Näin Sipilän valinta vaikuttaa Sinuun

Keskustalainen hallitustunnustelija Juha Sipilä ratkaisee runsaan vuorokauden sisällä, alkaako hän viedä Suomea enemmän sosialisteja vai kapitalisteja miellyttävään suuntaan. Valinta tiivistyy nyt siihen, ottaako hän SDP:n vai kokoomuksen oman puolueensa ja perussuomalaisten kaveriksi hallituspohjaansa.

Sosialidemokraattien ja kokoomuksen välillä on eroa erityisesti siinä, miten ne suhtautuvat kansalaisten verottamiseen.

Jos Sipilä kallistuu sosialidemokraatteihin, joutuu hän ottamaan huomioon SDP:n tärkeäksi katsoman asian, että suurituloisia ja varakkaita pitäisi verottaa lisää samalla kun pieni- ja keskituloisten verotusta alennettaisi.

Jos valinta on kokoomus, tulisi painetta kaikkien tuloverojen pieneen laskuun, eikä suuria omaisuuksia alettaisi verottaa nykyistä enempää.

Asia ilmenee puolueiden vastauksista Sipilän kysymyksiin. Kopioin tähän pari huomionarvoista kohtaa niiden vastauksista kysymykseen numero 3.

Sipilän kysymys kuului: ”Hyväksyttekö linjauksen, että kokonaisveroaste ei saa nousta? Jos kyllä, niin mitkä ovat konkreettiset muutosehdotuksenne verotukseen tämän reunaehdon mukaisesti?

SDP vastasi näin: ”SDP pitää perusteltuna, että kansalaisten ostovoiman tukemiseksi pieni- ja keskituloisten verotusta kevennetään osana työmarkkinaratkaisua. Vastaava vähennys tulee tehdä myös eläketulovähennykseen… SDP pitää tärkeänä, että verotulojen lisääminen suurituloisten ja suurten omaisuuksien osalta on mukana keinovalikoimassa.

Kokoomus vastasi näin: ”Vähäinen veronkevennysvara on käytettävä työn verotuksen, eli erityisesti ansiotuloverotuksen keventämiseen, jotta työn tekeminen olisi nykyistä kannattavampaa… Tuloveronkevennysten on koskettava kaikkia suomalaisia, mutta kevennykset painotetaan pieni- ja keskituloisille.

Keskusta itse ajaa omassa vastauksessaan pieni- ja keskituloisten tuloveronalennusta työtulovähennyksen kautta. Kiristyksistä se ei puhu sen enempää hyvätuloisten kuin varakkaiden osalta.

Keskusta vastasi näin: ”Jos saamme kilpailukykyä ja kasvua edistävän palkkaratkaisun, voidaan työtulojen verotusta keventää työtulovähennystä korottamalla. Kevennys kohdentuu erityisesti pieni- ja keskituloisille (450 miljoonaa euroa). Keskustan eduskuntaryhmä haluaa estää sosiaalietuuksien jäädytyksistä aiheutuvan eläkkeensaajien verotuksen kiristymisen."

Oma verolinjansa on myös perussuomalaisilla, jonka keskusta näyttää jo yhdeksi hallituskaverikseen valinneen. Siinä on sosialisteja miellyttäviä piirteitä, kuten varallisuusveron palautus ja myös SDP-henkinen suurituloisten tuloverotuksen kiristys.

Perussuomalaiset vastasi näin: ”Keskeiset verotuksen muutosehdotuksemme ovat: Autoiluun kohdistuvan verotuksen alentaminen. Pieni- ja keskituloisten tuloverotuksen alentaminen, niin että 1 000 euron kuukausitulot ovat verovapaat. Olemme valmiit korottamaan suurituloisten tuloverotusta. Varallisuusveron palauttaminen.

Onko näitä kulmia keskustan kanssa jo hiottu maanantain istunnoissa johonkin suuntaan, en tiedä.

Löytyy kokoomuksen ja perussuomalaistenkin väliltä verotuksellinen yhteinen nimittäjä, uuden auton hankkimisen suosiminen veromuutoksella. Kokoomus kirjoitti aiheesta näin: ”Liikenteen päästöjen vähentämiseksi ja turvallisuuden lisäämiseksi auton hankinnan yhteydessä maksettavaa autoveroa on kevennettävä.”

Perussuomalaiset ovat kertoneet haluistaan poistaa koko autovero tulevan kuluvan vaalikauden aikana.

Vasemmistoliitto ja vihreät näyttävät olevan jo aivan ulkokehällä, kun Sipilä hallitustaan rakentaa. RKP tai kristillisdemokraatit kolmen suuren jatkeeksi voisivat vielä jotenkin upota, mutta niiden kummankaan mukaan pääsyn puolesta en löisi nykytilanteessa vetoa.

 

 

 

 

 

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu