Soini, onko hän presidentistä seuraava?

Uuden eduskunnan ensimmäinen istunto pidetään ensi viikon tiistaina, jolloin järjestetään puhemiesten vaalit. Näissä vaaleissa valitaan Suomen tasavallan protokollassa heti presidentin jälkeen toisena oleva henkilö, eduskunnan puhemies.

Viimeksi tuota tehtävää on hoitanut SDP:n Eero Heinäluoma. Häntä ennen tehtävässä toimi kokoomustaustainen Sauli Niinistö ja häntä ennen demarikonkari Paavo Lipponen. Aiempina vuosina tehtävää ovat hoitaneet esimerkiksi sellaiset valtiomiehet kuin Johannes Virolainen (kesk.) sekä keskustaa edeltäneen Maalaisliiton Urho Kekkonen ja Kyösti Kallio.

Nyt tuo raskaan sarjan valtiollinen tehtävä on tarjolla vaaleissa toiseksi suurimmaksi eduskuntapuolueeksi nousseille perussuomalaisille.

Tehtävää tarjottaneen perinteen mukaan kokeneelle poliitikolle, joka on jo useampaa kautta eduskunnassa. Perussuomalaisista tämän kriteerin täyttävät puheenjohtaja Timo Soinin lisäksi kolmannen kauden edustajat Pirkko Ruohonen-Lerner ja Pentti Oinonen sekä kristillisdemokraattien entinen puheenjohtaja ja kehitysyhteistyöministerinä Ahon hallituksessa toiminut Toimi Kankaanniemi, joka on ollut perussuomalainen keväästä 2013 lähtien.

On varsin todennäköistä, että Timo Soinista tulee ministeri tekeillä olevaan Juha Sipilän (kesk.) hallitukseen. Vielä todennäköisempää on se, että perussuomalaiset eivät esitä Pentti Oinosta eduskunnan puhemiehen tehtävään.

Jäljelle jäävät siis Ruohonen-Lerner ja Kankaanniemi. Ensimmäisellä on kokemusta Soinin jytkypuolueen eduskuntaryhmän johtamisesta kolmen vuoden ajalta, jälkimmäisen kaikki tähänastinen eduskuntakokemus on peräisin kristillisistä.

Kyseiset kaksi nimeä mainitsi eilen Uudelle Suomelle myös edellisen eduskunnan varapuhemies Anssi Joutsenlahti, joka jättäytyi nyt pois eduskunnasta.

Kaksikosta Ruohonen-Lerner on Soinin uskollinen soturi, joka ei herätä negatiivisia tuntemuksia muissa puolueissa, jos kohta ei Kankaanniemeäkään minään riidanhaastajana pidetä.

Profiililtaan Ruohonen-Lerner on maltillinen perussuomalainen, eikä hänen sukupuolensa ole ainakaan miinus. Aiemmin eduskunnan puhemieheksi on varsinaisessa puhemiesten vaalissa valittu naisista vain Riitta Uosukainen. Pidetty kokoomuspoliitikko oli tehtävässä kahden vaalikauden ajan 1995 – 2003.

Asiantuntijapiireissä Porvoon kaupunginvaltuustossa pitkään vaikuttanut Ruohonen-Lerner on ykkösveikkaus Suomen eduskunnan puhemieheksi seuraavalle nelivuotiskaudelle. Toki muutama muuttuja on vielä auki: hänen oma halunsa tehtävään, hallituskuvion valmistuminen ja Soinin tarpeet.

Ruohonen-Lerner voisi lähteä halutessaan myös Brysseliin, koska sinnekin olisi varamepille kansanedustaja Sampo Terhon vapaaksi jättämä paikka tarjolla. Voi tarjolla olla myös ministeriauton takapenkki, jos puoluetta hallitus kutsuu ja Soini sen parhaaksi katsoo.

Jos Soini taas valitsee Kankaanniemen, hän viestii ratkaisullaan muihin puolueisiin kyllästyneille, että perussuomalaiset palkitsevat myös loikkaajia. Samaan aikaan se olisi pyllistys puolueen uskollisimpia sotureita päin. Varsinkin niitä päin, jotka itse olisivat halunneet neljäksi vuodeksi noihin parrasvaloihin.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu