Tähän loppui kaikki kiva

Smolnassa Helsingin Eteläesplanadilla oli vielä tänään lähes hilpeä tunnelma. ”Mukavasti on päästy eteenpäin”, ”Asiat ovat edenneet hyvin” ja ”Askel askeleelta mennään kohti maalia”, ässätrio Juha Sipilä (kesk.), Timo Soini (ps.) ja Alexander Stubb (kok.) vakuutteli.

Kolmen työryhmän linjaukset EU:sta, ulko- ja turvallisuuspolitiikasta sekä maahanmuutosta ovat pientä hiomista vailla valmiita. EU on ollut hankalin asia, sanoi Soini tänään Uudelle Suomelle, mikä ei yllätä, koska hallitukseen on menossa Suomen eduskunnan EU-myönteisin puolue kokoomus ja EU-kriittisin perussuomalaiset.

Mutta valmista näissä enemmän metatason kysymyksissä käytännössä on ja jo huomenna siirrytään niihin vaikeimpiin asioihin, joissa mennään suoraan suomalaisten kukkarolle eli talouteen – ja siellä julkisen talouden sopeutustoimiin.

Leikkaushankkeet on pidetty varsin hyvin pimennossa, mutta esimerkiksi keskustan vaaliohjelmassaan esiin tuoma sosiaalietuuksien indeksitarkistusten jäädyttäminen voi syödä niin opiskelijoiden, eläkeläisten kuin muidenkin vähillä rahoilla elävien ostovoimaa.

Veropuolella jotain vähemmän kivaa lienee myös luvassa, vaikka niin sanotun kokonaisveroasteen ei pitäisi nousta. Pääomatuloveroa tuskin kiristetään, eikä se perussuomalaisten haluama varallisuusvero kai kuitenkaan tule.

On mahdollista, että pienituloiset saavat helpotusta tuloveroissaan, jos etuuksiin osuu leikkauksia indeksijäädytysten kautta.

Suuri kysymys on, kenet kolmikko valitsee kuuden miljardin sopeutusten maksajiksi sekä neljän miljardin kestävyysvajeen umpeen kurojiksi ja missä ajassa. Ilman maksajia tämä ei onnistu. Miten taakka saadaan jaettua mahdollisimman tasaisesti ja minkä hallitus katsoo oikeudenmukaiseksi taakanjaoksi?

Kuinka paljon konkretisoituu säästöiksi tämän vaalikauden aikana ja kuinka paljon tympeistä päätöksistä kärsitään käytännössä vasta ensi vaalikaudella tai myöhemmin?

Karkaavatko kansalaisille tärkeät terveyspalvelut yhä kauemmas maan harvoihin kasvukeskuksiin? Joutuuko moni kunta mahdottomaan tilanteeseen ja pakkoliitosten eteen, jos valtionosuuksia vähennetään tai muista syistä?

Leikataanko rahaa opetuksesta, kun kuntien käytettävissä olevat eurot vähenevät?

Nyt puhutaan niistä ”edessäpäin olevista vaikeista asioista”, josta tuleva pääministeri Sipilä tänään Smolnassa mainitsi ilman täsmennyksiä.

Kaikki kiva on tällä erää ohi, vaikka huomenna toki näytetään tyytyväistä naamaa työryhmien valmiista tuloksista kerrottaessa.

Trio alkaa syöttää korviaan myöten julkisessa velassa uivalle kansalle käärmekeittoa, jonka ovat keittäneet edellisten vaalikausien hallitukset löperöillä tekemisillään tai paremminkin tekemättä jättämisillään. Tuon sopan syöttäminen ei onnistu enää hymyissä suin. Eikä syöminen.

Yhden maksajaryhmän valinta ei sentään ole ollut vaikeaa. Sipilä haluaa nostaa tupakka-askin verotusta vajaalla eurolla, eikä muilla näytä olevan mitään sitä vastaan. Öyhyyttämisestä tehdään valtakunnan kallein harrastus, jos se ei sitä vielä ole.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu