Sipilälle myrskyvaroitus Hakaniemestä

Taloudeltaan nesteessä olevaan Suomeen hallitusta rakentavan Juha Sipilän lanseeraama ajatus yhteiskuntasopimuksesta on aiheuttanut epätietoisuutta ja ihmettelyä. Erityisesti ammattiyhdistysliikettä lähellä oleva SDP, jonka puheenjohtajana toimii ay-taustainen mies, tuo huolensa avoimesti julki.

Ay-liikkeen sanansaattajana on esiintynyt pontevasti nyt vuorokauden verran puoluesihteeri Reijo Paananen. Eilen Ylen A-Studiossa hän sanoi yhteiskuntasopimuksen ja hallitusneuvottelujen hoitamisen yhtä aikaa vaativan ”suurta akrobatiaa”.

Epäily ”porvaripuolueita” kohtaan on huomattavaa. SDP viljelee retoriikassaan nyt paljon sanaa porvari, joka nähdään siis ilmeisesti työntekijäpuolen vastakohtana. Henki on joltisenkin negatiivinen.

”Ne työelämän kehittämisehdotukset, joita olen porvaripuolueen edustajilta kuullut, perustuvat kaikki työntekijän aseman heikentämiseen ja luulen, että siihen voi olla meitä vaikea saada mukaan”, Paananen pudotteli eilen televisiossa. Samankaltainen oli Hakaniemen miehen viesti heti eduskuntavaalien jälkeisenä aamuna radiossa.

Paanasen puheet ovat nostattaneet kulmakarvoja keskustassa. Niitä ei pidetä ainakaan rakentavina nyt, kun hallitusta kasataan ja ”työelämän rakenteellisista uudistuksista” halutaan sopia.

Keskusta itse on kieli keskellä suuta ja pitää vielä uudistusten sisällön piilossa. Niin teki myös Sipilä eilen keskustan puoluetoimistolla medialle järjestämässään tilaisuudessa, jossa hän kertoi lähinnä aikatauluasioita.

Lyhyesti sanottuna Sipilä totesi vain, että keskusteluja muiden puolueiden sekä työmarkkinajärjestöjen ja yrittäjien edustajien kanssa käydään heti tällä viikolla, ja noin kuukauden kuluttua pitäisi maassa olla hallitus ohjelmineen ja samoihin aikoihin yhteiskuntasopimus.

Keskusta puhuu yhteiskuntasopimuksensa yhteydessä epämääräisesti tuottavuudesta ja kilpailukyvystä, ei yksityiskohdista siis esimerkiksi palkkoja, nollatyösopimuksia, koeaikoja, paikallista sopimista, työttömyysturvaa tai jo pitkälle sovittua eläkeikäuudistusta koskien.

Mistä vaalitappion kärsineen SDP:n ärhköitynyt asenne sitten kertoo? Valmistautuuko puolue pullauttamaan itsensä jo oppositioon, koska se epäilee että ”porvarit” suunnittelevat nyt ehdoin tahdoin ikäviä asioita työntekijöille?

Vai pelaako SDP antamillaan julkisilla vihjeillä itseään hallitukseen ja yrittää siten estää keskusta-oikeistolaisen hallituksen syntymisen Suomeen?

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu