Sipilän Suomi katsoo länteen

Perussuomalaisten puheenjohtajasta Timo Soinista tulee Suomen uusi ulkoministeri. Hän nousee viimeksi tehtävää hoitaneen Erkki Tuomiojan (sd.) paikalle. Ratkaisu vaati espoolaiselta lähiömieheltä paljon pohdintaa ja käveleskelyä.

Valtiovarainministerin salkku meni siten pääministeri Alexander Stubbille. Hän pääsee korjaamaan uudessa roolissa sitä satoa, joka kokoomus/demarijohtoisen hallituksen aikana on kylvetty. Stubbista tulee leikkausministeri, jollaisena muistamme erityisesti hänen puoluetoverinsa Iiro Viinasen 1990-luvun laman ajoilta.

Soinilla on uudessa tehtävässä pomonaan pääministeri Juha Sipilä, mutta on hänellä vieläkin suurempi päällikkö: tasavallan presidentti Sauli Niinistö. On mielenkiintoista nähdä, miten yhteistyö sujuu. Miksipä ei sujuisi, koska kaikki kolme katsovat sopuisasti länteen päin ja ovat samalla realistisen kriittisiä itänaapurin suuntaan.

Samalla kun kävi ilmi se, että ulkoministerin salkkua hoitaa perussuomalainen, ratkesi siis myös se, että sitä ei hoida keskustalainen. Eikä siis varsinkaan Brysselistä juuri tuota ministerisalkkua kaihoisasti katsellut keskustan kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen.

EU-kriittisen Väyrysen ulkopoliittiset palvelukset kelpasivat vielä Matti Vanhaselle vuonna 2007, jolloin konkaripoliitikko pelasi itsensä valtakirjatempulla ulkomaankauppaministeriksi. Nyt vastaava yritys ei onnistunut.

Eletään Sipilän aikakautta. On varsin ilmeistä, että entinen EU-komissaari Olli Rehn, Väyrysen eräänlainen vastakohta keskustassa, tulee huomenna nimitetyksi elinkeinoministeriksi.

Muut neljä keskustan paikkaa menevät hyvin mahdollisesti kahdelle puoleen varapuheenjohtajista Annika Saarikolle ja Anu Vehviläiselle sekä eduskuntaryhmän puheenjohtajalle Kimmo Tiilikaiselle ja ryhmän varapuheenjohtajalle Anne Kalmarille.

Juha Rehulan pudottaisi tuosta porukasta hänen sukupuolensa, koska tasan pitää mennä. Mutta jos Tiilikainen haluaakin jatkaa eduskuntaryhmässä, aukeaa Rehulalle paikka ministerinä.

Kokoomus antoi kasvot neljälle ministerilleen jo tänään ja perussuomalaiset tulevat myöhemmin illalla. Puolueelle varatusta oikeus- ja työministerin salkusta heitän pienen viime hetken spekulaation.

Voisiko Soini istuttaa ministeriksi eläkkeellä olevan oikeustieteen professorin Erkki Havansin? Hän oli hallitusneuvotteluissa sisäisen turvallisuuden ryhmän sihteeri, eli mukana myös Smolnassa toisin kuin vaikkapa Väyrynen.

 

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu