Kaksi yllätystä, puhemiehellä nuiva tausta

Nyt kun arvailu Juha Sipilän (kesk.) huomenna nimitettävän hallituksen salkuista ja myös eduskunnan puhemiehestä voidaan lopettaa, on aika tuoda esille valintoihin liittyen pari yksityiskohtaa.

Aloitetaan ministereistä. Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubbin joukkue muodostuu hänen kavereistaan. Niin Sanni Grahn-Laasonen, Petteri Orpo kuin Lenita Toivakkakin ovat hänen vanhan ministeristönsä ministereitä. Tehtävät vain vaihtuvat.

Timo Soinin ryhmä puolestaan on täysin ennakkokaavailujen mukainen: kaksi varapuheenjohtajaa Hanna Mäntylä ja Jussi Niinistö sekä eduskuntaryhmää vetänyt Jari Lindström.

Ehkä huomattavinta on se, että vuoden 2011 vaalien alla maahanmuuttokriittisen niin sanotun nuivan vaalimanifestin allekirjoittajia ei Soinin ministerijoukossa näy. Jos siellä joku olisi ollut, se olisi ollut todennäköisimmin kolmas varapuheenjohtaja Juho Eerola, koska tämän siiven vahva mies Jussi Halla-aho äänestettiin viime vuonna Brysseliin töihin.

Juha Sipilän tekemät ministerivalinnat eivät myöskään juuri yllättäneet paitsi yritysmaailmassa kunnostautuneen, lähes epäpoliittisen Anne Bernerin osalta. Berner on hengeltään keskustalainen, mutta ainakin toistaiseksi ilman puoluekirjaa.

Keskustan varapuheenjohtajat Anu Vehviläinen, Juha Rehula ja hänen kanssaan tehtävän jakava Annika Saarikko, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen sekä Brysselissä kannuksensa hankkinut Olli Rehn olivat Sipilälle luontevia valintoja. Puolueväki ei heistä kenestäkään joutunut äänestämään.

Yhtä selvää oli, että keskustan vanha kaarti kuten Mauri Pekkarinen, Seppo Kääriäinen ja Paavo Väyrynen eivät tähän joukkoon mahtuneet. Se että eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Anne Kalmari putosi pois Sipilän listalta, johtunee siitä, että hän ei ole Sipilän lähimpiä luottohenkilöitä.

Kansanedustaja Tuomo Puumalaa ei myöskään Sipilän listalla näy. Hänelle veikkaillaan keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajuutta, ja Pekkarinen voi saada kuin saadakin eduskunnan varapuhemiehen paikan. Kokoomuksesta varapuhemieheksi on tulossa Paula Risikko.

Mutta ei nuiva PS-porukka ihan ilman näkyvyyttä valtakunnan johtopaikoilla jää. Soini kehui tänään päästä varpaisiin Maria Lohelan, eduskunnan puhemieheksi huomenna virallisesti valittavan. Nuorehko yllättäjä on nuivan manifestin allekirjoittaja takavuosilta.

Valtaa tuossa nuijanheilutustehtävässä tosin ei ole nimeksikään, jos sitä vaikka ministerin paikkaan vertaa.

 

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu