Yleislakko?

Yleislakko pyrkii kaiken työnteon lamauttamiseen tietyllä seudulla tai koko maassa, määrittää Wikipedia termin napakasti. Suomessa sellainen on pantu pystyyn vuonna 1956 sekä ennen itsenäistymistä vuosina 1917 ja 1905.

Nyt yleislakosta puhuvat Palvelualojen ammattiliiton PAMin niin sanotut aktiivit.

”Me pyritään pitämään huoli siitä, että työntekijöillä ja ammattiosastoilla on paremmat valmiudet pitkiin työtaisteluihin ja kehotammekin ammattiosastoja varautumaan yleislakkoon”, eräs heistä on maalaillut Uuden Suomen jutun mukaan.

PAM toppuutteli myöhemmin eilen Taloussanomissa, ettei liitto kehota jäseniään varautumaan yleislakkoon. Näin siitäkin huolimatta, että kovia puheita kuultiin puheenjohtaja Ann Selinin suusta jo kesäkuussa.

Vaikka mikään taho ei tietääkseni aktiivisesti puuhaa yleislakkoa perusporvarihallitusta vastustamaan, uppoavat epävirallisetkin ay-puolen puheet otolliseen maaperään, koska tyytymättömyys vallanpitäjiin lama-Suomessa kasvaa.

Uuden Suomen kyselyssä yli 60 prosenttia uskoo, että Suomi ajautuu yleislakkoon seuraavan vuoden aikana. Itse en tätä jaksa uskoa, vaan uskon, että järki voittaa ja Suomi saadaan kuin saadaankin sopimusteitse takaisin kasvu-uralle. Tai ainakin toivon työmarkkinaselkkauksilta vältyttävän.

Olen tosin tavannut myös itseäni viisaampia, jotka arvioivat, että Suomen työmarkkinajärjestelmä saa opetuksen vielä kovemman kautta.

Entä te blogini lukijat, uskotteko yleislakon tai muutoin vakavan lakkoaallon olevan edessä tällä hallituskaudella? Entä peräti toivooko joku työselkkauksia?

0
Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu