Suomalaisia yritetään harhauttaa – tämänkin palvelun kautta

Ensinnäkin on syytä kiittää sotatieteen tohtori Saara Jantusta kattavasta Venäjän ja muidenkin vaikuttamishaluisten valtioiden toimintaa käsittelevästä ajankohtaisesta tilanneanalyysistä, jonka hän on tiivistänyt kirjaansa Infosota (Otava, 2015).

Kirja on paikoin hyytävää tulkintaa siitä, miten suomalaisten ja monien muidenkin ajatusmaailmaan yritetään vaikuttaa rajojen ulkopuolelta.

”Venäläisen infosotanarratiivin mukaan Viron puolustus romahtaa muutamassa tunnissa. Viro on pieni ja väliaikainen. Viro on fasistinen. Myös Suomi on tällaisen myyttejä luovan psykologisen vaikuttamisen kohteena. Suomessa tätä samaa laulua laulaa nyt kirjava propagandistien joukko. Osa heistä on tehnyt näin jo vuosia”, Puolustusvoimille tutkijan töitä tekevä Jantunen kirjoittaa.

Erityisen outoja keskivertosuomalaisen mielestä ovat olleet Venäjällä kerrotut tarinat Suomen lapsiasioiden hoidosta. Sikäläinen media-armeija on tehnyt lapsiasiamies joukkojen keulilla horjutusoperaatioitaan.

”Kertomuksilla suomalaisviranomaisten mielivallasta, venäläisiin kohdistuvasta vainosta, ahneen poliittisen johdon valheista ja median salaliitoista halutaan herättää meidät kyseenalaistamaan kaikki, mikä pitää meitä kiinni nykyisessä yhteiskuntajärjestelmässämme”, Jantunen analysoi.

Myös Uuden Suomen uutiskeskusteluissa ja blogeissa näkyy toisinaan juuri niitä kliseisiä Venäjän kertomusta tukevia kaavamaisia kirjoituksia, joista Jantunen raportoi.

Pidän hyvin todennäköisenä, että myös tämän palvelun kautta on pyritty ja pyritään edelleen vaikuttamaan organisoidusti venäläismyönteisten ja länsikielteisten ajatusten levittämiseen.

Tämän sanon kahdeksan vuoden Uusi Suomi -kokemuksella. Koko toimintamme ajan Venäjän toiminta kansainvälisellä näyttämöllä on mennyt ikävämpään suuntaan.

Kun aloitimme vuoden 2007 syksyllä, löivät vielä Viron pronssisoturikiistan ja siihen kohdistuneen kyberhyökkäyksen jälkimainingit. Sitten tulivat Venäjän yllättävät sotatoimet Georgian kanssa vuonna 2008 ja lopulta Venäjän peitelty sotilaallinen hyökkäys Ukrainaan ja virolaisen turvallisuuspoliisin sieppaus vuonna 2014. Venäjän röyhkeä Ukraina-operaatio on yhä päällä.

Suomen kansan suuren enemmistön on ollut vaikea ymmärtää Venäjän tekemisiä naapurimaissaan. Myös virallinen Suomi on ollut varauksetta Euroopan unionin linjoilla suhtautumisessaan noihin tapahtumiin. Tässä kohdin on hyvä muistuttaa, että olemme olleet viimeistään Neuvostoliiton lopullisesta hajoamisvuodesta 1991 alkaen yhä selkeämmin osa länttä ja sen omaksumia demokratian ja sananvapauden perinteitä. Se tiedetään niin idässä kuin lännessä.

Suomessa enemmistö kannattaa myös puolustuksellista yhteistyötämme läntisten demokratioiden kanssa. Erityisesti pidämme Ruotsin kanssa rinta rinnan toimimisesta.

Marginaalijoukko levittää kuitenkin valheitaan. Tämä koskee verkossa myös esimerkiksi maahanmuutto- sekä muslimi- ja juutalaisteemoja, kun niistä rakennellaan maailmanlaajuisia salaliittoteorioita ja syyllistellään ihmisiä sen perusteella, minkä yhteisöjen jäseniksi he ovat sattuneet syntymään.

Verkon marginaaliryhmien äänekkäillä kellokkailla on pyrkimyksiä muuttaa suomalaisen harkitsevan enemmistön näkemyksiä heidän haluamaansa suuntaan. Niin, jotkut haluavat syödä Suomea sisältäpäin.

Olemme joutuneet sulkemaan Uuden Suomen palvelusta useita tekoprofiileja, joiden takaa ei ole oikeaa ihmistä ollut kaivamallakaan löydettävissä. Niitä on tullut erityisesti Facebookin ja Google-kirjautumisten kautta väärillä nimillä. Tosin noista palveluista ei ole sitten vuoden 2012 päässyt Puheenvuoron etusivulle propagandaa levittämään, mutta keskusteluihin on tullut tuosta takaportista pahanmakuista propagandistista lisämaustetta.

Uuden Suomen tuhansien bloggaajien aidoista tileistä on vuosien saatossa suljettu jokunen sata. Veikkaanpa, että tuosta joukosta löytyy melkoinen osa koko Suomen propagandistisen nettikeskustelun ideologista ydinryhmää. Nämä omilla kasvoillaankin esiintyvät harhaanjohtajat mellastavat uskollisine seuraajineen (rakkikoirineen, kuten Jantunen heitä kutsuu) omilla sivuillaan ja valvomattomilla keskustelupalstoilla mielin määrin.

He haluavat luoda efektiä, että heitä olisi enemmänkin, ja he pyrkivät epätoivoisesti ulos marginaalista. Joskus heitä onnistaa, kun heitä on hyväksytty tv-keskusteluihinkin isoille kotimaisille kanaville, mutta viime aikoina vähemmän.

Jantunen on maininnut useita propaganda-asialla olevia kirjassaan nimeltä. Hän luettelee myös paljon heidän tekojaan niin verkossa kuin sen ulkopuolella. Jossain kohdassa hän tekee havainnoistaan tutkijaksi hieman pikaiselta vaikuttavia johtopäätöksiä, mikä minua pistää vähän silmään.

Arvioni mukaan aktiivisia keskustelunpilaajia ja todellisuutta intohimoisesti taivuttavia propagandisteja lienee maassamme joitain satoja. Suomalaisista tämä tarkoittaa ehkä promillen kymmenesosaa.

Uudessa Suomessa pilaajat onnistuvat enää harvoin, koska edellytämme rekisteröitymistä ja tunnistautumista. Päivittäin sivuillemme tulevasta noin tuhannesta viestistä joudumme poistamaan keskimäärin kymmenkunta eli noin prosentin.

Oma erikoispiirteensä Jantusen Infosota-kirjassa ovat lukuisat viittaukset suomalaisiin sivustoihin, jotka eivät noudata millään tavalla kotimaista tai ylipäätään läntistä journalistista etiikkaa. Tekijöiden taustalta löytyy Venäjä-yhteyksiä ja muita kummallisuuksia, joita Jantunen ansiokkaasti availee.

Minulle nuo harhautussivustot edustavat marginaalia, jonka suomalaisten suuri enemmistö osaa sijoittaa nyt ja jatkossakin omaan lokeroonsa. Niin uskon.

Siitä olen kuitenkin hämmästynyt, että Suomesta löytyy yksittäisiä jopa eduskunnassa, yliopistoissa ja muissa fiksuissa paikoissa työskennelleitä henkilöitä, joille verkon disinformaatiosivustot edustavat jollain tavalla noteerattavaa mediavoimaa. Samoilta tahoilta olen tosin kuullut Venäjän myymää tarinaa keskimääräistä enemmän ymmärtäviä ja Euroopan unionia halveksuvia puheita.

0
Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu