Tästä sinä ja minä pian äänestämme

Suomalaisella äänestäjällä pitää olla kuluttajansuoja. Monipuoluejärjestelmämme vuoksi se ei ole samaa tasoa kuin kaksipuoluejärjestelmässä, jonka idea on: äänestä tätä niin saat tätä tai äänestä tuota niin saat tuota.

Vuoden 2011 eduskuntavaalien jälkeen suomalaiset saivat hallituksen, jonka kokoonpanoa juuri kukaan ei olisi osannut veikata äänestäessään. Se oli ääniä vaaleissa menettäneiden puolueiden hallitus.

Puoluetta tai henkilöä äänestäessään vuonna 2011 suomalainen ei voinut tietää, mitä politiikkaa hänelle on luvassa. Ei esimerkiksi sitä, mitkä verot nousevat tai mitkä laskevat. Asiat alkoivat selvitä vasta hallitusneuvotteluissa.

Tuo outo kuuden puolueen kokoonpano toi vielä oudomman sekoituksen verojen korotuksia ja pudotuksia, joissa ei ollut minkäänlaista punaista lankaa.

Yritän tehdä nyt niin sanotun valistuneen arvauksen, minkälaisen hallituksen olemme nyt näiden vaalien jälkeen saamassa ja mitä se voisi tarkoittaa meille kansalaisille.

Keskityn lyhyessä katsauksessani vain talouteen, koska se on näiden vaalien ykkösteema. Esimerkiksi ulko- ja turvallisuuspolitiikassa yksikään puolue ei ole nyt sulkemassa Natoa täysin ehdottomasti vaihtoehtojen ulkopuolelle.

Ensinnäkin kaikki riippuu toivottavasti mahdollisimman paljon äänestystuloksesta. Toisekseen hallituksen kokoonpano riippuu siis ohjelmakysymyksistä.

Aika ilmeiseltä näyttää tällä hetkeltä gallupien pohjalta, että vaalien selvä ykkösvoittaja on viime kerralla rökäletappion kärsinyt keskusta. Tämän perusteella on syytä olettaa, että keskustasta tulee pääministeripuolue, joka pääsee aika pitkälti valitsemaan kumppanipuolueet.

 Juha Sipilän joukkue tekee valinnat siltä pohjalta, miten muut ovat menestyneet vaaleissa ja miten ohjelma sopii keskustan kanssa yhteen.

On oikeastaan aika liikuttavaa, miten kaikki muut puolueet hallitushimoissaan lipovat nyt keskustaa löytäen yhteisiä nimittäjiä niiden itsensä ja keskustan ohjelmien väliltä.

Tässä on Suomen hallitukseksi tarjolla kolme päävaihtoehtoa, joista joku melko suurella todennäköisyydellä vaalien jälkeen toteutuu. Toki kaikki yllätykset ja uudet pelikuviot ovat aina mahdollisia.

 

Leikkaa ja liimaa –hallitus (KESK, KOK, PS + ehkä KD)

Jos kokoomus onnistuu saamaan torjuntavoiton nousemalla vaaleissa toiseksi, on tämä vaihtoehto todennäköinen riippumatta siitä, jäisivätkö perussuomalaiset kolmanneksi tai neljänneksi. Keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset sovittelisivat leikkauslistansa yhteen, ja alkaisi ankara julkisten menojen karsinta. Ansiotulovero pysyisi aika lailla nykyisellään ja mahdollisesti jopa jonkin verran laskisi kautta linjan. Työelämään pyrittäisiin tekemään yrittämistä edistäviä joustoja, joista ay-liike ei olisi välttämättä mielissään. Perintövero voisi laskea ja tupakkavero nousta. Maataloustuottajien ja metsänomistajien saavutettuihin etuihin ei kajottaisi.

Säilytä ja säästä -hallitus (KESK, SDP, PS + ehkä KD)

Varsin todennäköinen, jos SDP ja perussuomalaiset saisivat torjuntavoiton ja sijoittuisivat sijoille kaksi ja kolme kummin päin vain. Leikkauksia tehtäisiin, mutta jonkin verran vähemmän kuin leikkaa ja liimaa -hallitusvaihtoehdon toimesta. Kokoonpano ei nähtävästi helpottaisi hyvätuloisten ansiotuloverotusta, mutta ehkä laskisi vähän pieni- ja keskituloisten verotaakkaa. Työelämän joustoasiat neuvoteltaisiin hallituksen sisällä selvästi laimeammiksi kuin leikkaajahallituksessa, ja julkiset riitelyt ay-liikkeen kanssa voisivat jäädä vähäisemmiksi. Perintövero voisi laskea ja tupakkavero nousta. Maataloustuottajien ja metsänomistajien saavutettuihin etuihin ei kajottaisi.

Elvytä vaikka velaksi –hallitus (KESK, SDP, VAS, VIHR ja RKP)

Tämän viiden puolueen hallituksen todennäköisyys kasvaa, jos vihreät ja vasemmistoliitto saavat merkittävän vaalivoiton, mikä ei ole mahdotonta. Edellyttäisi mahdollisesti myös sitä, että SDP sijoittuisi toiseksi. Kokoonpano ei nähtävästi helpottaisi hyvätuloisten ansiotuloverotusta, mutta ehkä laskisi vähän pieni- ja keskituloisten verotaakkaa. Keskustan yrittäjähenkisyyden vastapainona olisi työelämäkysymyksissä vahvaa ay-henkeä kahden puolueen voimin. Leikkauksia syntyisi jonkin verran, vaikka vasemmistoliitto vihreiden tuella pyrkisi ajamaan myös elvyttävää ja valtionvelan suhteen huoletonta politiikkaa. Perintövero voisi laskea ja tupakkavero nousta.  Maataloustuottajien ja metsänomistajien saavutettuihin etuihin ei kajottaisi.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu