Stubb ja Soini, keskitien sopuisat kulkijat

Kyllä tästä Suomeen hallitus syntyy, ellei taivas putoa. Tänään neuvotteluja käyvä ässätrio kertoi sovusta ideologisissa ja siten tunneherkimmissä kysymyksissä liittyen Euroopan unioniin, maahanmuuttoon ja Natoon.

Timo Soinin johtamien perussuomalaisten voi katsoa joustaneen varsinkin maahanmuuttoon liittyen: pakolaiskiintiötä ei alenneta. Tästä on tulevan opposition oikeasta laidasta lentänyt jo tänään piikkejä.

Alexander Stubbin kokoomus taas on joustanut hallituksen EU-linjauksessa, kun siihen kirjattiin kahden kappaleen verran ”jyrkkää proosaa”, kuten Soini asian tänään Smolnassa ilmaisi. Muun muassa no bail-out -säännön uskottavuus pyritään Suomen toimesta palauttamaan.

Juha Sipilän keskustan on ollut kohtuullisen helppo surffailla näissä tuleville hallituskumppaneille tärkeissä ideologisissa kysymyksissä keskimaastossa. Eurooppa-asioissa keskusta pääsee perussuomalaisten avustuksella jopa tyynnyttelemään omaa EU-kriittisempää siipeään.

Keskusta on kokoomuksen lailla joustanut perussuomalaisten suuntaan EU-alueen ulkopuolisen työvoiman tarveharkinnassa, jota siis nyt vain lievennetään eikä poisteta.

Maahanmuuton kustannuksista tehdään selvitys, mikä on perussuomalaisille mieleen ja Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä tulee myös selvitys, mikä on ollut erityisesti kokoomuksen, mutta myös perussuomalaisten sydäntä lähellä.

Kehitysyhteistyön rahoitukseen tulee tällä hallituskaudella rahapulan vuoksi säästöjä, eli keskusta on taipunut perussuomalaisten ja kokoomuksen tahtoon tässä asiassa. Pitemmällä aikavälillä Suomi pyrkii kuitenkin YK:n tavoitteiden mukaiseen 0,7 prosentin osuuteen BKT:sta.

Kolmen puolueen löytämästä yhteishengestä kertoo se, että vaikein asia eli EU-kysymykset oli vähän huumorihengessäkin päätetty ratkaista eilen ennen Suomi-Venäjä-jääkiekko-ottelua. Kokoomuksen Lenita Toivakan johtama ryhmä pääsi maaliinsa lopulta hyvissä ajoin ennen tuota suomalaisten kannalta hyvin päättynyttä trilleriä.

Mutta nyt alkaa uusi puristus. EU:kin odottaa Suomelta säästöjä, eikä niiden jättimäistä kokoluokkaa vastusta kolmikosta sen enempää insinööri, tohtori kuin maisterikaan.

Vielä emme tosin tiedä, minkälainen piru sopeutusten yksityiskohdissa asuu.

 

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu