Siksi Soini pölähti paikalle

Täksi aamuksi oli tiedossa mediatapahtuma, jossa vain hallitustunnistelija Juha Sipilän piti esiintyä aiheenaan hallitusneuvottelujen aikataulu. Menin paikalle eduskunnan väistötiloihin Uuden Suomen toimituksen edustajana.

Sipilä saapui paikalle hyvissä ajoin ennen ilmoitettua yhdeksää. Kamerat räpsyivät.

Hallitustunnustelija kertaili rauhallisesti tämän päivän ja alkaneen viikon tapahtumia: tänään keskustalaiset ja perussuomalaiset neuvottelijat tapaavat toisiaan pitkin päivää, huomenna jatkuvat keskustelut kaikkien eduskuntaryhmien kanssa ja torstai-iltana hänellä pitäisi olla kasassa hallituspohja.

Siis tänään neuvottelujen pääosissa ovat keskustalaiset ja perussuomalaiset.

Ongelmakohtia neljän ison kesken on, mutta kaikesta neuvotellaan. Eurooppa-kysymyksissä keskusta on ilmeisen valmis joustamaan jonkin verran kokoomukseen ja demareihin päin. Näin ovat nähtävästi myös perussuomalaiset. Kasvua ja työpaikkoja Suomelle haetaan sekä säästöjä julkiseen talouteen, kokonaisuus ratkaisee jne.

Noista ympäripyöreyksistä ei ole juuri sen enempää kerrottavaa, koska neuvottelijat eivät kerro keskeneräisistä asioista yksityiskohtia. Se on ymmärrettävää.

Kiinnostavinta aamulla oli se, että paikalle pölähti kohta yhdeksän jälkeen myös perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini. Sipilä tosin varoitti asiasta joitain minuutteja aiemmin oman mikrofonipiirityksensä keskeltä. Herrat olivat jo tavanneet aamukahdeksalta.

Mutta mitä juuri Soini siellä teki? Miksi paikalla eivät olleet myös kahdesta muusta suuresta puolueesta Alexander Stubb ja Antti Rinne?

Uusi askelkuvio oli kuulemma tilaisuuteen otettu, koska Soini halusi tulla julkisuuteen muutaman päivän mediahiljaiselon jälkeen. Pakko se on toimittajan tuota järjestäjätaholta kuulemaansa selitystä uskoa, vaikka ensisilmäyksellä näyttikin siltä, että hallituspohjasta ja -ohjelmasta neuvottelevat nyt vain Sipilä ja Soini.

Eräällä tavalla näin onkin. Keskustan ja perussuomalaisten vastaukset 15 kysymykseen sisältävät eniten ristiriitoja, ja näitä nämä kaksi vaalien voittajajoukkuetta alkavat tänään kymmenen hengen joukkuein taklata. Muiden kanssa on vähemmän ongelmakysymyksiä, paitsi tietysti vasemmistoliiton, jonka todennäköiseen ulosjääntiin viittasivat aamulla myös Sipilä ja Soini.

Sopeutustoimista tuntuu olevan kahden suurimman kesken yhteinen tahtotila. Soinikin viittasi mikrofonit suussaan arvostavasti valtiovarainministeriön virkamiesten kuuteen miljardiin kuin jo istuva valtiovarainministeri.

Ei tarvitse olla ihan mahdoton ennustajaeukko, jos veikkaa, että valtiovarainministeri hän kohta onkin, pääministeriksi nousevan Sipilän siipimies. Seuraavat neljä vuotta.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu