Kypäräpapit kouluruotsia kaatamaan?

Sunnuntaina pidettävät eduskuntavaalit ovat saamassa arvoisensa huipennuksen. Yleisradion tänään julkistama "game changer -gallup" näyttää perussuomalaisten nousseen käytännössä tasoihin kokoomuksen kanssa, ja SDP on jäänyt niistä yli puolitoista prosenttiyksikköä.

Tähän asti kakkospaikan on yleisesti otaksuttu menevän kokoomukselle tai SDP:lle, mutta nyt ei ole lainkaan mahdotonta, että perussuomalaiset rakentavatkin jytky kakkosen kiilaamalla kinastelevan hallituskaksikon ohi loppumetreillä.

Jos perussuomalaiset saavat toiseksi eniten paikkoja uuteen eduskuntaan, alkavat hallitusneuvottelut todennäköisesti Juha Sipilän ja Timo Soinin johdolla. Oppositiojohtajat saisivat kahdestaan valita kokoomuksen ja SDP:n väliltä ohjelmakysymysten ja mieltymystensä pohjalta, jos kummankin tavoitteena on kolmen suuren hallitus.

Toinen hallituskolmikko olisi varsin oikeistolainen arvoiltaan ja talouspolitiikaltaan. Toinen vaihtoehto olisi vasemmistolaisempi ja ay-liikettä enemmän kuunteleva.

Joka tapauksessa hallituksen johtoon nousisi kaksi kristillisen kirkon opinkappaleita kunnioittavaa poliittista johtajaa, eräänlaista aikamme kypäräpappi-hahmoa. Tuo termihän juontaa juurensa pilapiirtäjä Kari Suomalaisen kokoomuslaista kuvaavaan piirroshahmoon. Liberaaliin nykykokoomuslaisuuteen se ei istu.

Konservatiivihallitus vapaamielisyyttä kohti liukuneessa Suomessa olisi uudenlainen tilanne. Sipilää tai Soinia ei tunneta esimerkiksi varsinaisina sukupuolineutraalin avioliiton kannattajina, mutta siihen liittyvän lainsäädäntöä heidän hallituksensa alkaisi melkein ensi töikseen valmistella.

Kiinnostava asetelma liittyy myös kouluruotsiin.  Se on ollut etenkin perussuomalaisten hampaissa, mutta myös Sipilä olisi valmis höllentämään ruotsin opiskelua Itä-Suomessa. Onko nyt syntymässä hallitus, joka aloittaa kouluruotsin alasajon maassamme? Kansalaisaloite ei siihen johtanut.

Soini saisi jytky kakkosen myötä ehkä läpi toiveensa, että kielipuolue RKP laitetaan vuosikymmenien oppositiotauon jälkeen harjoittelemaan toimintaa hallitusaition ulkopuolelta.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu