Hyvää matkaa, Paavo Arhinmäki!

Puolueiden vastauksista Juha Sipilän 15 kysymykseen ei voi vielä päätellä tulevan hallituksen tarkkaa kokoonpanoa, mutta siitä voi olla joltisenkin varma, että yksi putosi pois: vasemmistoliitto.

Paavo Arhinmäen johtama puolue poikkesi jo ennen vaaleja muista eduskuntapuolueista siinä, miten se suhtautuu velanottoon. Jo tällöin sen matkan jatkuminen oppositiossa seuraavan neljän vuoden ajan alkoi olla selvä.

Sipilä muotoili vasemmistoliiton kannalta ratkaisevan kysymyksen näin: ”Yhdyttekö valtiovarainministeriön 19.3.2015 esittämään tilannekuvaan Suomen taloudellisesta tilasta ja valtiovarainministeriön esittämästä sopeutustarpeesta? Mikä on mielestänne julkisen talouden sopeutustarve ja tarvittavat keinot? Millä aikataululla valtion velkaantuminen tulee mielestänne katkaista?”

Arhinmäen ryhmän vastauksen ydinosa kuuluu: ”Emme yhdy valtionvarainministeriön näkemykseen 4+2 miljardin lisäsopeutuksesta. Kansainvälinen tutkimus osoittaa, että leikkausten finanssipoliittinen kerroin on taantumassa niin iso, että leikkaukset eivät juuri vähennä velan tasoa – mitä enemmän leikataan, sitä enemmän verotulot vähenevät ja työttömyyden kustannukset kasvavat. Velka ei luonnollisestikaan voi loputtomiin kasvaa suhteessa bruttokansantuotteeseen”.

Vasemmistoliitto on valmis hallitukseen, mutta linjaustensa perusteella se pudonnee pelistä pois jo alkukierroksilla, kirjoitti myös puolueen äänenkannattaja Kansan Uutiset tänään.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu