Risto muutti edeltä toiseen kaupunkiin

Sadun mies Risto lähti Joensuusta Uuteenkaupunkiin Mersuja rakentamaan. Työnantajana toiminut teollisuusyritys oli mennyt konkurssiin. Suurtalouskokki Satu lähtee kohta perässä, Ylen A-Studio raportoi eilen.

Jos kaikki tekisivät kuten Satu ja Risto, Suomen talousongelmat olisivat ilmeisesti aika paljon pienempiä kuin nyt. Työttömyys maksaisi meille kaikille nykyistä vähemmän.

Miksi suomalaiset eivät sitten useinkaan vaihda paikkakuntaa maan sisällä, vaikka työt jostain loppuvat? Muutettiinhan ennenkin Pohjois-Suomesta etelään, Suomesta Ruotsiin ja jopa Amerikoihin asti työn perässä.

Pari selitystä tulee mieleen ja joitain niitä televisiossakin annettiin: ei haluta jättää kotitaloa, saman paikkakunnan ystäviä, sukulaisia ja harrastuksia tai lasten tuttua koulua. Ei ylipäätään haluta lähteä ”vieraaseen kulttuuriin” toisaalle Suomeen.

Vai ollaanko vanhalle paikkakunnalle enemmänkin pakotettuja jäämään?

Jarruttaako muuttamista tällä hetkellä myös ylivelkaantuminen ja pitkä taantuma, kun vanhasta asunnosta ei pääse eroon edes niin, että pääsisi eroon veloista? Kysymys lienee kuitenkin näissä tapauksissa kokonaisuuden kannalta pienestä ryhmästä?

Jarruttaako muuttamista se, että uudella paikkakunnalla asunnot ovat liian kalliita? Ei kai kuitenkaan Uudessakaupungissa tai A-Studion mainitsemassa Raahessa, missä on ongelmia saada teollisuuteen työvoimaa?

Jarruttaako muuttoliikettä se, että ei ole riittävästi kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja? Helsingin seudulla niitä ei ole, onko niitä Uudessakaupungissa tai Raahessa?

Jarruttaako muuttamista suomalainen ansiosidonnainen työttömyysturva, jonka turvin voi jatkaa kohtuullisin tuloin vanhoissa ympyröissä parikin vuotta, jos työt loppuvat?

Eivätkö jollain alalla jo kannuksensa hankkineet ihmiset halua kouluttautua uusille aloille, vaikka se olisi työantajankin puolesta mahdollista?

Miksi moni työtön suomalainen ei halua muuttaa tai pysty muuttamaan työttömyysalueilta niihin osiin maata, missä on työtä?

Kertokaa minulle.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu