Stubb pääsi isojen poikien matkaan

Alexander Stubbin johtama kokoomus lähtee keskustan ja perussuomalaisten kanssa hallitusneuvotteluihin hyvin erilaisesta asemasta kuin pelin avannut kaksikko. Ne tietävät jo tässä vaiheessa hyvin pitkälle toistensa metkut, kokoomus on vasta valittu tulokas vaaleissa paremmin pärjänneiden matkassa.

Neuvottelujen kannalta tunneherkimmät kysymykset liittyvät Eurooppa- ja maahanmuuttolinjauksiin. Linjaukset ovat syntyneet Juha Sipilän ja Timo Soinin johtamissa joukkueissa alkuviikosta, mutta vasta nyt niitä aletaan sovitella Stubbin ja kokoomuksen näkemyksiin.

Kaikkien tiedossa on, että Sipilän ja Soinin linja kummassakin asiassa on astetta jyrkempi kuin pääministeri Stubbilla ja hallituskolmikon ulkopuolelle heitetyllä SDP:n Antti Rinteellä.

Näin ollen huomenna alkavissa hallitusneuvotteluissa kokoomuslaisille on odotettavissa törmäyksiä uuden kolmen ässän hallituksen ensiviulun soittajien kanssa. Arki koittaa, vaikka vielä tänään kolmen neuvotteluihin ryhtyvän puoluejohtajan kesken vallitsi luonnollisesti täysi harmonia. ”Trio Ässät”, Sipilä hauskuutti yleisöä viitaten oululaiseen humppabändiin.

Soini ja Stubb kiertelivät tänään jo hyvin laajalla kaarella vastauksissaan, kun heiltä kysyttiin Eurooppa-asioiden yhteensovittamisesta. Soini painotti, että juuri siitä aletaan neuvotella.

Maahanmuuttoasioista ja kehitysavun kohtalosta pientä esimakua sai, kun Juha Sipilä sanoi minulle ja parille muulle toimittajalle, että Suomeen otettavien kiintiöpakolaisten määrää ei leikata, mutta kaarteli sen verran paljon kehitysavun kohdalla, että se viittasi leikkauksiin.

Kehitysavun leikkaaminen on ollut pitkään perussuomalaisten ja ennen vaaleja jossain määrin myös kokoomuksen agendalla, eli melko varmaa on, että sieltä lähtee miljoonia.

Nyt aloittava hallituspohja on ehditty jo leimata konservatiiviseksi ja vähemmän kansainväliseksi. Tätä leimakirvestä heilutti ensimmäisenä RKP:n puheenjohtaja Carl Haglund, jolle puolueen ulosjääminen hallituksesta oli ilmiselvä pettymys.

Kokoomukselle RKP:n mukanaolo olisi voinut antaa hallituksessa liberaalin selkänojan. Muutenkin nämä kaksi puoluetta ovat henkisesti niin lähellä toisiaan, että siitä olisi voinut tulla yksi voimakeskittymä uuden hallituksen sisälle. Ehkä juuri tätä Sipilä halusi välttää, ja kolmen suuren hallitusta pitkään halunneelle Soinille ratkaisu varmasti kävi.

Kun kysyin Stubbilta suoraan, olisiko hän halunnut RKP:n mukaan, hän korosti hyvää yhteistyötä puolueen ja puheenjohtaja Haglundin kanssa. ”En olisi tietenkään ollenkaan pahaksi pistänyt”, Stubb sanoi.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu