Kansa on vastannut Sipilälle: lomaraha puoleen

Uusi Suomi teetti eilen tutkimuksen, jonka tulos on ainakin yhdessä kohdin päivänselvä: suomalaisten selvä enemmistö taipuu lomarahan puolittamiseen.

Kyselyn teki Uudelle Suomelle On-Time Research Solutions Oy. Ajankohta oli pääministeri Juha Sipilän tv-puheen jälkeinen päivä. Tekniikka oli toinen kuin tutkimusalalla pitkään olleilla toimijoilla: automatisoidut puhelinhaastattelut toteutettiin äänitetyillä kysymyksillä, joihin kansalaiset vastasivat puhelimiensa numeronäppäimillä.

Vastaajia oli runsaat tuhat, eli otos on vastaava kuin useimmissa muissakin arvostetuissa kyselytutkimuksissa. Haastateltavat valittiin satunnaisotannalla Fonectan numeropalvelun tietokannasta.

Me halusimme tietää, mitä eri keskusjärjestöjen alaisiin liittoihin kuuluvat ihmiset ajattelevat ”Sipilän kuripakettiin” kuuluvista pääkohdista ja toisaalta vaihtoehtoisiksi ratkaisuiksi tarjotuista joustoista. Selvitimme myös, mitä eri puolueita äänestävät niistä ajattelevat (tästä aiomme uutisoida vielä tänään).

Kysyimme Sipilän pakettiin kuuluvista ylityökorvauksien puolittamisesta, sunnuntailisän 25 prosentin leikkauksesta ja ensimmäisen sairauspäivän palkan poistamisesta. Vaihtoehtoratkaisuja edustivat kysymyspatterissa lomarahan puolitus ja joinain arkipyhinä työskentely.

Lomarahan puolitus kelpaisi myös SAK-laisille, akavalaisista ja STTK-laisista puhumattakaan. Akavalaisista vastaajista yli 80 prosenttia ja STTK:n jäsenistä lähes 70 prosenttia kannatti tätä ratkaisua. SAK:n jäsenistöstä 57 prosenttia sanoi olevansa valmis lomarahojen puolittamiseen.

Katso ay-jäsenistön pohjalle ryhmitellyt US-kyselyn tulokset tästä Uuden Suomen uutisjutusta.

Ammattijärjestöjen ja maan hallituksen kannattaa ottaa nämä tulokset tosissaan. Kansalaiset ovat kertoneet mielipiteensä.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu