Soini, onko hän presidentistä seuraava?

Uuden eduskunnan ensimmäinen istunto pidetään ensi viikon tiistaina, jolloin järjestetään puhemiesten vaalit. Näissä vaaleissa valitaan Suomen tasavallan protokollassa heti presidentin jälkeen toisena oleva henkilö, eduskunnan puhemies.
Viimeksi tuota tehtävää on hoitanut SDP:n Eero Heinäluoma. Häntä ennen tehtävässä toimi kokoomustaustainen Sauli Niinistö ja häntä ennen demarikonkari Paavo Lipponen. Aiempina vuosina tehtävää ovat hoitaneet esimerkiksi sellaiset valtiomiehet kuin Johannes Virolainen (kesk.) sekä keskustaa edeltäneen Maalaisliiton Urho Kekkonen ja Kyösti Kallio.
Nyt tuo raskaan sarjan valtiollinen tehtävä on tarjolla vaaleissa toiseksi suurimmaksi eduskuntapuolueeksi nousseille perussuomalaisille.
Tehtävää tarjottaneen perinteen mukaan kokeneelle poliitikolle, joka on jo useampaa kautta eduskunnassa. Perussuomalaisista tämän kriteerin täyttävät puheenjohtaja Timo Soinin lisäksi kolmannen kauden edustajat Pirkko Ruohonen-Lerner ja Pentti Oinonen sekä kristillisdemokraattien entinen puheenjohtaja ja kehitysyhteistyöministerinä Ahon hallituksessa toiminut Toimi Kankaanniemi, joka on ollut perussuomalainen keväästä 2013 lähtien.
On varsin todennäköistä, että Timo Soinista tulee ministeri tekeillä olevaan Juha Sipilän (kesk.) hallitukseen. Vielä todennäköisempää on se, että perussuomalaiset eivät esitä Pentti Oinosta eduskunnan puhemiehen tehtävään.
Jäljelle jäävät siis Ruohonen-Lerner ja Kankaanniemi. Ensimmäisellä on kokemusta Soinin jytkypuolueen eduskuntaryhmän johtamisesta kolmen vuoden ajalta, jälkimmäisen kaikki tähänastinen eduskuntakokemus on peräisin kristillisistä.
Kyseiset kaksi nimeä mainitsi eilen Uudelle Suomelle myös edellisen eduskunnan varapuhemies Anssi Joutsenlahti, joka jättäytyi nyt pois eduskunnasta.
Kaksikosta Ruohonen-Lerner on Soinin uskollinen soturi, joka ei herätä negatiivisia tuntemuksia muissa puolueissa, jos kohta ei Kankaanniemeäkään minään riidanhaastajana pidetä.
Profiililtaan Ruohonen-Lerner on maltillinen perussuomalainen, eikä hänen sukupuolensa ole ainakaan miinus. Aiemmin eduskunnan puhemieheksi on varsinaisessa puhemiesten vaalissa valittu naisista vain Riitta Uosukainen. Pidetty kokoomuspoliitikko oli tehtävässä kahden vaalikauden ajan 1995 – 2003.
Asiantuntijapiireissä Porvoon kaupunginvaltuustossa pitkään vaikuttanut Ruohonen-Lerner on ykkösveikkaus Suomen eduskunnan puhemieheksi seuraavalle nelivuotiskaudelle. Toki muutama muuttuja on vielä auki: hänen oma halunsa tehtävään, hallituskuvion valmistuminen ja Soinin tarpeet.
Ruohonen-Lerner voisi lähteä halutessaan myös Brysseliin, koska sinnekin olisi varamepille kansanedustaja Sampo Terhon vapaaksi jättämä paikka tarjolla. Voi tarjolla olla myös ministeriauton takapenkki, jos puoluetta hallitus kutsuu ja Soini sen parhaaksi katsoo.
Jos Soini taas valitsee Kankaanniemen, hän viestii ratkaisullaan muihin puolueisiin kyllästyneille, että perussuomalaiset palkitsevat myös loikkaajia. Samaan aikaan se olisi pyllistys puolueen uskollisimpia sotureita päin. Varsinkin niitä päin, jotka itse olisivat halunneet neljäksi vuodeksi noihin parrasvaloihin.
Mutta kuka valitaan ensin puhemieheksi, sellainen käytäntö on tullut Esko Ahosta lähtien. Olisiko Timo Kalli toistamiseen?
Esko Aho 1991 Suomen Keskusta
Paavo Lipponen 1995 SDP
Jukka Mikkola 1999 SDP
Anneli Jäätteenmäki 2003 Suomen Keskusta
Timo Kalli 2007 Suomen Keskusta
Ben Zyskowicz 2011 Kokoomus
Ilmoita asiaton viesti
Voi olla Timo Kalli toistamiseen, taas väliaikaiselle postille. Kiinnostava kysymys on kuitenkin se, kenestä tulee eduskunnan puhemies seuraavaksi neljäksi vuodeksi väliaikaisen vaiheen jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Onneksi se ei ainakaan ole Veltto Virtanen.
Ilmoita asiaton viesti
Toisaalta Keskustan ryhmä on ehdottanut Juha Sipilää, joten Juha on todennäköinen puhemieskandi aluksi. Varalle Timo ja Alexander?
Ilmoita asiaton viesti
Eikös kokoomuksesta ole ensin menossa Zysse?
Edit:
http://www.iltalehti.fi/eduskuntavaalit-2015/20150…
Ilmoita asiaton viesti
Sen toki hänelle suo.
Ilmoita asiaton viesti
Pääministeri saatikka muukaan ministeri ei voi olla ehdolla puhemiehistöön.
Siksi BZ on ehdolla pätkävarapuhemieheksi.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä pätkäalkuvaihe on kaikkiaan aika epäkiinnostava. Kenelle tuleva neljän vuoden pesti, se on kiinostavaa. Tuo henkilö saa esimerkiksi runsaasti tv-uutis- ja muuta mediajulkisuutta, mikä helpottaa kampanjaa ensi eduskuntavaaleissa kummasti. Senkin uskon vaikuttavan päätökseen henkilötasolla, koska eduskuntatyö on pätkätyötä, jossa kansanedustajien on pidettävä jatkuvasti mielessä myös seuraavat vaalit.
Ilmoita asiaton viesti
Eduskunnan puhemies on myös tärkeä vallankäyttäjä. Puhemiehistössä tehdään käsittelyjärjestykseen liittyviä päätöksiä, jotka voivat olla asioiden läpimenon kannalta aivan olennaisia.
Ilmoita asiaton viesti
Seppo-Juha, mihin perustuu lehtitieto jonka mukaan Juha Sipilä olisi keskustan ehdokas pätkäpuhemieheksi?
Ilmoita asiaton viesti
Jatkan vielä Seppo-Juhalle, että Anneli Jäätteenmäki oli ainakin 2003 pätkäpuhemies ja sitten hänestä leivottiin pääministeri, eli mihin perustuu väitteesi, että ministeri ei voisi olla ensipuhemiehistössä?
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka et minulta kysynytkään niin satuin juuri vilkaisemaan Suomenmaata:
Keskustan ryhmä valitsi puolueen puheenjohtajan Juha Sipilän ehdokkaaksi eduskunnan puhemiesvaaliin.
http://www.suomenmaa.fi/etusivu/7434249.html
Ilmoita asiaton viesti
Siksi juuri peräänkin Seppo-Juhalta hänen väitteensä pitävyyttä. Esko Aho, Anneli Jäätteenmäki ja Paavo Lipponenkin on ollut pätkäpuhemies ja siiirtynyt siitä ministeriksi, vieläpä pääministeriksi.
Matti Vanhanen käytti Timo Kallia.
Ilmoita asiaton viesti
Veikkaukseni on, että Pirkko Mattila nousee tähän tehtävään, kokemusta hallintovaliokunnan puheenjohtajana ja vahvimmalta keskustan alueelta.
Olisihan se mahtavaa, kun Presidentin jälkeen arvoasteikon tärkeimmät paikat olisivat Oulun vaalipiiristä, Siirtomaasuomesta.
Mattila puhemiehenä hallitsi myös kolmannenkotimaisen, eli viittomakielen.
Ilmoita asiaton viesti
Timo Soinista tulee mahtava eduskunnan puhemies ja arvostettu vanhempi valtiomies. Timo Soini on ansainnut paikkansa tasavallan kakkosmiehenä ja pystyy puhemiehenä lisäämään eduskunnan arvostusta ja kansalaisten kiinnostusta politiikkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Uskoisin Soinin haluavan mieluummin olevan ministeri kuin puhemies. Ja onko yleensäkään ollut tapana, että puolueen puheenjohtaja on ollut puhemiehenä? Vaikka eihän mikään sääntö varmaankaan sitä kiellä.
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin Lipponen oli puheenjohtajakautenaan puhemiehenä:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Paavo_Lipponen
Ilmoita asiaton viesti
Timo Soini – Sony Toimi, mutta ei persuja hallitukseen. Syyt ovat ulkopoliittisia ja ympäristöpoliittisia, ei liity väitettyyn rasismiin saati päättäjien ulkoiseen olemukseen.
Ilmoita asiaton viesti
Kun eduskuntaryhmän enemmistö päätti syrjäyttää Pirkko Ruohonen-Lernerin ryhmäpuheenjohtajan paikalta, haukkui sydämistynyt poliitikko ”myyräntyöstä” muiden muassa Reijo Tossavaisen, yhden vastustajistaan.
Suhdanteet vaihtuvat! Tossavainen on yhtäkkiä entinen kansanedustaja, ja Ruohonen-Lernerille sovitellaan puheenjohtajan roolia ei ryhmässä, vaan koko parlamentissa, johon tehtävään muuten kuuluu myös oikeus virka-auton käyttämiseen.
Miksi Lea Mäkipäätä ei mainita puhemiesspekulaatioissa? Hänen puoluehistoriansa ulottuu perussuomalaisten edeltäjään SMP:hen asti, ja kaikkiaan Mäkipää aloittaa jo viidennen eduskuntakautensa. Ja naissukupuolenhan ei pitänyt ainakaan haitata?
Ilmoita asiaton viesti
On unohtunut päätoimittajan kiireessä.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan hyvä veto nimenä myös Lea Mäkipää. Hänellä on pitkä SMP-historia eduskunnassa ja perussuomalaisissa hän on nyt toisen kauden kansanedustaja. Mäkipää ei ole kuulunut Soinin johtaman puolueen johtohahmoihin toisin kuin Ruohonen-Lerner. Voi siitä huolimatta olla ilman muuta myös Soinin valinta tässä tilanteessa.
Ilmoita asiaton viesti
PS:n puhemies saattaa hyvinkin olla nainen, sillä häivytettäisiin kuvaa äijäpuolueesta.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan hyvä tulkinta. Soinin palapelissä on kuitenkin paljon osia. Ensin hänen pitää näillä näkymin löytää hyvät ministerityypit ja sitten eduskunnan puhemies.
Ilmoita asiaton viesti
On ihan mukava olla ollut perussuomalainen puolueen perustamisesta lähtien ja nyt se ihan mahtavaksi muuttuu. Mutta asiaan. Mielestäni eduskunnan puhemiehen saappaat parhaiten täyttäviä perussuomalaisia Soinin lisäksi ovat Lea Mäkipää, Pirkko Ruohonen-Lerner ja Toimi Kankaanniemi.
Ilmoita asiaton viesti
Mäkipään kotikenttä on Kihniö, johon maan perussuomalaisimpana kuntana jopa etelän hipsterimedia (HS, IS) on käynyt uteliaasti tutustumassa. Ja siis minullahan ei ole mitään Ruohonen-Lerneriä vastaan; kuivakan virallinen asiapersoona vaikka valtakunnan kakkospaikalle.
Ilmoita asiaton viesti
Seppo, sinua ei ainakaan voi moittia kotiinpäin vetämisestä, unohditko muutenvain Pirkko Mattilan ?
Ilmoita asiaton viesti
Ja puhetta johtaa eduskunnan 1. täysistunnossa eduskunnan ikäpuhemies Pertti Salolainen.
Jos PS ei tule hallitukseen, puhemies tulee toiseksi suurimmasta hallituspuolueesta.
PS saa silloin varapuhemiehen paikan.
—–
Paavo Väyrynen on jatkanut venkoilua ja totesi eilen, että hän voi
koska tahansa palata eduskuntaan.
a) http://www.iltasanomat.fi/vaalit2015/art-142969584…
b) http://www.iltalehti.fi/eduskuntavaalit-2015/20150…
c) http://www.iltalehti.fi/eduskuntavaalit-2015/20150…
d) ….jatkuu
Ilmoita asiaton viesti
“Jos Soini taas valitsee Kankaanniemen, hän viestii ratkaisullaan muihin
puolueisiin kyllästyneille, että perussuomalaiset palkitsevat myös loikkaajia.”
Tässä mielessähän myös Myös Ruohonen-Lerner on loikkari. Entinen kokoomuksen kunnallispoliitikko Myrskylästä.
“Samaan aikaan se olisi pyllistys puolueen uskollisimpia sotureita päin.
Varsinkin niitä päin, jotka itse olisivat halunneet neljäksi vuodeksi noihin
parrasvaloihin.”
Muistaakseni Eduskunnan puhemiehen paikasta ei ole kovin suuria riitoja tai jälkipuheita syntynyt koskaan. Tai ei ainakaan sen isompia kuin vaikka saamatta jääneestä ministeripaikasta tai ryhmäjohtajuudesta tms.
—
Kovin hirmuista koulutaustaahan Eduskunnan Puhemiehen homma ei vaadi. Eero Heinäluoma on koulutaustaltaan ylioppilas. Niin ikään demaripuhemies, Matti Ahde, oli sähköasentaja. Aikanaan Ahteen pärjäämistä ja olematonta kielitaitoa taivasteltiin ennakkoon aika tavalla.
Aikaisempaa ministerikokemusta Eduskunnan puhemiehen virka ei edellytä. Sellaista persujen ryhmässä löytyisi vain Kankaanniemellä.
Mutta jos ei löydy usempia kausia istuneita, niin otetaan joku yhden kauden istuneista. Sellainen on muutoksena lopulta aika pieni jytky parlamentin rutiineihin.
Kuka tahansa eduskunnassa 4 vuotta istunut oppii puhemiehen istuntosalirutiinia pyörittämään ja tehtävää hoitamaan. Työ myös nopeasti opettaa tekijäänsä.
Kaikki puhemieheksi tai varapuhemieheksi valitut ovat hommassaan pärjänneet. Ei ole tarvinnut vaihtaa 2 kk kuluttua.
—
Kansanedustajat itsehän puhemiehen lippuäänestyksellä valitsevat.
Viimeksi tässä oli isompaa dramatiikkaa v. 2010, kun silloinen puhemies Sauli Niinistö sai vain 89 kannattajaa lippuäänestyksessä.
http://yle.fi/uutiset/niinisto_pohtii_jatkoaan_puh…
Niinistö lämpeni sen verran, että vakavissaan pohti voiko hän jatkaa puhemiehen hommassa.
Ilmoita asiaton viesti
Ruohonen-Lerner on kaksinkertainen loikkari. Hän on edustanut myös vihreitä. Toisaalta hän on ollut nykyisessä puolueessaan kauemmin kuin Toimi Kankaanniemi. Lea Mäkipää ei ole loikkinut mihinkään. Pirkko Mattila taas on vasta toisen kauden kansanedustaja.
Ilmoita asiaton viesti
Vihreiden vaalivoittoa voisi onnitella nimittämällä puhemies Vihreistä.
Ilmoita asiaton viesti
Teuvo Hakkaraista ei ole lainkaan mainittu, vaikka hänen puheensa ja tekonsakin ovat saaneet runsaasti julkisuutta.
Ilmeisesti objekti ei kelpaa kuitenkaan subjektiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Puhemiehen valintaan voivat vaikuttaa myös vanhat henkilökuviot. Tämä Unto Hämäläisen viimevuotinen kirjoitus Ruohonen-Lernerin ryhmäjohdosta syrjäyttämisen jälkeen on yhä kiinnostava:
http://www.hs.fi/sunnuntai/a1391837414237
HS:n asioista usein perillä oleva toimittaja kirjoittaa muun muassa: ”Kuka on sitten se todellinen takapiru, joka järjesti ”myyrät” pudottamaan Ruohonen-Lernerin paikaltaan? Hän on tuttu mies, nimeltään Matti Putkonen.”
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni ps voisi valita tehtävään naisen. Ainakin kaksi pätevää, kielitaitoista ja edustuskelpoista naista löytyy: Pirkko Mattila ja Maria Lohela.
Ilmoita asiaton viesti
Reijo, sinun ”lyhyt listasi” on aika erilainen kuin Anssi Joutsenlahdella. Mitä sanot Ruohonen-Lerneristä ja Kankaanniemestä? Entä tässä blogikeskustelussa esille tuodusta Lea Mäkipäästä?
Ilmoita asiaton viesti
Halusin laajentaa nimilistaa, sillä mainitsemani henkilöt ovat tehtävään päteviä. Ei minulla toki ole muitakaan henkilöitä vastaan mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Ok, kiitos vastauksesta.
Ilmoita asiaton viesti
Keskusta ja Vihreät ovat vaalivoittajia. Keskusta tekee viisaasti, jos lähteesiitä, että Vihreät pitää joka tapauksessa saada hallitukseen. Jos tämä ei kelpaa vaikkapa Soinille, on hänellä tiedossa arvokas puhemiehen paikka ja puolueella hyvä opposítioasema. Oppositiossa perussuomalaisten vuoma on.
Ilmoita asiaton viesti
#30
Hyvä! Persun pelko on viisauden alku.
Ilmoita asiaton viesti
Huomautettakoon, ettei puhemiehen tehtävä kuulu eduskunnan toiseksi suurimmalle, vaan vakiintuneesti hallituksen toiseksi suurimmalle. Sitten vuoden 2003 nämä ovat olleet sama asia, mutta Lipposen hallitus ei toki antanut niin merkittävää asemaa oppositiolle
Ilmoita asiaton viesti
Pentti Oinonen on minun suosikkini eduskunnan puhemieheksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ei minullakaan ole mitään Ruohonen-Lerneriä vastaan.
Mutta itse pitäisin Kankaanniemeä parempana valintana. Samanlaisia ”loikkareita” molemmat. Myös periaatteensa pitäviä.
Mutta Toimi on mielestäni kokeneempi ja ”diplomaattisempi”.
Ilmoita asiaton viesti
Pirkko Mattila ei ole loikkari ja hän hallitsee ehkä ainoana viittomakielenkin.
Ilmoita asiaton viesti
Jos ja ilmeisesti kun sipilä ottaa persut hallitukseen, tarvitaan naisministeriä ja kykeneviä ei vielä paljon ps:ssä ole. Joten Lerner on ilman muuta ministeri. Sitten jää vain Kankaanniemi, joka olisikin hyvä valinta. Kokenut, rauhallinen ja etenkin sovinnollinen, ominaisuus jota todella tarvitaan eduskunnassa viime kauden kokemusten perusteella. On sillä jonkinlaista arvovaltaakin, joka sekin on harvinaista eduskunnassa. Vielä parempia toisin olisivat zysse tai ike, etenkin kun z menetti vieruskaverinsa. Eli Toimi toimeen vaan.
Ilmoita asiaton viesti
Aimo:
Puhemies ei viittomakielellä tee juuri mitään. Viittomien käytön perusteena olisi salista löydyttävä joku jolle viittoa. Sellaista ei nyt ole. Medialle viittominen taas tarkoittaisi sitä että kuvattaessa tulisi kameran olla suunnattu koko ajan puhemieheen.
Toisaalta, Mattila ei ole viittomakielen tulkki. Pelkkä kielitaito ei riitä siihen. Viittomiset salista hoitaa jatkossakin viittomakielen tulkin koulutuksen saanut alan ammattilainen.
Ilmoita asiaton viesti
Mattila ei todellakaan ole viittomakielen tulkki vaikka hallitsee sen täydellisesti, ainoa kieli, jolla voinut kekustella äitinsä kanssa.
Ei Pirkko Mattila puhemiehenä olisi viemässä töitä tulkeilta.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tässä siitä ole kyse miten osaa vaan siitä että toit taidon esiin ikäänkuin sillä olisi jotain merkitystä puhemiehen homman kanssa.
Kaikki kuurojen vanhempien kuulevat lapset osaavat viittomakielen jollakin tasolla. Vanhimmat lapset ovat yleensä äidinkieleltään viittomakielisiä.
Viittomakieli muuten ensimmäisen lapsen kohdalla opitaan paljon aikaisemmin kuin puhekieli. Hyvä kun istua osaavat niin kädet käy jo.
Ilmoita asiaton viesti