenlaskennassa avustajana voi omakohtaisen kokemuksen perusteella todeta, ettei huijaus ole mahdollista. Kyseisen äänestysalueen tulokset julkistuvat sitä mukaa, kun ääniä siellä lasketaan ja pöydän ääressä äänilippuja laskevat aivan tavalliset kansalaiset. Ja jokaisen äänestysalueen luvut jäävät julkiseksi tiedoksi, joista summaamalla saadaan kokonaisäänimäärät selville.
Ja mitä siihen kansan tyhmyyteen tulee, niin vaikka joukossa onkin näköjään erilaisia salaliittoihin uskovia ”juntteja”, niin kokonaisvaltaisesti ajatellen Suomen kansa on äärimmäisen hyvin menestynyttä. Korpien kätköissä arktisilla aueilla kaukana maailmasta elelee eristyksissä historian saatossa eri tavoin alistetuksi tullut pieni metsäläiskansa, joka jo viisi vuosikymmentä on aiemmista raskaista sotakorvauksista ja veloista huolimatta vuosi toisensa jälkeen kuulunut kansainvälisen BKT-mittauksen mukaan maailman 20 parhaan elintason maan joukkoon. Kilpailukykymittauksissa ykkössija on tullut monasti ja pääsääntöisesti on kuulunut viiden parhaan joukkoon.
Voisin luetella sata kaupunkia maailmalta, joissa jokaisessa asuu vähintään sama määrä ihmisiä kuin Suomessa, mutta joiden nimeäkään juuri kukaan ei täällä tiedä. Menet minne tahansa maailmassa, niin Suomi, Sibelius, sauna ja Nokia tunnetaan. Valveutuneimmissa bisnepiireissä tunnetaan myös Kone, UPM, Stora, Valmet, Metso, Rovio, Neles, Outokumpu, Neste, Kemira y.m. …
Kyllä suomalaiset ovat selviytyjäknsaa, joskin jollain tavoin sellaista, että se usein kestää huonot ajat paremmin kuin hyvät ajat.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen suhteellinen vaalitapa on luotu tukemaan niitä puolueita joilla on ollut eniten edustajia. Pienellä puolueella ei ole mitään mahdollisuutta saada läpi ehdokastaan, joka saattaa saada kymmenkertaisen äänimäärän verrattuna suuren puolueen viimeiseen läpi menneen ehdokkaan äänimäärään.
On se siis rehellistä, suuret huijaavat reilusti, mutta kun se tiedetään niin miksi tehdä mitään? Pienet puolueet eivät pysty, ja suuret eivät halua.
Siksi jo perussuomalaisten viime vaaleissa saama kannatuksen muutos oli niin suuri järkytys suuremmille puolueille, että sellaisen mahdollisuus halutaan jatkossa estää keinolla millä hyvänsä. Myös laittomilla, jos ne vain onnistutaan naamioimaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kansa äänestä samoja pellejä. Kaikki entiset eivät ole edes ehdolla. Sen sijaan samanlaisia pellejä kansa kyllä äänestää. Viime kerralla vaihtui noin puolet. Käytännön lainsäädäntötyössä siitä oli enemmän haittaa kuin hyötyä, kun kokemattomuutta tuli kehiin ihan liian kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Voisitko antaa esimerkin puoluejohtajasta tai ministeristä, joka on pudotettu vaaleissa eduskunnasta viimeisten 40 vuoden aikana (siis asettunut ehdokkaaksi eikä ole tullut valituksi)?
Voisitko antaa esimerkin huonosta laista, jonka on esittänyt uusi kansanedustaja, joka huonous johtuu uusien kansanedustajien toiminnasta tai jonka läpimeno on onnistunut uusien edustajien ansioista?
Kiitos molemmista jo etukäteen.
Ilmoita asiaton viesti
Samat pellet eivät tule vaaleista toiseen valituksi, mutta valituksi tulevat vain puolueiden sopiviksi katsomat pellet.
Ei sillä väliä ketä äänestät. Valittujen äänestyskäyttäytymistä ei ratkaise yksilön ominaisuudet, vaan puolue.
Ilmoita asiaton viesti
Puolue ei ratkaise mitään. Valittujen äänestyskäyttäytymisen ratkaisee valittu itse, juuri ne ”yksilön ominaisuudet”. Millä keinoin ”puolue” muka pääsisi vaikuttamaan valitun äänestyskäyttäytymiseen vastoin tämän omaa päätöstä asiassa?
Ilmoita asiaton viesti
” Jos kansa ei mielestäsi ole ”liian tyhmää”, miksi se kerta toisensa jälkeen äänestää samat pellet päättämään asioistaan, vaikka ehdokkaita on pilvin pimein? ”
Uskoisin ihmisten valikoivan muutaman puolueen ehdokkaiden välillä sen mukaan miten tyytyväisiä ovat niiden toimintaan. Kun puolueet saavat asettaa 14 ehdokasta listalleen tai maksimissaan niin monta kuin vaalipiirissä on ehdokkaita, äänestäjällä ei kovinkaan montaa vaihtoehtoa ole joiden joukosta valioyksilönsä valitsee. Ei suinkaan pilvin pimein, kuten haluat itsellesi uskotella.
Itse en löydä sopivaa ehdokasta niiden puolueiden joukosta joita katson voivani äänestää. Miten sinä Heyno valitsisit ehdokkaan minun tilanteessani?
Ilmoita asiaton viesti
Sinun sijassasi valitsisin jokun, joka ei ole ennen ollut eduskunnassa, oli puolue mikä tahansa.
Ehdokkaita on tosiaan pilvin pimein. Valituksi tulee 200, montako ehdokasta yhteensä on?
Ilmoita asiaton viesti
Mitä tulee toimittaja Johanna Korhosen hurskaaseen ajatukseen kaikkien ehdokkaiden tasapuolisesta näkyvyydestä julkisuudessa niin ainoa keino on kieltää jokaisen ehdokkaan kaikenlainen esiintyminen julkisuudessa / mediassa esimerkiksi kahden kuukauden ajaksi ennen vaaleja.
P.S. Puoluetukea jaettiin verovaroistamme vuonna 2014 niille puolueille, joilla on vähintään yksi kansanedustaja eduskunnassa. Summa oli yhteensä 34 miljoonaa euroa.
Vaalituki ehdokkaiden näkyvyyden lisäämiseksi tulisikin kohdentaa ainoastaan niille puolueille, joilla ei vielä kansanedustajaa ole.
Ilmoita asiaton viesti
Ehdotustasi noudattamalla Suomeen syntyisi kymmeniä uusia puolueita, valittamaan saamansa huomion ja rahan vähyydestä.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa vaaditaan rekisteröidyksi puolueeksi hyväksyntään 5000 vaalikelpoisen äänestäjän allekirjoittamat kannattajakortit, jotka eivät saa olla vuotta vanhempia.
Ei todellakaan ole pelkoa/toiveita siitä, että syntyisi kymmeniä uusia puolueita.
Ilmoita asiaton viesti
Jos vuoden aikana ei saa taakseen 5 000 äänioikeutetun suomalaisen tukea, ei kannatusta läpimenolle ilmeisestikään löydy.
Ja niinhän sen pitääkin olla. Tuo kannattajakorttivaihe on oikeastaan myös ehdokkaan etu: jos pulueelle ei ole odotettavissa edes 5 000 ääntä, ei lie järkevää asettua ehdolle.
Ilmoita asiaton viesti
Yhteisöveron laskua tehokkaampi piristysruiske talouteen olisi ollut työn sivukulujen karsinta.
Yhteisöveron lasku hyödytti ainoastaan jo valmiiksi voittoa tuottavia yrityksiä, ja niitäkin sitä enemmän, mitä suurempaa voittoa yritys tuottaa. Nollatulosta tai tappiota tekeville yrityksille tuosta veronlaskusta ei ollut mitään hyötyä, jos ei varmaan mitään haittaakaan. Työn sivukulujen laskeminen olisi sen sijaan parantanut kaikkien yritysten taloudellista asemaa, ja parannus olisi ollut vieläpä suhteessa yrityksen työllistävään vaikutukseen.
Ilmoita asiaton viesti
Saatatpa olla hyvinkin oikeassa.
PS. Laitako kuvasi palveluun, kiitos.
Ilmoita asiaton viesti
no jos nyt oikeasti ois haluttu elvyttää, kyllä se keino olisi alv laskeminen. se laskee kaikkia työn kuluja. niin palkkaa, sivukuluja kuin voittoa koskevia. mä joskus laskin et jos se väittämä, palkan alennus tuo työpaikkoja, pitää paikkansa, alv poistaminen tois meille täystyöllisyyden. (käytin useamman tutkimuksen kertoimia eli kyllä sillä saattaa perää olla.)
mut tietty, vassin ohjelma pohjaa talousteoriaan. keynesiläiseen teoriaan jota usa sovelsi rooseveltin ajoista 1970 luvulle melkoisen hyvin tuloksin.
eli teoriasta on näyttö. se toimii.
muut puolueet noudattavat esimarxilaista klassista talousteoriaa. siinä teoriassa lama ja työttömyys ovat mahdottomia, talous tasapainottaa itsensä. kyseinen teoria hylättiin 1930 laman seurauksena.
elikkä nuo ei populistiset puolueet pohjaa oppinsa adam smithiin ja 1700 luvun teoriaan.
kommunistit taas marxiin. 1800 luvun teoria. vassi on siis ainut jolla on alle sata vuotta vanha teoria ja ainut jonka teoriaa on kokeiltu ja toimivaksi nähty. (muidenkin muunnelmia on kokeiltu mutta toimivuudesta ei ole saatu näyttöjä.)
Ilmoita asiaton viesti
”Katkaisuhoitoon tarvitaan talouskasvua, mutta myös julkisten menojen suunnitelmallista järkeistämistä. Tästä kokonaisuudesta keskustellaan näissä vaaleissa ja siihen kannattaa kiinnittää huomiota, mitä kukakin omaksi paketikseen tarjoaa”.
Näistä keinoista ovat talousviisaat puhuneet jo pitkään, mutta tekojen asteelle ne eivät ole yltäneet. Nyt tarvitaan yhteistyökykyinen ja eteenpäin katsottava hallitus, joka ei poukkoille sinne tänne jokaisen tyhmänkin esityksen perässä.
Julkisten menojen leikkauksia on pakko tehdä, mutta olisi suotavaa, ettei niitä tehdä suorittavan portaan työpanoksista, vaan kuten olen kuullut monen minua viisaamman toteavan, että tuo päällikkö- ja johtajatason joukko on ihan liian suuri. Kukapa nyt itseään ulos saneeraisi, mutta mistä sitten aloitetaan? Ei olisi huono asia myöskään aloittaa eduskunnasta ja sen ympärillä pyörivästä suhteettoman suuresta avustajajoukosta.
Ilmoita asiaton viesti
”Rahaa ei voi painaa, eikä euron oloissa voi tehdä myöskään tulonsiirtoa kuluttajilta vientiyrityksille devalvaatiolla.”
Kyllä rahaa voi painaa. EKP painaa parhaillaankin euroja ja liikepankit tekevät samaa velka-anneillaan.
Historiallisen suuri tulonsiirto työväestöltä yhtiöille on jo tehty. Euron arvo suhteessa dollariin oli 2008 alussa, kun kapitalismin kriisi puhkesi kaikella voimallaan, 1 euro/1,58 usd. Nyt vaihtokurssi on 1 euro/1,08 usd.
Sanoisin, että hirmuinen tulonsiirto vientiyrityksille.
Ilmoita asiaton viesti
Asiayhteydestä saattoi käydä ilmi, että puhuin hypoteettisesta kotimaan omasta rahasta, jota painamalla yritettäisiin ratkaista kotimaan talousongelmat.
Ilmoita asiaton viesti
vassin ohjelmassa muuten on keskuspankkirahoitus valtioille. se meinaa että rahaa voidaan painaa rajattomasti myöskin valtioiden toimesta, ei vain pankkien.
muuten. tunnetko suomen pankin tämän hetkisen virallisen rahateorian? se julkaistiin vajaa vuosi sitten. mä sen blokiini tiivistin.
http://auvorouvinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/18314…
Ilmoita asiaton viesti
Mikään rahapolitiikka ei toimi ilman talouspolitiikkaa. Suomessa on demarit nousemassa seuraavaankin hallitukseen puolustamaan työmarkkinoiden sääntelyä ja jäykkyyksiä. Perustulomallit, tanskan mallit jne. tullaan varmuudella ampumaan alas AY-liikkeen toimesta ja pääjohtaja Rinteen. Ainoa ajan hermolla oleva uudistusmielinen demarikin jätti puolueen. Juhana Vartiaisen loikka ei ollut yllätys.
Suomen tilanne on karmaiseva. Pankistakaan ei saa luottoa yrityksen perustamiseen, kun liikepankki saa parempaa tuottoa muualta. Miten Suomi nousee. Ei tarvitse olla kovinkaan viisas mies tai nainen, kun osaa vastata. Ei mitenkään.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä Suomi nousee, ennemmin tai myöhemmin. Näillä kulmilla asuu pirun fiksua porukkaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Kyllä Suomi nousee ennnemin tai myöhemmin”. Näinhän hyös sanottiin Hiihtoliitossa, kun käry kävi. Monta vuottaa siitä jo onkaan? (nousee siis myöhemmin).
Haiskahtaa ettei päättäjät veiläkään ota tilannetta vakavasti. Olenko väärässä, vai eikö kukaan halua maalata pirua seinälle ennen vaaleja?
Ilmoita asiaton viesti
Ongelman ydin on, ettei ole suuremmin vaivauduttu analysoimaan, miksi tässä jamassa ollaan.
Kun vikaa ei tunneta, ei korjauskaan voine onnistua.
Ilmoita asiaton viesti
Tanskan malli on ehkä yksi eniten väärin ymmärretyistä malleista, joten ehkä on parasta että kerron mikä täällä on tilanne. Ensinnäkin, täällä on ainoastaan ansiosidonnainen turva, ei peruspäivärahaa ollenkaan. Ansiosidonnainen maksaa alkaen n. 60 euroa kuussa, riippuen vähän mistä sen ottaa itselleen, ja paljonko se päiväraha on. Lisäturvaa saa sitten erillisellä vakuutuksella.
Irtisanominen on hitusen kevyempää, toki irtisanomisaika on tyypillisesti kuukauden luokkaa. Työehtosopimuksista riippuen.
Lisäksi ansiosidonnaisuutta tarjoavat puljut tarjoavat runsaasti aktiivista työllistymistukea, eli käytettävissä on varsin hyvät verkostot – kunnallisten työvoimapalveluiden lisäksi. Lisäksi on myös mahdollisuus saada vertaistukea jne.
Eli sekä keppi että porkkana on eri, suomessa kun yleensä ehdotetaan puolittaista tanskan mallia, eli helpompaa irtisanomista (niin kuin muka suomessa olisi poikkeuksellisen vaikeaa irtisanominen)
Ilmoita asiaton viesti
Monet yrittäjät eivät nosta palkkaa yrityksestään tiukkoina aikoina. Nyt nämä suuret, eritasoilla olevat johtajat; Teillä on nyt mahdollisuus samaan! Palkka pois muutamaksi kuukaudeksi, tai vähintäinkin puoleen leikattuna. Ulkomaan matkailunkin voi siirtää kotimaan hangille. Eiköhän se lama sitten ala hellittämään. Samalla tulee paremmin ajatuksiin hyviä keinoja sen lopulliseksi nujertamiseksi ja Suomen nostaminen ylös suosta, johon valtaapitävät ovat sen onnistuneet suistamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Luulen ja tämä on vain silkka luulo, joka perustuu siihen mitä olen lukenut Kreikasta ja Espanjasta, että nyt teet Arhinmäelle ja vasureille palveluksen. He toivovat tuota rinnastusta kreikkalaisiin ja espanjalaisiin populistisiin puolueisiin. Arhinmäki oli kuitenkin samassa Hallituksessa Kokoomuksen kanssa. Ollaan siis tässä tilanteessa myös vasemmistolaisen hallituspolitiikan takia.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä tilanteessa ollaan, kun talous ei kääntynyt nousuun, ei ulkomaisen kysynnän tai kotimaisten innovaatioiden avulla eikä maan hallituksen toimenpitein. Veronkorotuksia ja leikkauksia tehtiin, mutta mitä jäi käteen? Oli oikeistolaista ja vasemmistolaista ajattelua, mutta ei yhteispeliä.
Ilmoita asiaton viesti
Valtion velat eivät ole mitään huumevelkoja, jotka on pakko maksaa tai muuten hukka taikka Night Wolves MC perii.
Valtion ei ole periaatteessa pakko koskaan maksaa velkojaan pois. Holtiton ja liiallinen velkaantuminen tulee kyllä ongelmaksi jossakin pisteessä, kun lainansaanti vaikeutuu ja korkomenot kasvavat kohtuuttomiksi. Ongelma ei ole periaatteellinen vaan tilannekohtainen – ollaanko nyt tuossa tilanteessa, ollaanko sitä lähelläkään? Voi olla, tai sitten ei.
EVAn tuore Arvo- ja asennetutkimus 2015 toteaa, että tiukimmin velanhoitoa korostavat perussuomalaiset. Tutkimuksen mukaan ”sitä mukaa kun vastaajien koulutustaso nousee, huoli velkataakasta kevenee”( Apunen ym. 2015, 30). Näin päin, eikä toisin päin.
Velkapopulismi olisi ehkä sellainen kuvitelma, että valtion pitäisi maksaa velkansa pois ja että valtio olisi velallisena samassa asemassa kuin yksilö tai yritys.
Kreikasta tulee vaaliteema, koska kreikkalaiset tekevät siitä sellaisen. Puolustusministeri Panos Kammenos uhkaa lähettää Berliiniin ISISin taistelijoita, jollei tukea heru (Die Welt 9.3.). Kreikka haluaa ja ilmeisesti tarvitsee kolmannen tukipaketin ensi heinäkuusta. Toisaalta tänään julkistetussa Perussuomalaisten talouspoliittisessa ohjelmassa 2015 todetaan, että „Uudet euron pelastuspaketit ja muut lisälaskut EU:lta on torjuttava” (linkki Tossavaisen blogissa).
Siinähän se on vaaliteema valmiina. Tilanne on samankaltainen kuin 2011, ja tuloskin voi olla sama: Emme sitten mene hallitukseen kun emme hyväksy Kreikan tukipakettia.
Ilmoita asiaton viesti
Ilari, entäs mikä painoarvo annetaan EU:n komission vaatimukselle velankokonaismäärästä BKT:hen verrattuna? Taitaa olla tuo EU:nbyrogratia esteenä liialliselle velkamäärälle.
Selvää on että Kreikka haluaa lisää rahaa nyt ja jatkossa. Tuo on ollut selvää jo pidemmän aikaa. Oikeastaan jo ensimmäisestä tukipaketista lukien.
Ilmoita asiaton viesti
Vertailu BKT:oon on siinä mielessä ongelmallista, että jo BKT:n laskentaperuste on pitkälti politisoitunut. Jotkin toiminnot lasketaan joissain osavaltioissa mukaan, toisissa ei. Jotkin lasketaan toisissa johonkin osioon, toisessa toiseen. YMS, JNE.
Ilmoita asiaton viesti
Markku! Oletan, että tämä puheenvuorosi on jonkinlainen herääminen uuteen todellisuuteen? Olen itse yrittänyt vuosikaupalla sanoa, että nyt mennään metsään.
Suomen – ja monen muun euromaan – tulisi ymmärtää lopettaa kaivaminen, kun huomaa olevansa kuopassa.
Germanisaatio ei ole saanut kansojen syvistä riveistä kannatusta. Uskon, ettei se saa Suomessakaan.
Toistaiseksi tuolla velanotolla on vain ylläpidetty eurokulisseja. Tulen odottamaan mielenkiinnolla suomalaisten reaktioita, kun huomataan laajemmin se, mitä yhteisvaluutan säännöissä pitää tehdä.
Täällä Kreikassa ”vain” puolet nuorista on ilman töitä. Jonkun pitäisi ymmärtää, ette se ole kestävä yhteiskuntamalli, jossa tulevaisuuden tekijät sysätään yhteiskunnan ulkopuolelle.
Ilmoita asiaton viesti
Elämme mielenkiintoisia aikoja ja, jos media nyt lähde toistamaan Huuskon puheita populistisesta liikkesta, niin protestihenki voi tällä kerralla kanavoitua Vaemmistoliiton kannatukseksi. Vaikka kuinka fiksu kansa olisi, vaalipäivänä kansa voi äänestää toisin kuin nyt euromyönteiset haluaisivat ja ehkä siksi, että kansa on fiksu.
Ilmoita asiaton viesti
Olet mielestäni oikeassa siinä, että elämme todella mielenkiintoisia aikoja. Ja arvatenkin menee vielä mielenkiintoisemmaksi.
Sitä en tiedä, mihin ”protestiäänet” menevät. Odotan niiden menevän aiemminkin totuttuun ryhmään: nukkuviin.
Kuten tohtori Hankamäki sanoi: Pöty loppuu politiikkojen puheista ja kansalaisten ruokapöydistä yleensä yhtä aikaa.
Ilmoita asiaton viesti
Hävinneen kiinalaisen kuninkaan toivotus voittajalle viimeisinä sanoinaan: ”Toivon, että saat elää mielenkiintoisia aikoja”.
Kirous toteutui.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole vaalirahakohua tai muutakaan. Vaalirahoitus-sivustossa löytyy aikaisempia vaalirahoituksen ilmoittajia ja niitäkin, ketkä eivät ole jättäneet.
Tässä asiassa pitää olla silmä tarkkana. Samoin eduskuntaehdokkaiden puheita pitää vertailla sen puolueen päälinjauksiin ja jos ehdokas puhuu oman puolueensa linjausta vastaan, niin hän ei puhu totta kun loppupelissä ehdokkaan päästyä läpi, joutuu hän kuitenkin nöyrtymään puolueen linjaukseen ja pettää lopulta äänestäjiään.
Minä aion kuitenkin äänestää ulkopuolisia puolueita enkä voi mitenkään luottaa nykyisiin. Toivoisin näkeväni oikeasti muutoksia kuin pelkkiä lupauksia ja teot jäävät tekemättä.
Ilmoita asiaton viesti
MH: ”Rahaa ei voi painaa…”
Mitä ihmettä?
Koko pankki- ja rahoitusjärjestelmähän perustuu juuri rahan tyhjästä loihtimiseen.
”It is well enough that people of the nation do not understand our banking and monetary system, for if they did, I believe there would be a revolution before tomorrow morning.”
Henry Ford
Ilmoita asiaton viesti
Eduskuntavaalien tuloksesta riippumatta maahamme on saatava virkamieshallitus, jossa omien alojensa etevimmät asiantuntijat yhdessä eri ministeriöiden huippuosaajien kanssa saisivat yrittää pelastaa sen, mikä vielä pelastettavissa on EU-Suomessa.
P.S. Mikäli populismia on ajaa tavallisen kansalaisen tarpeita ja toiveita kalastelemalla kansansuosiota ”kansankiihotuksellisin” keinoin, niin yksikään nykyinen poliittinen puolue ei välty populistin leimalta.
Ilmoita asiaton viesti
Kokoomus tulee kovin kalliiksi hallituspuolueena. Sille kyllä hallitseminen on mielenkiintoista ja fantastista. Puolue tulee olemaan tulevien vaalien häviäjä. Maan suurimmaksi puolueeksi tulee Keskusta. Keskusta muodostaa hallituksen yhdessä SDP:n ja ehkä sitten apunaan Kokoomuksen kanssa?
Vasemmistoliitto ja Vihreät ovat ilman muuta ulkopuolella. Vaikka ovat ilmoittaneet olevansa valmiita taas jarruttamaan hallituksessa todellisia rakenteellisia muutoksia.
Entä PS:n paikka vaalien jälkeen? Silloin Sipilä päättää hallitusohjelma neuvottelujen jälkeen onko Kokoomus vai PS premmin soveltuva yhteistyöhön?
Jos oikein on opittu laiskanläksyt nykyisestä tilanteesta voivat KOK.ja PS olla myös hallituksessa. Ne hoitaisivat nk. kevyet salkut Hallitusohjelmassa tullee olemaan NATOON liittymisvalmistelut olemaan parasta hallituspullaa yhdessä välillisten verojen laskemisen kanssa. Ja erikoisesti julkishallinnon keski-ja korkean tason lomautusten kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Oleellista Suomen tulevaisuuden kannalta EI ole, voittaako vaalit Kako, Kepu, Södöp tai joku muu.
Oleellista Suomen tulevaisuuden kannalta ON, valitaanko Stubb, Urpilainen, Pekkarinen jne. uudestaan, vai halutaanko todella, että asioita aletaan hoitaa.
Ilmoita asiaton viesti
Pienenä yksityiskohtana..
Stubb julkaisi somessa listansa, jossa kävi ilmi, että hän haaveilee oppisopimuskoulutuksen rinnalle kehitettävästä koulutussopimuksesta.
Oppisopimuksesta, joka on loistava syrjäytymistä ehkäisevä opiskelutapa, veronmaksajia nopeasti tuottava, on karsittu rankalla kädellä. Mikä tämä mystinen koulutussopimus nyt sitten on? Mitä sillä haetaan?
Mitä asiaa tämä korjaa? Miksi ei ihan suosiolla palauteta oppisopimuksen määrärahat ennalleen ja jopa koroteta? Koulutussopimus rinnalle, pah.
Loistava esimerkki kosmeettisesta toiminnasta ja sanoilla kikkailusta.
Kuulostaahan se hienolta ”Kehitetään oppisopimuksen rinnalle uusi toimintamalli, koulutussopimus…”
Ilmoita asiaton viesti
Mahtaakohan tulla lisää näitä yhdeksän euron päivälisiä? Ehkä uudessa innovaatiossa ei makseta edes tuota lisää?
Ilmoita asiaton viesti
Poikani nautti näistä 9 €:n työpäivistä sen pakollisen 3 kk ja sitten se lysti loppui. Onneksi opiskelupaikka löytyi ja byrokraattien oravanpyörässä pitkään pyöriminen loppui siihen…
Ilmoita asiaton viesti
Erona on se, että Stubbin mallissa sopimus olisi työnantajan ja oppilaan ”tasavertaisesta asemasta” tekemä sopimus, johon julkinen valta ei puutu. Mitä nyt korkeintaa maksaa sen.
Ilmoita asiaton viesti
Huusko: ”Mitähän olisi käynyt ilman tätä (troikan) politiikkaa?” – Niin. Me tiedämme varmasti miten ON käynyt, eikä se tulema näytä ollenkaan fantastisen EU:n suursaavutukselta.
On myös hienoa, että blogisti huomaa, mitä emme voi euro-oloissa tehdä. Siitä se lähtee. Kannattaa miettiä nyt, millaisia kiertoteitä ja koukkauksia EU ja EKP vielä voivat keksiä pelastaakseen kasvonsa ja voidakseen olla myöntämättä, että esim. EMU ei istu eri kansakunnille ja että koko härdelli on aiheuttanut rauhanunionin sisällä lisää riitoja, joita Ukrainan kriisillä yritetään ajoittain peitellä: ulkoinen ongelma esillä.
Ei kai ole niin vaikeata myöntää, että Kreikka ei veloistaan selviä ja että Suomi ei apupaketteihin pantuja vastuitaan saa takaisin kuin murto-osaltaan?
Samalla, kun Juncker julistaa, ettei Kreikka eurosta irti pääse, Jan Hurri muistuttaa hinnasta:
http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2015/03/04/v…
Suomen valtaa käyttäneet populistit keksivät kyllä selityksiä sille, miksi taloutemme sakkaa edelleen. Mikään niistä selityksistä ei kuitenkaan liity EU:n virheisiin, EKP:n toimiin tai euroon. Ei. Kaikki on rakenteellista tai Venäjään liittyvää huonoa tuuria.
Ilmoita asiaton viesti
Komission johtaja Juncker on lausunut julki sen mitä on arveltu jo pidemmän aikaa.
Nimittäin Kreikkaa ei päästetä eroamaan eurosta. Kreikalle järjestellään tämän tästä siis jatkossakin tukipaketteja.
http://www.taloussanomat.fi/uutiset/2015/03/08/jun…
Ilmoita asiaton viesti
Ei kaikilla euromailla mene lähellekään niin huonosti kuin Suomella. Esimerkiksi vakavan talouskriisin hiljattain kokeneen Irlannin talous on suorastaan harpannut vuonna 2014. Pitääkö Suomenkin ajautua kriisiin ennen kuin kykenemme uudistumaan?
http://www.hs.fi/talous/a1415071507469
Ilmoita asiaton viesti
Onko hinta ollut mielestäsi hyvä?
http://im.ft-static.com/content/images/eb2d4cb2-03…
Ilmoita asiaton viesti
En kokonaishinnasta tiedä, mutta muuttamaan maasta irlantilaiset ovat tottuneet kautta historian, kun maassa on eletty vaikeita aikoja. Miljoonat irlantilaiset ovat löytäneet uuden elämän Yhdysvalloista, Isosta-Britanniasta ja Australiasta.
Ilmoita asiaton viesti
En minäkään, mutta aika paljon pitää tuotannon ”tehostua”, jos nuoret muuttavat pois tai jäävät pitkäaikaistyöttömiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Muistatko Markku 2011 vaalien alla, kun yritin kaiken vähemmistö- ja rasismi-ihkutuksen alla tehdä Suomen talouspolitiikasta vaaliteemaa ? Välillä jopa tietoisen kärjistetysti asioita ilmaisten.
Närkästyneenä kerroit, ettet tarvitse neuvoja. Että silti osin vasta neljä vuotta myöhässä (tai oikeastaan kahdeksan vuotta). Mutta joka tapauksessa tervetuloa joukkoon.
Ja vientimme edelleenkin on se kulmakivi, jossa päähuomion pitäisi olla. Viennin vetämisen jälkeen kaiken muun hoitaminen olisi paljon helpompaa. Uudet vientialavaltaukset ja uudet markkina-alueet. Biotekniikka, jalostetut elintarvikkeet, Kaakkois-Aasia ja Afrikka noin aluksi avainsanoiksi. Vihreiden ekoihkutuksen sijaan.
Ilmoita asiaton viesti
On hienoa Janne, että koetit viedä keskustelua talousurille jo 2011. Jotkut puolueet veivät sitä ihan omiin suuntiinsa. En muista närkästyneeni noista näkemyksistäsi, mutta jos sinä muistat, niin varmaankin sitten on niin.
Ilmoita asiaton viesti
Hauska fakta: USA sekä Britannia tukeutuvat vanhaan hyvään keynesiläiseen talousoppiin ja menestyvät.
Löysä rahapolitiikka, printtaus ja asuntojen sekä autojan hankintamahdollisuuksien roima lisäys pienempi- ja keskituloisille.
Silti itseään oikeistolaisiksi tituleeraavat tekijät Euroopassa nojaavat sääntelyyn, kuriin ja kiristyksiin.
Hauska fakta 2: Arhinmäki on lausunnoillaan lähempänä anglosaksista talousoppia kuin muut. Josta päästään hauskaan faktaan 3: Eurooppalaisilla on jopa käsitteet oikeasta ja vasemmasta hukassa, jos näitä mustavalkoisia mitäänsanomattomia termejä voi edes käyttää.
Itsensä kuristaminen hengiltä on jännä taitolaji. Valtio ja yritys eivät ole sama asia eikä niitä voi samoin hoitaa. Valtion on näissä suhdanteissa oltava tukeva moottori eikä nykyisenlainen rasite.
Lääkkeet:
– Alle 3000 euroa/kk tienaaville rutkasti helpotusta asuntojen sekä autojen hankintaan. Ajoneuvo tarvitaan luomaan liikkuvuutta, ”likviditeettiä”. Sitä enemmän helpotusta ja tukea mitä pienempi tuloluokka.
– Rutkasti lisää tukea työttömille, eläkeläisille sekä opiskelijoille kulutukseen.
– Printataan
– Löysä rahapolitiikka, EKP:lle täyskäännös
Ilmoita asiaton viesti
Analyysi on ansioitunut. Vasemmistoliitto yrittää ratsastaa Syrizan (ja Podemoksen) linjalla, mutta Suomi ei ole niin paha kriisimaa, että sen kaltainen linja uppoaisi suureen yleisöön. Suurimpana puolueena on Kepu, joka on kaikkea muuta kuin ääripuolue jo nimeään myöten.
Edes 1990-luvun alun lamassa vasemmistopopulismi ei noussut Suomessa.
Ilmoita asiaton viesti
Toisaalta minä ymmärrän vasemmistoliiton profiloitumisen oikein hyvin. Sillä voi saada tiettyyn pisteeseen asti vaalimenestystä. Jos valitut talous- ja turpolinjaukset pitävät tiukasti hallitusneuvottelujen aikaan, kutsuu kuitenkin oppositio, vaikka he saisivat vaalivoitonkin esimerkiksi 4-5 lisäpaikan muodossa.
Perussuomalaiset taas taisivat saada karvaan opetuksen viimeksi, kun 34 lisäpaikan jytkystä ei seurannut muuta kuin neljän vuoden oppositiotaival.
Ilmoita asiaton viesti
minä en ole nyt ehdolla mutta silti mainostan tuota ohjelmaa. en siksi että sillä tulisi muutama lisäpaikka vaan siksi että se nähdäkseni on ainut keino tästä sotkusta selvitä.
lisäpaikkoja haikailevat puhuvat homoliitoista ja keppanasta. ehkä myös maahanmuuttajista. niitä kansa ymmärtää.
Ilmoita asiaton viesti
Miten niin karvaan opetuksen? Eihän nyt vaalilupauksia sovi rikkoa? Miksi siis pilata entisestään kansalaisten luottamusta hallitukseen ja eduskuntaan?
Kun joidenkin SDP:n, PS:n ja Vihreiden riveissä edustajat siinä höpöttelevät ettei ääniä pitäisi antaa marginaalipuolueille kun ikinä sieltä tule ketään edustajia on aikamoista typeryyttä ja esim. PS ja Virheät pääsivät eduskuntaan prosentin kannatuksella. Sopisi niiden miettiä, että nukkuvat äänestäjät ovat vaalien suurin puolue. Pitäisi kehottaa niitä nukkuvia äänestämään pienpuolueita ja lopettamaan vanhojen puolueiden höpinät lyhyeen.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä keskustelussa kyllä tullaan tulokseen, jossa olisi paikallaan tietynlainen ”blokkiajattelu”.
Jos Suomen 3-4 suurinta puoluetta julkistaisivat ohjelmansa ensin erillisenä, olisi syytä yhdistää ne etukäteen neuvoteltuina yhteiseksi valinnaiseksi.
Painoarvot eri puolueiden välillä ja yhdistelmillä mitattaisiin kaikkien hyväksymällä laajalla tutkimuksella hyvissä ajoin ennen vaaleja.
Vaalitulos antaa sitten hieman korjausvaraa, jos merkittäviä yllätyksiä tapahtuu vaalituloksessa voittaneen ja hävinneen välillä.
Ei tällainenkaan kunkin puolueen vuorollaan huutama populismi johda kuin politiikan romahdukseen.
Populismi näyttää olevan kunkin puolueen ”omaisuutta” vuorollaan.
Ilmoita asiaton viesti
Repe eduskuntaan ! Veikompi ennen kuin kuin Veikko keksi itsensä.
Syrizasta tehdään nyt ”instituutioiden”voimin ei toivottua esimerkkiä kaikille eurokapinallisille maille ja kansoille. Se on Brysselin pelin henki.
Suomen henkinen ilmasto on niin pelottavan vahvasti valtamedian tuottama kupla,,että se saattaa osoittautua jossakin vaiheessa liian painavaksi itselleen. Yksi ”Repe” vetäisee värssynsä ja siinä se.
JUHLAPUHE SUOMEN KANSALLE, Reino Helismaa v.1963 …
▶ 3:38
http://www.youtube.com/watch?v=r-WJ69MfXyY
3 päivää sitten – Lataaja: Dallape30
Eduskuntavaalit lähestyvät, onko tuttua puhetta, eikö sitä samaa kuule tänäänkin. Reino …
Ilmoita asiaton viesti
Mainio linkki, on sitä osattu silloinkin. Kehotan kaikkia kuuntelemaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä kaksi tähän blogiin tullutta tiukkaa vastausta vasemmistoliitosta. Suosittelen lukemaan.
Pia Lohikoski: http://pialohikoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/18925…
Jaakko Alavuotunki: http://jaakkoalavuotunki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/…
Ilmoita asiaton viesti
Nyt ennen vaaleja puolueilta on tiukattu leikkauslistoja ja kur(j)istussuunnitelmia. Kuitenkin tätä linjaa on noudatettu jo vuodesta vuoteen. Ja nyt on näillä eväillä riuduttu jo kolme miinusmerkkistä vuotta.
Miksi siis jatkuvasti kulkea tällä suolla väärään suuntaan? Siksi ilmeisesti, että saamme kaiken aikaa ohjeita EU:n ”viisailta” tällaiseen väärään politiikkaan.
Jaa, aivan hiljattain tuli muutos, kun Euroopan keskuspankki alkoi ”painaa rahaa” eli ”devalvoida”. Ja heti €:n arvo dollariin verrattuna laski reippaasti. Samalla Suomen vientiteollisuuden mahdollisuudet paranivat ratkaisevasti.
Kotimaassa olemme kuunnelleet jatkuvasti vääriä profeettoja, jotka ovat esittäneet aina vain leikkauksia. Sen sijaan oikeat profeetat (Krugman, Haaparanta,,,) on unohdettu.
On muistettava, että EU:n velkaantumisrajat ovat mielivaltaisia ja ”hatusta vedettyjä”. Ne on laadittu lähinnä Saksan kaltaisen valtion tarpeisiin.
On myös muistettava, että valtion velkaantuminen ei ole sama kuin kotitalouden velkaantuminen. Suomi on erittäin lievästi velkaantunut. Meillä on mahdollisuus ottaa reippaasti lainaa järkeviin elvytystarkoituksiin. Se olisi oikeaa politiikkaa.
Tämä ei ole Vasemmistoliiton politiikkaa, sillä vasemmistoliittolaiset harjoittivat Suomen hallituksen väärää talouspolitiikkaa viime vuoden kesään saakka.
Tämä on USA:n elvyttävää talouspolitiikkaa, jolla maa on päässyt reippaaseen kasvuun. Kysykää vaikka Bushilta, Obamalta tai Krugmanilta…
Ilmoita asiaton viesti
Meidän pitää taas ymmärtää käyttää tarpeeksi fiksuuttamme. Hallituskin voi olla siinä apuna, mutta ei vasemmistoliiton keinoilla.