Kuiskuttelua perussuomalaisten sisäpiiristä
Juha Sipilällä on matemaattinen ongelma. Hänen pitäisi kasata luottamukseen pohjautuva monipuoluehallitus, jonka osapuolet pysyisivät sopivasti suurimman vaalivoittajan, keskustan, nuhteessa.
Lisäksi Juha Sipilän pitäisi ottaa huomioon vaalitulos muidenkin kuin hänen oman puolueensa osalta. Jos hän ei sitä tee, saattaa keskusta saada kansalta tuomion jo kuntavaaleissa keväällä 2017.
Tuleva pääministeri menee ohjelmakysymyksissä talous edellä, se on tiedossa. Taktikointia hallituksen muodostamisessa kuitenkin tarvitaan.
Keskustelukumppaneina Sipilällä on nyt varsin nöyriä kavereita. Eniten sananvaltaa on Timo Soinilla, jonka johtamat perussuomalaiset onnistuivat pysymään käytännössä samankokoisina kuin, mihin he olivat jytkyssään yltäneet vuonna 2011 – ja jääneet monen kansalaisen kummastukseksi hallituksen ulkopuolelle.
Paljon Soinia nöyrempiä ovat nyt pääministerin paikalta ulos äänestetty Alexander Stubb ja neljästä suuresta eniten hävinnyt SDP, puheenjohtajanaan Antti Rinne. Kokoomuksen pitää esimerkiksi luopua suurista tuloveronalennusajatuksista ja jälkimmäisen ajamistaan merkittävistä pääomaveron korotuksista.
Perussuomalaisten vaaliteemanaan käyttämä autoveron poistoajatus joutanee niin ikään romukoppaan, kun Sipilä määrää tahdin. Sen sijaan tilalle tulee nykykeskustan ajatusmaailman mukaista perintöveron alennusta ja tupakkaveron korotusta.
Keskustan perheyrittäjäsiivestä nousi kuin varmemmaksi vakuudeksi eduskuntaan kaksi vahvaa hahmoa – Anne Berner ja Matti Vanhanen – perintöverohelpotusta toteuttamaan.
Ohjelmakysymyksistä Sipilä ei todennäköisesti saa riitaa kolmen kilpakosijan kanssa. Yksi joustaa yhdessä, toinen toisessa, koska hallitushalut ovat kovat.
Jäljelle jää kysymys, miten pitää toiset isot kurissa niin, etteivät ne pääse hallituksessa vaa’ankieleksi. Matematiikka antaa siihen yhden vastauksen ainakin perusporvarihallituksen – runkona keskusta, perussuomalaiset ja kokoomus – tapauksessa.
Ratkaisu on eduskunnan keskustan ohella vaalivoiton saanut vihreät. Koska vihreät nousi 15 paikkaan, sen mukaan ottaminen estäisi perussuomalaisten ja kokoomuksen pääsemisen hallituksessa vaa’ankieleksi.
Tässä tulee yksinkertainen matemaattinen selitys.
Keskusta (49 paikkaa), perussuomalaiset (38) ja kokoomus (37) saivat yhteensä 124 kansanedustajaa. Kun kolmikosta otetaan pois perussuomalaiset ja lisätään vihreät, jäljelle jää 102 paikkaa. Kun otetaan pois kokoomus, laskutoimitus tuottaa yhä 101 paikkaa eli enemmistön eduskunnassa.
Vaikka perussuomalaiset toiseksi suurimpana puolueena saisi eduskunnan puhemiehen paikan, matematiikka kestäisi. Näin olisi myös, jos kokoomus vielä kiilaisi tarkastuslaskennassa ohi perussuomalaisten kakkoseksi.
Onhan se tietysti mahdollista, että Sipilä saa aikaan kolmen kovin erilaisen suuren puolueen kesken sellaiset luottamukselliset liimapinnat, että mitään tällaista matematiikkaa ei tarvita.
Vihreiden avulla toteutuisi joka tapauksessa myös kansanvalta niin, että molemmat selkeät vaalivoittajat pääsisivät hallitukseen ja myös viimeksi ulos passitetut perussuomalaiset. Kokoomuksen jonkinasteinen torjuntavoitto pitäisi sen hallituksessa.
Mutta on yksi mutta. Perussuomalaisille vihreät on ikävä takiaispuolue siinä missä kielipuolue RKP ja kaikkien hallitusspekulaatioidenkin ulkopuolelle pullahtanut vaalitappiopuolue vasemmistoliittokin.
Perussuomalaisten sisäpiiristä kuiskutetaan Uudelle Suomelle, että jopa RKP mahtuisi vihreitä paremmin sen kanssa samaan hallitukseen.
Onhan niitä kuiskutuksia, mutta saattaa se hallitushalukas Soini vihreidenkin kanssa vielä yhteen sopia. Aina voisi sitten sanoa, että tällä perussuomalaiset onnistuivat välttämään RKP:n kanssa samaan hallitukseen menemisen.
Hallituspeli on alkanut.
Jos persut ja vihreät eivät mahdu samaan hallitukseen, niin kristilliset ja RKP vihreiden sijaan antaa saman matemaattisen tuloksen. Ja tylyähän RKP:ta juuri nyt olisi pois jättää muutoinkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kahdella puolueella saatu sama tulos on vähän eri asia kuin yhdellä. On enemmän sopankeittäjiä. Mutta toki mahdollinen on tuokin vaihtoehto.
Ilmoita asiaton viesti
Jos ja kun pohja on kolme suurta, lähtökohta pitää olla, että nämä äänestävät yhtenäisesti, eli mikään runkopuolueista sooloile.
Vaa’ankieli -aspekti pätee oikeastaan vain tilanteeseen, jossa jokin pieni tai keskisuuri puolue saa paikkamääräänsä enemmän vaikutusvaltaa äänimatematiikan vuoksi.
Markku, mitä mieltä olisit koalitiosta kesk + ps + kok + sdp? Tuolloin yksi suurista voisi halutessaan äänestää demonstratiivisesti vastaan, jos haluaa, esityksen silti mennessä läpi.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoinen näkemys Nikolla! Tuosta kannattaisi yrittää ainakin neuvotella. Ei tulisi turhan tiukkaa rintamalinjaa hallituksen ja opposition välille. SDP:n mukanaolo toisi sivutuotteena paremman ay-rauhan mahdollisuuden. Vihreät voisivat oppositiossa vahtia luonnonsuojelua, eikä hallitus sitä tahallaan niissä asioissa suututtaisi.
Ilmoita asiaton viesti
”Vihreät voisivat oppositiossa vahtia luonnonsuojelua, eikä hallitus sitä tahallaan niissä asioissa suututtaisi.”
Vihreillä ei ole juuri mitään tekemistä luonnonsuojelun kanssa. Päätarkoitus on ajaa Suomi kivikauteen idioottimaisella energiapolitiikalla ja samalla pilata maisemat, luonto ja ihmisten terveys.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä neljänkin suuren malli on tietysti jollain lailla mahdollinen. Herää kyllä kysymys, onko se parlamentaarisesti kaikkein hienoin ratkaisu, kun oppositiovoima olisi suhteellisen heikko. Kuka sen tekemisiä arvostelisi?
Toisaalta tuollaisen hallituksen loppumetrit ennen seuraavia vaaleja voisivat olla vielä kaoottisemmat kuin Stubbin hallituksella. Vaalilaukkailu voisi yllättää jopa aiemmin kuin nyt.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan siinä kieltämättä erottautumisen ongelma, mutta tuo mainittu demonstratiivinen äänestäminen mahdollistaisi myös (poikkeavan) poliittisen tahdon ilmaisemisen. Ja toisaalta Suomessa hallitukset ovat jo vuosikymmenien ajan istuneet päähallituspuolueiden osalta koko vaalikauden.
Johdonukaisuuden vuoksi, näetkö Ruotsin parlamentaarisen nykytilanteen (ns. decemberöverenskommelsen), jossa oppositio lupaa estää hallituksen kaatumisen, ongelmallisena?
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsissa on hieman erilainen parlamentaarinen kulttuuri vähemmistöhallituksineen, enkä oikein pysty sitä suoraan suomalaisiin nykykäytäntöihin vertaamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsi taisi tehdä historiansa parlamentaarisen rimanalituksen viimeisen puolen vuoden aikana. Sopimus hallituksen tukemisesta ja yhden puolueen eristämisestä kertoo parlamentarismin, jopa ruotsalaisen demokratian ja avoimen yhteiskunnan ’sairaudesta’.
Ilmoita asiaton viesti
Vihreät lähtivät hallituksesta Rosatomin voimalan takia. Miksi tulisivat nyt hallitukseen, jos linja ei muutu?
Stubbin eräästä kommentista olin huomaavinani, ettei Rosatom nauti valtavaa suosiota Kokoomuksessakaan. Vaan en usko, että vihreiden ja persujen ydinvoimakannat sopivat samaan hallitukseen.
Ilmoita asiaton viesti
Minulle on myös kuiskutettu, että ydinvoimasta ei olisi syntymässä kynnyskysymystä vihreiden ja isojen puolueiden välille. Mutta mene ja tiedä.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän ne ruotsalaisten säätiörahat taas tee tehtävänsä ja kaikki jatkuu maailman tappiin?
Ilmoita asiaton viesti
Mitkä ”säätiörahat”, noin tarkkaan ottaen?
Ilmoita asiaton viesti
Etkö tiedä? Putinkin tietää ja Bäckman tietää. Oletko lukenut huonosti palstoja?
Ilmoita asiaton viesti
No, Pauli, jospa nyt paljastaisit meille tietämättömille.
Ilmoita asiaton viesti
Olen huomannut sinun monipuolisen tietämyksesi melkein kaikista asioista. Mutta onko sitä nyt tarpeen kaikkea tietää? Jos nyt kuitenkin välttämättä haluat tuohon vastauksen, voit käväistä vaikka kysymässä Rkp:n toimistosta joltakin tytöltä asiasta. Jätetään siis tämä tieto sinun kaivettavaksi niin että saat välillä vähän liikuntaakin, se on terveellistä.
Ilmoita asiaton viesti
Et siis tieddä itsekään. No, ei mitään uutta…
Ilmoita asiaton viesti
Svenska Kulturfondenin, Konstsamfundetin ja Stiftelsen för det tvåspråkiga Finlandin tunnistanevat kaikki. Ruotsinkielisten saatioiden varallisuus suhteessa heidan lukumaaraansa on noin viisinkertainen suhteessa suomenkielisten rahastoihin.
Ilmoita asiaton viesti
Eivät elä veroparatiiseissa kuten eräät vaan vetävät kotiinpäin niin kuin kaiiki isämaalliset vaikka persut kampittaa kuten Sampo veroparatiisi-Terho.
Ilmoita asiaton viesti
Saatiothan eivat maksa veroja, joten veroparatiisi on vahan ontuva esimerkki.
Ilmoita asiaton viesti
Trivial pursuit kysymys, kun tunnet säätiöasiaa tuntevan:
Kuka omistaa nuo mainitsemasi säätiöt?
Ilmoita asiaton viesti
Voisitko antaa lukuja tuosta varallisuus/äidinkieli -suhteesta, ettei asia olisi pelkkä väite.
Lyhyesti:
Kaikkien suomenkielisten säätiöiden tämänhetkinen varallisuus/äidinkieleltään suomenkieliset
vs
Kaikkien ruotsinkielisten säätiöiden tämänhetkinen varallisuus/äidinkieleltään ruotsinkieliset.
Koska näytät tuntevan asian, ukujen esittäminen ei liene ongelma.
Ilmoita asiaton viesti
Melkeinpä sama kuka Keskustan kanssa hallituksessa on. Kunhan vain RKP tai Vihreät eivät sinne pääse.
Ilmoita asiaton viesti
Keskustalla ja perussuomalaisilla tulee varmasti talous ykkösenä ja kotimaan asiat, mikä näkyi vaaleissa kansan tahtona. Perussuomalaisilla on hyvä tyyppejä, kuten Tom Packalen ja Jari Lindström ja Soini saa pidettyä rivit suorina.
Kokoomus liittyy joukkoon, jos ei ihmettä tapahdu, vaikka puolueen puheenjohtajalle Suomen kuviot ovat selvästi aivan pieniä. Venäjän uhkaa olisi mukavampi Brysselissä ja Washingtonissa maalailla, mutta suomalaisia huolestuttaa elintason lasku ja velkaongelmat. Eli hallituksesta voi tulla kolmen kopla ja varsin hyvä, jos pystyvät keskittymään olennaiseen ja pitämään SAK:n pihamaalla aina kun päätöksiä tehdään.
Ilmoita asiaton viesti
Ai siis Lindströmkin on putinin miehiä kuten Packaleeni. Kiitos tiedosta.
Ilmoita asiaton viesti
Vihreät ja RKP eivät ole menossa persujen kanssa hallitukseen. Jos kokoomus ja demaritkaan eivät mene, sitten persupohjaa ei synny. Siinähän Sipilä neuvottelee.
Tämän jälkeen mahdollisia pohjia olisivat keskusta, vihreät ja RKP sekä näiden lisäksi joko kokoomus tai demarit.
Ilmoita asiaton viesti
Kiinnostavat neuvottelut ovat vielä edessä. Perussuomalaisten hallitusvastuuta halutaan nyt niin yleisesti, että vaatii melkoisen tilanteen, että se ei toteutuisi.
Ilmoita asiaton viesti
Ei olisi enää syytä jatkaa tuota me-ei-leikitä-teidän-persujen-kaa juttua.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös naapuri Ruotsista jo ehditty antaa keskustalle ohjetta ettei PS:n kanssa ole hyvä mennä hallitukseen. Naapuri puuttuu meidän sisäpolitiikkaan merkillisellä tavalla. No taitaa johtua heidän omista intresteistään syrjiessään SD:tä.
Ilmoita asiaton viesti
He ovat puuttuneet meidän kielipolitiikkaan ja karjalan evakkojen asuttamiseen. Meinasin haljeta raivosta kun luin veikko vennamon kirjan aiheesta.
Ensin suomalaiset tappelevat ja säilyttävät itsenäisyytensä ja kun rauha saadaan tulee selän takana piileskelleet pelkurit antamaan ohjeita miten suomi tulee asuttaa.
Pitäkööt mielipiteensä omana tietonaan. Kiitos. Suomen kansa on oman mielipiteensä kertonut.
Ilmoita asiaton viesti
Olisit vaan haljennut. Vennamon mielipiteet ja historiallinen totuus harvoin näkivät toisiaan.
Ilmoita asiaton viesti
No, kyllähän Venäjälläkin on oltu hereillä ja osataan ottaa Suomen vaaleista kaikki irti.
”The Centre has several potential allies to choose from. These include the nationalist Finns Party, which came in second with 17.6 percent of the vote. Like the Centre, the Finns are against NATO membership for Finland, with the Finns also striving for more independence from the EU.”
”They are closely followed by the National Coalition Party (NCP), with 18.2 percent. The NCP is the only party in the top four which advocates both NATO membership and closer ties with the EU.”
”The Social Democratic Party, at fourth place with 16.5 percent, is another potential member for the ruling coalition. Like Centre and the Finns, it is against NATO – as many as 91 percent of its members saying they are oppose it.”
http://rt.com/news/251065-finland-election-centre-…
Ilmoita asiaton viesti
Eihän tuossa kirjoituksessa minun ymmärtääkseni ole kerrottu kuin totta.
Ilmoita asiaton viesti
Kas kun uutisoinnissa ei ollut otettu muuta huomioon, kuin puolueiden suhtautuminen Natoon, vaikka Suomessa asiasta ei puhuta hallitusneuvotteluiden yhteydessä yhtään mitään. Sipilän mukaanhan Nato -asiaa ei tarvitse ottaa esiin koko hallitusneuvotteluissa. Onko niin, että Venäjälle Suomen Nato -jäsenyys on tähdellisempi asia kuin meille suomalaisille ?
Ilmoita asiaton viesti
Eikö se ollut jonkun iltapäivälehden juttu, jossa oltiin haastateltu jotain ”päivystävää dosenttia”, eikä esimerkiksi Ruotsin ulkoministeriä?
Ilmoita asiaton viesti
Kesk+kok+vihr+rkp on ainoa toimiva kokonaisuus, jossa isot linjat saa sovittua.
Ilmoita asiaton viesti
Toimisi tuo, jos kok vaihtaa sdp:ksikin. Ja itse asiassa aika moni muukin koalitio, myös sellainen, joissa vihreät ei ole mukana. Tilanne on siis paljon parempi kuin 2011 vaalien jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo kokoonpano olisi vielä puhtaammin porvarihallitus kuin se, jossa perussuomalaiset olisivat RKP:n paikalla. Aika pieni olisi myös sen enemmistö eduskunnassa. En oikein usko tuohon vaihtoehtoon, mutta voihan sekin neuvotteluista ulos putkahtaa.
Ilmoita asiaton viesti
110 paikkaa riittää ihan hyvin kun oppositiossa persut ja demarit eivät tule kuitenkaan toimeen. Kisaavat samoista miesduunareista.
Ilmoita asiaton viesti
Vihreät puukottivat väistyvää hallitusta selkään.
Vihreiden hallitustyöskentely ja päätöksenteko on sekavaa lainehdintaa eikä sellaista enää kaivata. Katainen ja Stubb saivat tästä ailahtelevaisuudesta jo tarpeekseen.
Ilmoita asiaton viesti
Hallitus saataisiin edelleen kasaan ilman Persuja, mutta kun Persut ovat myyneet sielunsa, kääntäneet takkinsa yms. jne. ja luopuneet sekä EU- että eurovastaisuudestaan, voidaan heitä pitää hovikelpoisina.
Persuista saatta siis tulla hallituspuolue. Silloin seuraavissa vaaleissa ei mielenkiintoisinta tule olemaan Kepun menestys, vaan äänestäjänsä täysin pettäneiden Perusjen ja Soini menestys – tai sen puute.
Ilmoita asiaton viesti
Jouko. On se kumma, PS teki virheen 2011 kun EI pettänyt kannattajiaan. Nyt ollaan syvällä yhden kolikon tähden.
Ei mene läpi, antakaa nyt aikaa. Kysymys on ihan oikeasti siitä, miten Suomi voi ajaa omia etujaan EU:ssa. Siinä sivussa myös muidenkin vastaavassa tilanteessa olevien EU maiden.
On tässä ihmettelemistä. Kansainvälisten uutistoimistojen mukaan koko eurooppa pelkää Persuja…???
Ilmoita asiaton viesti
Antti, tuli itselleni sama mieleen. On se hieman kumma kun mikään ei PS:n kohdalla, mennäkö hallitukseen vai ei. Aina on väärin. Taitaa olla kuitenkin niin että osalla kansalaisia on vieläkin näköjään järkytys PS:n vaalimenestys. Ottanee aikaa että siihen totutaan.
Ilmoita asiaton viesti
Järkytys ei ollut vaalimenestys vaan keinot millä se saatiin. Persut toivat amerikan mallin Suomeen ja se tepsi. Kaikki käy kunhan on mediaseksikästä. Valehdella saa, jallittaa saa, käyttää uskonlahkoja ja niiden keinoja on suorastaan must.
Vanhalle kääkälle kuten minä ei ole mitään isoja lehmiä ojassa, kotimaan politiikan muutokset ei tule paljoakaan vaikuttamaan elämääni. Mutta suomalaisen poliittisen kulttuurin vulgarisoiminen yhden vaalivoiton takia on peruuttamaton teko ja kansan tyhmennys on jo tapahtunut. Sama on turvattomuus suhteessa Venäjän politiikkaan sekin on nyt totaalinen! Nyt jos koskaan olisi hyvä että suomalaiset saisivat kokea jatkuvuutta ja stabiliteettiä siinä miten Venäjän suhteen osataan olla. Meillähän on ollut matala profiili mutta luontainen länsiorientoituminen. Nyt Packaleenit ja muut Simon Elot ja harkitsemattomat pyrkyripoliitikot suorastaan myyvät sielumme ja tahtomme Venäjälle.
Vassarit menettivät Antero Eerolan putinismin takia paikkoja mutta jostain syystä persut saivat paikkoja putinismistaan huolimatta.
Mutta sinä Sirpa et ole kyllä amerikanvouhotukseen ja lahkomeininkeihin syyllistynyt mutta et myöskään etäisyyttä ottanut niistä.
Ilmoita asiaton viesti
Enkä muuten ota nytkään mitään etäisyyksiä vaatimuksestasi. Minulla on omat arvot ja sen lisäksi arvostan muiden arvoja sellaisina kuin ne ovat. Ei minulla ole tarvetta sellaisiin ryöpytyksiin ja henkilökohtaisuuksiin kuin joillakin.
On se vain ihmeellistä että hieman vajaan 18 prosentin kannatuksen saanneella puolueella on mielestäsi noin suuret vaikutukset kuin kerrot. Mitenkähän mahtaa olla muiden puolueiden kanssa? Minä suvaitsen kaikkien puolueiden aatteet ja arvot.
Ilmoita asiaton viesti
Te (sinä ja Antti Br.) ihmettelitte persujen saamaa kritiikkiä ja minä omalta osaltani yritin sitä selittää.
Minähän olen täällä hehkuttanut demareita vaikka olen heitä äänestänyt vain kerran presidentinvaaleissa, olen hehkuttanut Silvia Mogigia vaikka en ollut silloin kuten en nyt ole (välillä olin mutta Antero Eerola oli liikaa) vassari, olen hehkuttanut rkp´läistä Carl Haglundia vaikken ole Rkp´tä vielä äänestänyt, vihreitä olen äänestänyt vaikken kuulu heihin (äänestin fennovoiman tsernobyyliä vastaan äänestänyttä) Sipilän turvallista raittiutta ja muutenkin turvallista hahmoa olen hehkuttanut vaikken koskaan ole maalaisliittoa enkä kepua äänestänyt enkä luultavasti tule äänestämään.
Eli päihitän sinut tuossa kaikkien puolueiden hyvien piirteiden näkemisessä. Aluksi olin vähän innostunut persuistakin kuten muistanet joskus ennen jytkyä. Tykkäsin siitä että tämä palsta alkoi elää mielenkintoisten persukirjoittajien ansiosta. Nielin täysin puheen vanhoista puolueista jne mutta se innostus kääntyi kritiikiksi. Olen aivan tietoinen siitä että kritiikkini lähenee fiksaatiota mutta So What.
Ilmoita asiaton viesti
Sini, joskus on parempi kun ei ajattele:) Antaa mennä vain. Silti en anna periksi. Ei tässä muuta tarvita kuin työtä ja riittävää palkkaa, rahaa joka on ostovoimaista. Ansaittua ja työn arvoista……
Ilmoita asiaton viesti
Niin hyvähän se olisi jos pyörät lähtisivät pyörimään. Palataan asiaan ; )
Ilmoita asiaton viesti
Allekirjoitan tuon, jo sen nimeltä mainitsemattoman netin roskalehden ”uutisen” perusteella. Kyllä minä niin mieleni pahoitin. Kahden suomalaisen poliittisen puolueen kansanedustajaehdokkaat hyödyntävät häpeämättä tuon tasoisia demonisoivia valheita.
Ilmoita asiaton viesti
Tuota nimeltämainitsematonta sivustoa muuten linkataan vielä tänäänkin Puheenvuoroon, ja linkki evästetään bilderbergeillä ja goldman sacheilla ja rotschideillä. Semmosta meillä. Antisemitismi luuraa koko ajan näillä persujen rakastamilla forumeilla tai forumeilla joita persut ovat hyödyntäneet ja jotka ovat ohjailleet persuilua. Laitan linkin tähän mutta en suosittele kenenkään avaavan sen sisältämää roskasivustolinkkiä. http://iitimo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/193641-viim…
Ilmoita asiaton viesti
Vihreät kertovat myös mykyllisen sinilevän lisääntymisestä.
Sini oletko harkinnut sukunimen vaihtoa Miina Loivan tapaan ?
Ilmoita asiaton viesti
Mä taidan osata saada huomioo ihan ilman minenvaihtoa joista on nykyään inflaatio. Sitä on melkein originelli kun ei vaihda nimeään mikskään James Eturaitiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä virhe se muka oli, ettei pettänyt kannattajiaan? Tuolloin Persut toimi aivan oikein. Sen sijaan takinkääntö, jonka Soini teki EU-asenteissa, on aivan samanlainen kuin muutkin takinkäännöt muissa puolueissa.
Suomi EI voi ajaa omaa etuaan EU:ssa. Suomi voi ajaa omaa etuaan vain EU:n ulkopuolella.
Ilmoita asiaton viesti
Jouko, jospa Suomi voisi ajaa omaa etuaan EU:n sisäpuolella, kovassa ytimessä…..
Ilmoita asiaton viesti
Kuten jo muualla totesin. Ei tässä voittajia kaivata….
Antakaa työrauha kasata hyvä hallitus. Näillä tuloksilla jokaisen pitää hiukan nöyrtyä.
Ilmoita asiaton viesti
Muistan Rehnin ilmeet ja reaktiot kun Soini aikanaan haukkui tätä Brysselin Bobrikoviksi. On kovin vaikea uskoa että nuo kaksi herraa mahtuisivat samaan hallitukseen. Sillat on poltettu eikä siltä pohjalta voi kovin uskottavaa luottamusta syntyä. Tai sitten alkaa takinkääntäjien pikataival.
Toisaalta se on vaikea uskoa että persut suostuisivat samaan hallitukseen vihreiden tai RKP:n kanssa, niin kovaa on viime vuodet näitä lyöty. Selitäpä se kannattajille sitten.
Mielenkiintoiseksi menee. Puhdas oikeistohallitus olisi kepu+kok+rkp+vihr+kd, mutta onko sellaisella 5-packilla toimintaedellytyksiä.
Ilmoita asiaton viesti
Rehn voi jäädä toki tavalliseksi riviedustajaksikin, jos tilaa ei hänen mielestään ole.
Ilmoita asiaton viesti
Elä Henri pelottele. Keskustassa riittää ihan oikeita sisäisiä ongelmia. Juhantalo, Vanhanen, Pekkarinen, Rhen ja mikä se toi olikaan…. Väyrynen…..nyt hitsasi. Plussana ne muutamat tippuneet.
Politiikka on rikki?
Ilmoita asiaton viesti
Antin luettelossa on jo ainakin 3 EU-linjaa: Rehn, Väyrynen ja Sipilä.
Niillä kaikilla, kun rynnistää laajalla rintamalla yhtaikaa ytimiin ja pöytiin, joku saattaa Brysselissä kysyä:
”What is your real agenda?” 😀
Ilmoita asiaton viesti
En näe mitään syytä, miksi Sipilä ottaisi mukaan neljännen puolueen tai ainakaan Vihreitä. Tämä tarkoittaisi vain sitä, että oma vaiktusvalta pienenisi ja kyllä Keskusta haluaa ottaa kaikki ministeripostit, mitkä on mahdollista. Keskusta + PS + Kokoomus on erittäin vahva hallituspohja ja yhteinen linja saadaan varmasti sovittua. Demarit on mielestäni tämän tuloksen pohjalta ajettu jo ulos.
Ilmoita asiaton viesti
-yhteinen linja saadaan varmasti sovittua-
Jos näin tulee käymään (Kes+PS+Kok), niin tulevaisuudessa tullaan merkitsemään Guinesin ennätysten kirjaan uusi takinkäännönennätys Soinin ja kumppaneiden toimesta.
Ilmoita asiaton viesti
Jos Sipilä lähtee talous edellä neuvottelemaan, niin tällöin joutuu myös ottaa julkisenpuolen järkeistäminen ja sen taloudellisemaksi muuttamisen keskusteluihin. Sillä tässä hallitus tarvitse yhtenäisen linjan, jossa joudutaan kovan muutosvastarinnan eteen, jossa sekä ammattiliitot ja vasemmisto ovat suurimmat esteet. Tässä ammattiliittojen yhtenäisyys joudutaan hajottamaan, jolloin varsinkin STTK ja Akavalaisten erottaminen SAK:laisista liitosta on oleelisin.
Eli tähän Sipilä tarvitsee mielummin vähän puolueita, joista Akatemisia vilisevät Vihreät lippu ensimmäisenä. Jolloin Sipilälle oikeasti jää vain yksi vaihtoehto, joka on PS:än ja Kokouksen kanssa hallitus muodosta. Sillä nämä ovat ainoita joilta voi luottamusta uskoa, silloin kun joutuu oikeasti kovia päätöksiä tekemään, joita seuraavalta hallitukselta ei tule puuttumaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ei neljän hallitusta. Asiat eivät etene. Maksimissaan kolmen hallitus, muuten homma puuroutuu.
Kuuden puolueen virhettä tuskin toistetaan. Vasemmistoliitto voi laskea itsensä hallitusvastuun ulkopuolelle, muilla on täydet mahdollisuudet hallitukseen.
Vasemmistoliiton vaalitappio ja hallituksesta uloskävely eivät nostaneet osakkeita muiden silmissä ja kukaan ei halua työskennellä riidankylväjien kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Höpöhöpö…
Hallitukseen tulevat keskusta ja perussuomalaiset. Lisäksi kok tai sdp.
Ilmoita asiaton viesti
Kenestä tulee persujen autoveronalennusministeri. Tai oliko se vaan tyhmien huijausta se autoveroalennus!! Huijareita liikkeellä ja muita jenkkirihkamakauppiata!
Ilmoita asiaton viesti
Jos Sipilä pikkasen katso mitä on EU:sta tulossa, niin itse asiassa autoveron poisto tulee listalle, sillä jos koko EU alueella saa aja EU:sa rekisterödyllä autolla, niin autoveron poisto on vain ennakointia.
Ilmoita asiaton viesti
Jaha no näkee sitten. Yleensä on Suomessa tuollaisissa tapauksissa pidetty verot viimeseen asti.
Ilmoita asiaton viesti
Sipilän kriteereistä ainakin luottamus ja ohjelma taitavat pitää persut oppositiossa demareiden kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Näyttää hetki hetkeltä todennäköisemmältä – eikä olisi välttämättä paha asia. Kommaritkin olivat itsenäisyyden aikana parhaimmillaan juuri rakkikoirina, eivät valtioneuvoston jäseninä.
Ilmoita asiaton viesti
Poimin suoraa omasta blogistani tähän pienen pohdinnan:
”Onko siis hallituspohja kesk + ps + kok. Epäilen ettei tätä kombinaatiota nähdä vaikka se vaikuttaisi paperilla sopivan kokoiselta. Tai jos nähdään, niin tässä skenaariossa ps jättää hallituksen jossain vaiheessa protestiksi ja voipa olla että näemme uusintavaalitkin. Uusintavaaleissa ps voisi saada jopa oikeasti ”jytkyn” ja ehkä jopa kiinnityksen pääministeripaikkaan yhden tai kahden äänen kaulalla. Siinä vaan tulisi sellainen ongelma, ettei kukaan lähtisi enään yrittämään hallitusta PS:n kanssa ja PS kun ei ”takiaispuolueita” voi sietää, niin ainoa vaihtoehto olisi suurimmalla paikkamäärällä marssia oppositioon ja toiseksi tullut (luultavasti keskusta) hoitaisi hallitustunnustelut.
Sipilällä kannattaakin ottaa huomioon tämä perussuomalaisten hallituksesta ulosmarssi ihan varteenotettavana ongelmana. Sipilä ja Stub keskenään varmasti saisi sovittua monesta asiasta jolloin Soinin porukka joutuisi tyytymään siihen, ettei asiat menekkään kuten he haluaisivat. Soinilla on siinä tilanteessa se ongelma, että pettääkö äänestäjät vai marssiiko oppositioon.”
Ilmoita asiaton viesti
Toinen vaihtoehto olisi kesk, kok, ps, rkp, kd. Porvarihallitus ilman persujen vaa’ankieliasemaa (olettaen, että puhemies on persu).
Ilmoita asiaton viesti
Tämäkin on ihan mahdollinen kokonaisuus.
Ilmoita asiaton viesti
Sipilä haluaa Suomeen yhteiskuntasopimuksen. Tuon aikansaamiseksi Sipilän on otettava huomioon korporaatioiden erittäin vahva asema Suomessa. Petri Hakala esitti oman, varsin mielenkiintoisen näkemysensä viikonvaihteen IL:n pääkirjoituksessa. Hakalan näkemyksen mukaan hallituksen pitäisi muodostua kesk.kok.sdp pohjalle, tällöin työmarkkinajärjestöt ja MTK olisivat ”tietyllä tavalla” mukana hallituksessa ja työelämän välttämätön uudistaminen ja tulevat palkkaratkaisut olisi kohtuullisen helposti aikaansaatavissa. Mikäli tulee porvarihallitus joka pyrkii puuttumaan esim. ansiosidonnaisen päivärahan saamisen pituuteen se saa ay-liikkeen vastaansa ja Sipilän haaveet yhteiskuntasopimuksesta voidaan heittää roskakoriin. Itse toivoisin demareiden jäävän oppositioon ja yhdessä ay-liikken kanssa pyrkisi torppamaan palkansaajiin ja vähävaraisten ihmisiin kohdistuvia leikkauksia ja antaisi ”työväenpuolue” persujen olla mukana porvarihallituksessa joka väistämättä pyrkii heikentämään palkansaajan asemaa, niin saataisiin sekin ”työväenpuolue” kupla puhkaistua.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa tarvitaan joka tapauksessa devalvaatio. Jos se tehdään sisäisesti niin se on sosiaaliturvan heikentämistä ja palkkaleikkauksia. Kustannuskilpailukyvyssä tarvitaan noin 20 prosentin trimmaus.
Kyse on nyt siitä, ketkä tämän voivat tehdä Suomessa. Arvelen, ettei juuri kukaan. Siksi olen enempi huolissani koko Suomen tulevaisuudesta, vaikka vaalitulos on ihan mukiinmenevä näin PS-leiristä käsin katsoen.
Ilmoita asiaton viesti
Henri, voisitko esittää yhdenkin toimialan jonka vienti lähtisi vetämään 20% ”trimmukasen” jälkeen, enpä usko.
Ilmoita asiaton viesti
Varmastikin ne toimialat, jotka näkyvät vientitilastoissa laskevasti.
Ja tuo oli keskimääräinen arvio. Julkisella puolella pitänee laittaa hieman enemmän. Vastaavasti taas ne vientiyritykset, joilla ei ole ongelmia voisivat pitää nykyiset palkat.
Tässä nyt yksi esimerkki, jossa on tiedostettu nykytilanne:
http://www.taloussanomat.fi/tyomarkkinat/2014/11/0…
Sitten taas niiden firmojen työntekijät, joiden YT:t päättyy lomautuksiin tai irtisanomisiin taas eivät ole sisäistäneet tilannetta.
Julkisen puolen palkkaleikkaukset taas keventävät julkisen puolen menoja. Mikäli leikataan reippaasti, voidaan keventää hieman verotusta. Mutta ylijäämää pitäisi budjetissa nyt näkyä.
Ilmoita asiaton viesti
Ongelmana on, että palkkaleikkaukset, jotka kohdistuvat tuotantotyöntejijöihin ja heidän palkkatasoonsa ja sen alle olevien palkkoihin, laskevat väistämättä kulutuskysyntää, mikä heikentää työllisyyttä, mikä heikentää julkisen puolen rahoitusasemaa, mikä…
Mutta palkanalennus, joka kohdistuu suurituloisiin, esimerkiksi leikkaamalla 50 % siitä kokonaistulosta, joka ylittää 100 000 euroa vuodessa, vaikuttaisi kustannustehokkaasti ja samalla tasaisi tuloeroja, mikä taas vähentäisi hinnankorotuspaineita.