Siksi Soini pölähti paikalle

Täksi aamuksi oli tiedossa mediatapahtuma, jossa vain hallitustunnistelija Juha Sipilän piti esiintyä aiheenaan hallitusneuvottelujen aikataulu. Menin paikalle eduskunnan väistötiloihin Uuden Suomen toimituksen edustajana.
Sipilä saapui paikalle hyvissä ajoin ennen ilmoitettua yhdeksää. Kamerat räpsyivät.
Hallitustunnustelija kertaili rauhallisesti tämän päivän ja alkaneen viikon tapahtumia: tänään keskustalaiset ja perussuomalaiset neuvottelijat tapaavat toisiaan pitkin päivää, huomenna jatkuvat keskustelut kaikkien eduskuntaryhmien kanssa ja torstai-iltana hänellä pitäisi olla kasassa hallituspohja.
Siis tänään neuvottelujen pääosissa ovat keskustalaiset ja perussuomalaiset.
Ongelmakohtia neljän ison kesken on, mutta kaikesta neuvotellaan. Eurooppa-kysymyksissä keskusta on ilmeisen valmis joustamaan jonkin verran kokoomukseen ja demareihin päin. Näin ovat nähtävästi myös perussuomalaiset. Kasvua ja työpaikkoja Suomelle haetaan sekä säästöjä julkiseen talouteen, kokonaisuus ratkaisee jne.
Noista ympäripyöreyksistä ei ole juuri sen enempää kerrottavaa, koska neuvottelijat eivät kerro keskeneräisistä asioista yksityiskohtia. Se on ymmärrettävää.
Kiinnostavinta aamulla oli se, että paikalle pölähti kohta yhdeksän jälkeen myös perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini. Sipilä tosin varoitti asiasta joitain minuutteja aiemmin oman mikrofonipiirityksensä keskeltä. Herrat olivat jo tavanneet aamukahdeksalta.
Mutta mitä juuri Soini siellä teki? Miksi paikalla eivät olleet myös kahdesta muusta suuresta puolueesta Alexander Stubb ja Antti Rinne?
Uusi askelkuvio oli kuulemma tilaisuuteen otettu, koska Soini halusi tulla julkisuuteen muutaman päivän mediahiljaiselon jälkeen. Pakko se on toimittajan tuota järjestäjätaholta kuulemaansa selitystä uskoa, vaikka ensisilmäyksellä näyttikin siltä, että hallituspohjasta ja -ohjelmasta neuvottelevat nyt vain Sipilä ja Soini.
Eräällä tavalla näin onkin. Keskustan ja perussuomalaisten vastaukset 15 kysymykseen sisältävät eniten ristiriitoja, ja näitä nämä kaksi vaalien voittajajoukkuetta alkavat tänään kymmenen hengen joukkuein taklata. Muiden kanssa on vähemmän ongelmakysymyksiä, paitsi tietysti vasemmistoliiton, jonka todennäköiseen ulosjääntiin viittasivat aamulla myös Sipilä ja Soini.
Sopeutustoimista tuntuu olevan kahden suurimman kesken yhteinen tahtotila. Soinikin viittasi mikrofonit suussaan arvostavasti valtiovarainministeriön virkamiesten kuuteen miljardiin kuin jo istuva valtiovarainministeri.
Ei tarvitse olla ihan mahdoton ennustajaeukko, jos veikkaa, että valtiovarainministeri hän kohta onkin, pääministeriksi nousevan Sipilän siipimies. Seuraavat neljä vuotta.
Petteri Paalasmaa on aivan loistava kuvareportteri! Tuo otos ei selittelyjä kaipaa.
Ilmoita asiaton viesti
Petteri on kuvaajaässä.
Ilmoita asiaton viesti
”Siipimies”?
Ilmoita asiaton viesti
Kommentoin termiä siipimies tuolla alempana. Tässä linkki: http://markkuhuusko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/19456…
Ilmoita asiaton viesti
Ei liene sattumaa, että Timo Soini poseeraa maalaisliittolaisen presidentin Lauri Kristian Relanderin rintakuvan airuena.
Kyllä medialukutaidosta on hyötyä 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Huusko eikä muukaan media ymmärrä tai halua ymmärtää, että perussuomalaisten esittämät näkemykset ovat neuvottelujen lähtökohta. Tavoitteena on laittaa varsinaisissa neuvotteluissa ”kirkko keskelle kylää”. Mitä ilmeisemmin sekä Soinilla ja Sipilällä on siihen vilpitön halu.
Tulevan hallituksen rungon muodostavat keskusta ja perussuomalaiset. On siten ymmärrettävää, että ne käyvät neuvotteluja ”etukenossa”.
Täysin toisenlainen tilanne oli neljä vuotta sitten, kun Katainen ilmoitti että ota tai jätä. Se ei ollut neuvottelutilanne, se oli yritys sanella. Sitä emme tietenkään voineet mitenkään hyväksyä.
Blogin otsikko kielii Huuskon asenteista.
Ilmoita asiaton viesti
Reijo, kiitos mediakriittisestä kommentistasi. Tuosta tekstistä on tarkoitus käydä ilmi, että pääosissa ovat nyt keskusta ja perussuomalaiset ja että kaikesta neuvotellaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä syy miksi Soini oli paikalla. Ihmettelen, että sitä ei ymmärretty tai haluttu ymmärtää… http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015050419624957_u…
Ilmoita asiaton viesti
Suosittelen lukemaan blogiavaukseni kokonaan ja myös Uuden Suomen uutiset aiheesta.
”Keskustan ja perussuomalaisten vastaukset 15 kysymykseen sisältävät eniten ristiriitoja, ja näitä nämä kaksi vaalien voittajajoukkuetta alkavat tänään kymmenen hengen joukkuein taklata.”
”Keskusta ja perussuomalaiset neuvottelevat tänään iltamyöhäiseen asti. Sipilän mukaan on sovittu, että neuvottelut jatkuvat kello 23:een asti.”
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/81303-juha-sipila-…
Ilmoita asiaton viesti
Toimittajat laittavat aina otsikkoon tärkeimmän asian. Nyt se oli Huuskolla se, että ”Soini pölähti paikalle”. Rivien välistä luettuna se kertoi ainakin minulle toimittajan asenteista ja ammattitaidosta.
Ilmoita asiaton viesti
Paikalle pölähtämisessä ei ole mitään kielteistä. Ääkkösiä sisältävä verbaliikka on puhtaan perus-suomalaista.
Ilmoita asiaton viesti
Reijo Tossavainen, ehkä niillä riveillä on kuitenkin enemmän asiaa kuin niiden välissä.
Ilmoita asiaton viesti
Tässäpä hiukan kieliasiaa naapurista. Ei ole vielä kantautunut ”tänne”.
”Ruotsissa ei saa enää vihkiä avioliittoon kokonaan suomen kielellä.”
http://www.hs.fi/kotimaa/a1430627416943
Ja Ahvenanmaa ei saa käyttää suomalaista nimeänsä jne….
Ilmoita asiaton viesti
Olen ymmärtänyt, että viime päivät media on piirittänyt ja haastatellut lähinnä muiden puolueiden edustajia ja saanut heiltä paljon meheviä kannanottoja PS:n paperista. Samalla on tarjoutunut tilaisuus antaa ikiomia näkökulmia samasta asiasta.
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015043019608426_u…
Moni ihmettelee, miksei siitä paperista ole suoraan kysytty PS:lta. Ehkä sekin nyt korjaantuu, eli onko seuraava vaihe se, että media kysyy kaikilta muiltakin puolueilta vuorollaan jonkun toisen puolueen paperista kantoja ja kirjoittaa sitten ”näkökulman” siitä? Sieltähän voisi löytyä jopa näkemyseroja.
Silloin työtä riittää joka viikonpäiväksi aiheesta, miksi joku ”pölähtää paikalle”…
😀
Ilmoita asiaton viesti
Tämä johtuu yksistään siitä, että Soini jo torstaina totesi, ettei hän puhu perussuomalaisten vastauksista Sipilän kysymyksiin ennen maanantaita. Eivät olleet perussuomalaiset myöskään pitämässä edes vappupuheita.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan. Puheet ovat puheita ja näkökulmat sekä kolumnit mielipiteitä.
Sen sijaan neuvotteluja on syytäkin käydä rauhassa eikä revitellä keskeneräisiä asioita mediassa, vaikka toimittajat kuolaisivat mitä tahansa luuta, joka heille heitetään.
Ehkä jotkut haluavat häiritä julkisine lausuntoineen neuvotteluja tai tehdä kaikkensa niiden raukeamiseksi joidenkin osapuolten osalta? Se ei olisi uutta.
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni pitäisi ennen hallituksen muodostamista selvittää erinäisiä asioita. Miten ko. puolueen sisällä toimivat tulevat edustamaan hallituspuolueen jäseninä Suomen lainsäädäntöä, laillisia toimintatapoja ja kansalaisten tasa-arvoista kohtelua. Se olisi syytöä selvittää nyt hallituksen kokoamista ennen, eikä siinä vaiheessa kun se on jo maamme maineen vuoksi kansainvälinen asia.
ks. http://reijaharkonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/
Ilmoita asiaton viesti
Nuo ovat juuri niitä asioita, joita painavasti lausutun luottamus-tavoitteen tulee kattaa. Puolue- ja ministerikohtainen sooloilu yritetään torjua jo etukäteen; saa nähdä onnistutaanko.
Ilmoita asiaton viesti
Niitä varmastikin selvitetään. Mutta kykeneenkö Sipilä luomaan Suomen oloihin sovitetun hallituksen ”etikettioppaan” jää nähtäväksi. Esimerkiksi tähän esipuheeseen ei tarvittaisi muuta kuin käypä suomennos:
”Our new government has a particular and historic responsibility: to rebuild
confidence in our political system. After the scandals of recent years, people have lost faith in politics and politicians. It is our duty to restore their trust. It is not enough simply to make a difference. We must be different.
We have promised the people a coalition government united behind the key
principles of freedom, fairness and responsibility. Every day of this government wemust make good on that promise, acting in a way that reflects these principles.
In everything we do – the policies we develop and how we implement them, the
speeches we give, the meetings we hold – we must remember that we are not
masters but servants. Though the British people have been disappointed in their
politicians, they still expect the highest standards of conduct. We must not let them down.
We must be different in how we think and how we behave. We must be different from
what has gone before us. Careful with public money. Transparent about what we do
and how we do it. Determined to act in the national interest, above improper
influence. Mindful of our duty. Above all, grateful for our chance to change our
country.”
https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploa…
Terveisin Kalevi Kämäräinen
Ilmoita asiaton viesti
”Pölähti”? Onko Soini lampun henki?
Ilmoita asiaton viesti
pölähtää paikalle = saapua yllättäen
Ilmoita asiaton viesti
Siipimies pölähti paikalle! Kiitos Huusko hyvistä nauruista!
Ilmoita asiaton viesti
Eipä kestä. Siipimies on sotilasilmailun puolelta lainattu termi.
Wikipedia määrittelee siipimiehen näin: ”Toisessa maailmansodassa tuli laajaan käyttöön niin sanottu paritaistelun periaate ilmasodassa: hävittäjät jakautuivat kaksikoneisiin ryhmiin, joissa lentäjät vartioivat toinen toistaan.” http://fi.wikipedia.org/wiki/Siipimies
Ilmoita asiaton viesti
Ollaan siis keräämässä 12 hävittäjäkoneen laivuetta.
Aika näyttää, kenestä tulee se hävittäjä-ässä, joka kerää eniten viholliskoneiden pudotuksia seuraavassa hallituksessa.
P.S. Sotilasilmailutermin kytkeminen käytävien hallitusneuvottelujen raportointiin viittaa voimakkaasti Nato-elementin keskeiseen asemaan hallituspohjasta päätettäessä.
P.P.S. Kyllä medialukutaidosta on hyötyä 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Yritin tuossa alhaalla ottaa asiaan vähän kantaa. Voi olla, että tulevan hallituksen aikan Nato -sanaa ei sitten saa enää sanoa. Näinhän Sipilä jo viime syksynä YLE:n haastattelussa eduskunnan käytävällä linjasi.
Perustetaan sitten vaan yhteiset prikaatit Ruotsin kanssa… Ruotsin Riksdagen ja regeringen varmasti sitoutuvat valtiosopimuksella Suomen puolustamiseen tiukan paikan tullen… vai oliko se sittenkin , että sitoutuvat osoittamaan solidaarisuutta ?
Ilmoita asiaton viesti
Markku Huusko. Selityksesi nostaa kertomasi arvoa. Kiitos selityksistä.
Ei päivääkään ettei viisastuisi. Tämäpä hauskaa!
Ilmoita asiaton viesti
Paljostako lyödään vetoa, että jos ja kun nyt persut menevät hallitukseen, alkaa välittömästi megalomaaninen rummutus siitä, kuinka persut pettivät lupauksensa, myivät periaatteensa ym. ym.
Taitaa jo muutamalla toimittajalla olla luonnokset valmiina, muiden hallituspuolueiden kompromisseista ei olekaan sitten niin väliä 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Juuri tuota tarkoittaa Mauno Koiviston kirjan nimi 1970-luvulta: Väärää politiikkaa. Politiikka on aina väärää, mutta eri tilanteissa eri intressiryhmien mielestä. Se minkä poliitikko voi loppujen lopuksi valita, on arvostelijoiden kuoro.
Jos persut nyt linnoittautuvat oppositioon, langetan puolueen ylle leppymättömän raivoni, Pyhän Wihan, olkoon vaikka kuinka kriminaalia.
Ilmoita asiaton viesti
Ei perussuomalaisiin kohdistu ainakaan Uuden Suomen uutistoiminnassa mitään erityskohtelua. Kriittisesti sitä tarkastellaan, kuten muitakin puolueita. Näin uskon linjan olevan muissakin asiansa osaavissa riippumattomissa toimituksissa.
Puoluelehdet (Merkittävimpinä niistä Kansan Uutiset, Suomen Uutiset, Verkkouutiset, Suomenmaa, Demokraatti ja Vihreä Lanka) ovat erikseen, koska niillä on puoluepoliittinen tehtävä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei perussuomalaisiin kohdistukaan mitään erityiskohtelua. Mutta muihin puolueisiin kohdistuu sitäkin enemmän. Sitäkin villan määrää millä vaivihkaa ja nopeasti painetaan unohduksiin poliitikkojen töppäilyt kunhan eivät ole persuja.
Arhinmäen kännisestä edustustehtävästä Sotsin olympialaisissa jaksettiin viikko riemuita julkisuudessa, kun se sattui TV-ohjelmasta lipsahtamaan julkisuuteen, mutta Hakkaraisen kännivaalivalvojaisista jaksetaan palatavarmaan kuukausienkin jälkeen. Kokoomuksen Sampsa Katajan kännistä puhetta eduskunnan puhujapöntössä ei muisteltu kauaa, jos mainittiinkaan.
Jussi Halla-ahon arvostelua KKO:sta mainitaan aina uudestaan, olihan hän hallintovaliokunnan puheenjohtaja. SDP:n Johannes Koskinen oikeusministerinä ollessaan sai nuhteet oikeuskansleri Jaakko Jonkalta koska oli arvostellut tuomioistuinten yksittäisiä tapauksia. Mutta kukaan ei jaksa mediassa sitä muistella. Eikä erotettu oikeusministerin paikalta.
Ehkä Uusi Suomi tekee poikkeuksen muista medioista ja lopettaa myös muiden puolueiden erityiskohtelun.
Ilmoita asiaton viesti
Reippaasti simassa oli eräs edustaja, jota tv haastatteli suorassa lähetyksessä vaalivalvojaisista.
Hiukan noloa mielestäni, ettei edes avustaja ollut ehdottanut ettei nyt kannattaisi mennä tv:n eteen silmiä pyörittelemään.
Tuo tv-kameroiden kuljettaminen jonnekin metsästysmökille, jossa Hakkarainen ottaa ystäviensä kanssa kuppia, oli todella mautonta. Kas kun eivät samalla jääneet seuraamaan Hakkaraista kuten BB-talossa…
Istuu, valvoo….. makaa, nukkuu.
Aikovatko myöhemminkin käyttää tällaista materiaalia? Ala-arvoista.
Ilmoita asiaton viesti
Mainitsemasi perussuomalainen kansanedustaja on käyttäytynyt toistuvasti tavalla, joka on on aiheuttanut iltapäivälehtiotsikoita – viimeksi vaalivalvojaisissaan. Kyllä hän on tehnyt kaiken ihan itse. Toisaalta, kun on pitänyt itsensä lööpeissä, hän on pysynyt mielessä ja ehkä juuri siksi tullut uudelleen valituksi.
Olisi kiinnostavaa saada joku esimerkki Uuden Suomen uutistoiminnasta, jossa näkyisi tämä epäilemäsi erityskohtelu.
Ilmoita asiaton viesti
Puolustus- ja turvallisuuspolitiikassa kepu ja persut lienevät samoilla linjoilla: ”Ei meitä mikään uhkaa ja meillä on itsenäinen uskottava puolustus. Ainakin me itse näin uskomme vakaasti. Mitä siitä muut ajattelevat maailmalla on heidän asiansa. Ja N -sanan käyttö on tästä lähtien kielletty.”
Jussi Niisnistö taitaa jo sovitella puolustusministerin viittaa harteilleen. No ei hätää, jos Timo Soinista tulee valtionvarainministeri, sillä silloinhan rahahanat aukeavat Puolustusvoimille ja rahaa virtaa uskottavan itsenäisen puolustuksen rakentamiseen ( = ½ – 1 miljardia lisää vuosittain puolustubudjettiin ). Voidaan vaikka ostaa Ruotsista ne kaksi käytettyä sukellusvenettä. Saa sitten nähdä jos valtion veroraharahaputkistoissa riittää painetta.
Ilmoita asiaton viesti
Nato-kysymyksen vähimmäiskannanotto hallitusohjelmassa on todeta ettei hallitus ole esteenä jäsenyyden hakemisessa, jos presidentti/eduskunta niin katsoo. Kaikki kielteisemmät ilmaisutavat olisivat verhottuja Nato-option vastaisia kannanottoja.
Jos Nato ei Suomelle käy, Suomen pitäisi pyrkiä saamaan turvatakuut USA:lta Suomen ja Ruotsin yhteiselle puolustusliitolle. Kiina ei ole miehittänyt Taiwania USAn turvatakuiden takia. Hyvä järjestely heillä siellä. Olen vakuuttunut ettei turvatakuut hyökkää Venäjälle, joten saisi suomalaisiltakin varmasti tukensa.
Ilmoita asiaton viesti
Miks ei pyydetä venäjältä turvatakuita sehän on lähempänä
Ilmoita asiaton viesti
Nyt me puhutaa takuista jotka liittyvät sinun suunnaltasi tuleviin interventioihin. Lännen uhkaa vastaan me kyllä pärjätään omillamme.
Ilmoita asiaton viesti
On todella mielenkiintoista nähdä, mihin ratkaisuun Timo Soini ja PS päätyvät. Soinilla tuntuu olevan selvää hallituskipeyttä. Mutta PS:n periaatteet ovat EU-, kieli- ja maahanmuuttokysymyksissä kovin kaukana muista puolueista. Jos PS liudentaa kantojaan, Suomen poliittiset puolueet ovat taas kerran ”yhtä mössöä”.
”Sekametelisoppamössö” voitaisiin osaltaan välttää, jos Sdp ja Kokoomus ymmärtäisivät olla menemättä samaan hallitukseen. PS voisi valita jommankumman hallituskumppanikseen. Samalla Keskusta ja PS leimautuisivat Kokoomuksen kanssa hallituksessa istuessaan pääoman ja Sdp:n kanssa työn (Labour) puolueiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Welat Nehri on niputtanut blogissaan ansiokkaasti eri puolueiden vastaukset Sipilän 13. kysymykseen:
http://welat.puheenvuoro.uusisuomi.fi/194595-halli…
Ilmoita asiaton viesti
Ei tämän maan varojen hoito niin vaikea ole.Valtion ja kuntien hallintoja pienennetään (saneerataan) sille tasolle jossa velkaantuminen tasoittuu.
Pois potkitut ylimääräiset työntekijät menevät ja ilmoittautuvat työttömiksi työnhakijoiksi ja etsivät uutta tointa, kuten yksityisissä yhtiöissäkin on ollut tapana.
Suomessa on 2000 luvulla saneerattu pankeissa,vakuutuslaitoksissa, sairaaloissa,poliisissa ja muissa yksityislaitoksissa, vain kunnat ja valtio on unohtunut tietokonekaudella lisääntymään poliittisten virkojen kasvuun sekä sen vakiinnuttamiseen.
Ilmoita asiaton viesti