Nauraako Alexander Stubb seuraavaksi?

Pääministeri Alexander Stubbille (kok.) nälvitään tällä hetkellä urakalla. ”Toimeenpanohallitus” ei onnistunut tekemään isoja päätöksiä, eli syytäkin arvostelulle on.

Aiempaa hanakammin Stubbille soittaa suuta nyt myös demaripoliitikko, jota ei haittaa se, että hänen edustamansa SDP kantaa kokoomuksen kanssa tasan yhtä suuren vastuun hallituksen tunnetuista epäonnistumisista.

Hallituksen loppumetrien suurin surkeus on sote, jonka kiemuroissa pääministerikin on vakavoitunut. Uudistushanke kaatui teknisesti perustuslaillisiin ongelmiin, mutta tosiasiassa sen toteuttamiseksi ei ollut hallituksessa pääpuolueiden kesken yhtenäistä strategiaa eikä lähellekään riittävää poliittista yksimielisyyttä.

SDP:ssä ja oppositiossa epäiltiin kokoomusta yksityisten yritysten etujen ajamisesta. Myös hallituksen ja opposition yhteinen sote-tahdonjulistus vuosi sitten oli poliittinen näytelmä vailla sisältöä.

Sote-uudistus pitää kuitenkin tehdä, vaikka nyt on munittu neljä vuotta. Uudeksi pohjaksi on muodostumassa gallup-johtaja keskustan hellimä kotikunta-maakuntamalli.

Keskustan ajatuksena on, että terveys- ja sosiaalipalvelut hoidetaan kuntien yhteistyönä maakunnittain, nykyisten sairaanhoitopiirien pohjalta. Käytännössä palveluja tuottavat nykyiseen tapaan julkisen toimijan ohella yksityiset yritykset tai voi niitä olla kuviossa myös nykyistä enemmän, kukapa senkään tietää.

”Keskustan vaihtoehdossa sosiaali- ja terveyspalveluja ei keskitetä. Haemme vain laajemmat hartiat näiden suurempaa väestöpohjaa vaativien palvelujen järjestämiselle. Esimerkiksi lääkäriin pääsee yhä jokaisessa kunnassa”, keskusta on luvannut.

Fantastista. Mitä se sitten maksaa ja saavatko kansalaiset jatkossa parempaa palvelua? Voittavatko rahoittajat eli veronmaksajat?

Veroasiaa tuntuu epäilevän ainakin Veronmaksajain keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen.

Hän muistuttaa, että kotikunta-maakuntamallissa kunnallisverojen rinnalle tulisivat uusien maakuntavaltuustojen itsenäisesti päättämät uudet maakuntaverot.  Verotuksen uudella maakuntatasolla vältettäisiin todennäköisesti ne perustuslailliset ongelmat, joihin sote-uudistus tällä vaalikaudella karahti.

”Kotikunta-maakuntamallissa erityinen lisähaaste verotuksen kokonaistason kurissapitämisen kannalta on juuri edellä mainittu uuden itsenäisen maakuntatason verottajan lisääminen nykyisten rinnalle. Peruskysymys on, miten tässä mallissa varmistetaan, että kunnanvaltuustojen päättämien kunnallisverojen ja maakuntavaltuustojen päättämien maakuntaverojen yhteismäärä ei nousisi ajan myötä kohtuuttomasti nykyisiä kunnallisveroja korkeammaksi”, Lehtinen kirjoittaa tänään.

Hyvä kysymys. Vastausta ei pysty antamaan etukäteen kukaan. Voi olla siis, että verotus jopa kiristyy, jos Sipilän otaksumia miljardisäästöjä ei sote-järjestelmää tehostamalla synnykään.

Tässäkö meillä on jo ainekset uuteen sote-soppaan?  Sipilän maakuntamallia niin ikään ääneen epäilevä Stubb voi olla siinä porukassa, jonka on vaikea pidätellä naurua seuraavat neljä vuotta.

Edit klo 17:00: Otsikkoa vähän jämäköitetty.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu