Kesäterveiset Varissuon ostarilta!

Hyvät kesäviikonlopun toivotukset Turusta Varissuon liikekeskuksesta, jota tässä ostariksi kutsun. Piipahdin Varissuolla aivan päähänpistosta, kun ajelin tänään länsirannikkoa alaspäin Turun kautta kohti pääkaupunkiseutua.

Ensin katsaus maantieteeseen, jotta muutkin kuin turkulaiset tietävät missä olen käynyt.

Varissuon kaupunginosaan pääsee liittymään Turun-Helsingin-moottoritieltä muutamaa kilometriä ennen Turun keskustaa. Se sijaitsee aivan Turun ja Kaarinan rajalla.

Parkkeerasin ostariin, koska ostari on kaikkien lähiöiden ydin. Siellä jos missä sattuu ja tapahtuu, jos on tapahtuakseen.

Tiesin totta kai jo mennessä, että todennäkösyys sille, että Suomessa keskellä päivää sattuu jotain yllättävää, lähentelee nollaa.

Varissuolla vietetään lauantain alkuiltapäivää. Liikekeskuksessa yksi yrittäjä pitää kahvilaa ja toinen leikkaa hiuksia. Perusmeininkiä.

Ruokakauppaa ja ravintolaa löytyy, ja pari kaljabaaria. Ihmiset asioivat tavalliseen tapaan ja puhuvat meille suomalaisille tyypilliseen tapaan hiljaa. Musiikki ei pauhaa. Juopotkaan eivät räyhää.

Piipahdan kahvilaan ja tilaan aitoja turkkilaisia leivoksia latteni kanssa. Sellaisia en saa Prismasta enkä Sittarista.

Ympärilläni näkyy iloista kanssakäymistä. Tuossa urheilullisen näköinen poikaporukka on selvästi menossa urheilemaan kassit olallaan, tuossa lapset ostelevat makeisia tutulta tädiltä.

Yksinäinen mies istuu lähellä kahvilan kassaa ja saa seuraa kahvilanpitäjästä.

Kieliä puhutaan ja jäätelöä syödään.

Autot eivät pala eikä levottomuus rehota.

Sellaisellakin on peloteltu. Näitä tummia sävyjä on nähty esimerkiksi kansanedustaja Maria Lohelan (ps.) blogissa, jossa hän yhdisti Varissuon ja nuo kansainväliset suurkaupunki-ilmiöt vuoden 2014 lopulla. Tuolloin hän valmistautui keräämään ääniä kannattajakunnaltaan.

Sen tiesin jo entuudestaan, että arvostettu Turun Normaalikoulu eli Norssi on Varissuolla. Jäähallikin näytti löytyvän ja kirjasto. Turun vuokra-asunnoista Varissuolla on huomattava osa.

Turun ylioppilaslehden muutaman vuoden takaisesta artikkelista luin, että asukasluku on ollut enimmillään 1980-luvun puolivälissä noin 12 000. Alas on tultu 9 000:n tietämille, vaikka sinne on muuttanut viimeisen parin vuosikymmenen aikana runsaasti maahanmuuttajia.

Rikosaallon kerrotaan pyyhkäisseen Varissuon yli 1990-luvun alussa, ja silloin syntyi huono maine, joka on paikallisen poliisin mukaan nykyisin liioiteltu.

Itse jututin erästä varissuolaista yrittäjää, joka sanoi asuneensa siellä yli 15 vuotta. Hänelle eikä hänen perheelleen ole sattunut koko aikana mitään ikävää. Hyvä kuulla.

Nyt kun Lohela on eduskunnan puhemies, voisi hän järjestää eduskunnalle vaikka syysretken Varissuolle. Pääsisi paikanpäällä kehumaan kollegoilleen kotikulmiensa lämmintä monikulttuurista henkeä.

Terveisin,

Markku

 

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu