Vaaliyllätys muhiikin pienten puolella

Ylen tänään julkaiseman selvityksen mukaan keskusta olisi saamassa 56 kansanedustajan paikkaa (+21 paikkaa). Se ei ole tässä vaiheessa oikein kenellekään yllätys. Varsinainen yllätys muhiikin pienempien puolueiden puolella.

Vihreiden paikkaluku nousisi nimittäin viime kerrasta peräti 50 prosenttia kymmenestä 15:een. Lisäpaikka tulisi viiteen eri vaalipiiriin.

Suuria häviäjiä olisivat ennusteen mukaan kokoomus (-11 paikkaa), perussuomalaiset (-8) ja SDP (-7). SDP:n eduskuntaryhmä nousisi vaalitappiosta huolimatta niukasti kokoomuksen ohi 35 paikallaan.

Vihreiden oletettu menestys on sitäkin suurempi, kun ottaa huomioon, että eduskunnasta jäävät tai ovat juuri jääneet pois sellaiset kiintotähdet kuin Osmo Soininvaara ja Anni Sinnemäki Helsingistä sekä Oras Tynkkynen Pirkanmaalta.

Miksi vihreät sitten voisivat menestyä ilman vanhoja tähtiään?

Ensimmäinen mieleen tuleva selitys on taktinen hyppääminen opposition puolelle viime syksynä ja siihen liittyvä puolueen ärhäköitynyt ympäristöprofiili. Toinen on se, että vihreiden näkyvät hahmot ovat näkyviä myös sosiaalisessa mediassa.

Kolmas arvaus on, että neljän suuren puolueen hakeuduttua keskelle tilaa on jäänyt vihreille ja sen ohella myös vasemmistolle, joka sekin olisi Ylen mukaan lisäämässä paikkalukuaan kolmella 17:ään.

Uusille kasvoille on tilaa. Esimerkiksi Helsingin vihreiden ehdokaslistalla on kolme istuvaa kansanedustajaa, Outi Alanko-Kahiluoto, Pekka Haavisto ja Johanna Sumuvuori, mutta Ylen ennusteen mukaan puolue voisi saada kuitenkin tästä vaalipiiristä kaikkiaan viisi paikkaa.

Hyviä äänimääriä Helsingin vihreistä ovat viime eduskunta– ja eurovaaleissa keränneet muun muassa Antero Vartia (vuoden 2014 eurovaaleissa yli 14 000 ääntä), Jukka Relander (eduskuntavaaleissa 2011 n. 3 600 ääntä), Emma Kari (eduskuntavaaleissa 2011 n. 2 100 ääntä), Maria Ohisalo (vuoden 2014 eurovaaleissa yli 3 000 ääntä) ja Ozan Yanar (vuoden 2014 eurovaaleissa n. 2 300 ääntä).

Vaalipäivään 19.4. on aikaa vajaa neljä viikkoa. Kamppailu puolueiden välillä ja niiden sisällä ehdokkaiden kesken kiihtyy.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu