Hra pääministeri, nyt meihin osui ja upposi

Juha Sipilän hallitus teki tänään kilpailukykypaketillaan historiaa. Hyvässä tai pahassa riippuen siitä kuka katsoo.

”Minun on tosi vaikea uskoa tätä todeksi. Samaan aikaan kun täällä eduskunnassa käsitellään kolmikantayhteistyön hedelmää, eläkelainsäädännön uudistamista, niin samaan aikaan hallitus ilmoittaa kylmän viileästi että nyt kurmotetaan palkansaajia ilman että sopimusyhteiskuntaa kunnioitetaan, oppositiopuolue SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne totesi kokoomuksen Verkkouutisten mukaan iltapäivällä eduskunnassa.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtajan Antti Palolan mielestä hallituksen toimet ovat "raju hyökkäys Suomen mallia ja työmarkkinoiden vakaata sopimuskulttuuria vastaan".

”Olemme siirtyneet korporatismista parlamentarismiin. Tämä on tervetullut rytminmuutos suomalaisessa politiikassa”, riemuitsi puolestaan Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja, hallituspuolue kokoomuksen listoilla eurovaaleissa 2009 ehdolla ollut Risto E.J. Penttilä.

Hallituspuolue perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko tiivisti päivän tärkeintä antia täällä Puheenvuorossa seuraavasti: ”Ruotsin mallin mukaisesti ensimmäinen sairaspäivä tulee olemaan palkaton, ja sitä seuraavina sairauspoissaolopäivinä työntekijä saa 80% palkasta… julkisen sektorin vuosilomaoikeus vähenee 38 päivästä enintään 30 päivään. Jatkossa myös ylityökorvaukset tullaan puolittamaan, ja loppiainen sekä helatorstai eivät enää ole palkallisia vapaapäiviä. Työntekijän sunnuntaikorvaus putoaa sadasta prosentista 75 prosenttiin”.

Mentaalisesti ja ehkä joillekin myös taloudellisesti sairauslomapalkan putoaminen on rajuin juttu, arvelen. Se koskee meitä kaikkia suomalaisia palkansaajia. Tällainen on ymmärtääkseni matematiikka: jos päiväpalkka on 100 euroa, saa tulevaisuudessa kolmen päivän sairausloman ajalta palkkaa 300 euron sijaan enää 160 euroa.

Sairastelematon työntekijä on uudessa sairauslomamallissa suurin voittaja. Hän ei menetä tuloja.

Ja ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin: sairauslomapalkan pudotus voi innostaa kansalaisia pitämään omasta terveydestään vielä parempaa huolta kuin nykyisin.

Ensimmäinen sairauspäivä on siis palkaton. Jos joku vielä nykymaailmassa on töistä pois yksittäisiä päiviä epämääräisistä syistä johtuen, on se jatkossa niin kallista hommaa, että sellaiset vapaat taitavat jäädä pitämättä.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu