Soinilla Immostakin isompi ongelma

”Miksi uutiskynnyksen yhä uudelleen ylittää se, että perussuomalaisista käsin vastustetaan monikulttuurisuutta? Olettiko joku Immosen kannattavan sitä? Varmuuden vuoksi kerron toimittajille ja muillekin, että myös minä vastustan monikulttuurisuutta. Minäkin pidän monikultturismia rumana kuplana. En välttämättä jaa Immosen optimismia sen suhteen, poksahtaako tämä ruma kupla ennen kuin se on tehnyt eurooppalaisista yhteiskunnista selvää, mutta aion yhtä kaikki toimia asian hyväksi.”

Nämä sanat ovat europarlamentaarikko Jussi Halla-ahon, poliitikon jonka kynän jälki näkyy esimerkiksi perussuomalaisten varsin tuoreessa maahanmuuttopoliittisessa ohjelmassa. Teksti herätti eduskuntavaalien alla syystäkin paljon närää. Siinä yhdessä alaotsikossa vaadittiin muun muassa ”monikulttuurisuuden keinotekoista pönkittämistä kuriin”.

Halla-ahon nuivalla linjalla on puolueessa paljon kannattajia ja hänen näkemyksensä yltävät myös puolueen virallisiksi linjauksiksi. Perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä muistuttaa Etelä-Saimaassa, että ”perussuomalaisten puolueohjelmaan on kirjattu linjaus monikulttuurisuuden rajoittamisesta”.

Halla-aho on aivan eri kaliiberin vaikuttaja kuin pitkäaikainen aatetoverinsa ja tukimiehensä Immonen. Kumpikin tosin on maltillisempaa suuntausta hakevassa populistipuolueessa ulkokehällä, eivätkä ole siis olleet Soinin suosikkeja, kun päättäjiä on puolueesta valittu. Toisaalta Soini on tarvinnut heitä epätoivoisesti omissa valtapyrkimyksissään.

Halla-aho ehti uida jo vallan kammareihin, mutta joutui sieltä ryminällä ulos vuonna 2012. Tuolloin hän oli pakotettu jättämään eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtajan paikan saatuaan korkeimmalta oikeudelta tuomion uskonrauhan rikkomisesta ja kansanryhmää vastaan kiihottamisesta.

Kaikesta huolimatta Halla-aho pitää Soinia otteessaan, puristaa kuvainnollisesti sieltä mistä miestä eniten sattuu. Hänen varaukseton tukensa Immoselle on Soinille uusi muistutus pitkäkestoisen ongelman olemassa olosta.

”Mikäli Immonen erotetaan puolueesta, niin minä lähden Perussuomalaisten puolueesta. Toivottavasti joku perustaa uuden puolueen johon voisin sitten liittyä!”, kirjoitti yksi henkilö Halla-ahon Facebook-seinällä.

Mitä Halla-aho ja Immonen haluavat?

Uskaltaako Soini marginalisoida heidät tai edes toisen heistä? Puolueesta syksyllä 2013 erotetun James Hirvisaaren kohdalla perussuomalaisten johto oli rohkea, ja hänen poliittinen kohtalonsa oli sillä sinetöity.

 

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu