Vihaiset nuoret miehet piinaavat Soinia

Oululainen Sebastian Tynkkynen sai kevään eduskuntavaaleissa 1 474 ääntä ja jäi valitsematta. Samasta kaupungista tuleva Olli Immonen sai puolestaan 4 964 ääntä ja tuli kirkkaasti valituksi, toistamiseen.

Nämä nuoret, alle kolmekymppiset perussuomalaismiehet ovat vihaisia. Immonen on tullut tunnetuksi vihanpurkauksistaan maahanmuuttoa kohtaan jo pitkään, nyt kiukkuaan on purkanut hallitukseen tämän nimenomaisen asian hoidossa perin kyllästynyt Tynkkynen.

Kummallakin heistä on puolueessa asema. Vielä kesällä puheenjohtaja Timo Soini arveli, ettei Tynkkysen yllätysvalinta kolmanneksi varapuheenjohtajaksi ollut näpäytys puoluejohdolle, mutta nykytiedon perusteella hän aliarvioi valinnan merkityksen.

Tynkkynen teki kesän puoluekokouksessa kovan kampanjan, jolla hän kampesi kansanedustaja Juho Eerolan sivuun puheenjohtajistosta.  Syrjäytetty Eerola epäili, josko Tynkkynen enää varapuheenjohtajana voi ajaa hallituksen linjasta poikkeavaa politiikkaa.

Viime päivät osoittavat, että kyllä Tynkkynen voi. Tästä syystä Soinin oikea käsi, valtiosihteeri Samuli Virtanen on kehottanut häntä harkitsemaan eroa puoluejohdosta.

Sitä Tynkkynen ei tee, vaan keräilee nyt verkossa nimilistaa tuekseen. Hän toimii kuten kesän varapuheenjohtajakampanjassaan, eli tekee kovaa kampanjatyötä jäsenistön keskuudessa. Mukaan on tarttunut kenttäväestä ainakin Helsingin piiri nuorehkon puheenjohtajansa Nuutti Hyttisen johdolla.

Ulkoministerin töitä nyt nelisen kuukautta tehnyt vanha isäntä Soini on uuden tilanteen edessä, häntä haastetaan joukolla, jolla on nuori johtaja. Soini on tyytynyt puhumaan vähättelevään sävyyn Tynkkysestä ”Tuntemattoman sotilaan Hauhiana”, kloppina, joka tulee uhkarohkeuttaan ammutuksi ensimmäisellä yksinäisellä vartiovuorollaan.

Olli Immosen jatkosta perussuomalaisten eduskuntaryhmässä päätetään parin viikon sisällä. Jos Tynkkynen olisi yltänyt eduskuntaan, olisi Immonen voinut odottaa tukea siellä ainakin häneltä. Tynkkynen tuki häntä myös kesällä pitäen Immosen kirjoituksen käynnistämää suurta mielenosoitusta niin kuplatapahtumana.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu