Kyllä, tästä valtamedia oli hiljaa

Ihmiset kantavat kylttejä ja pitävät ääntä. Tapahtuma-aika on viime sunnuntai 25.10. ja paikkana Helsingin keskusta.

Kulkueeseen osallistui arvion mukaan jokunen sataa henkilöä, joiden ulkonäkö pääsääntöisesti poikkesi kantaväestöstä.

Tapahtuneesta ei nähty raportteja tiedotusvälineissä. Vallitsi mediahiljaisuus.

Syntyi tilaa epäilyille ja kysymyksille. Asialla ovat olleet pahaa tarkoittavat verkkopropagandistit, mutta myös ihmettelevät kansalaiset.

Joku verkkokeskustelija epäili tänään bilderbergiläistä mediasalaliittoa, joku toinen touhotti, että tämä kaikki on vasta alkusoittoa. Jossain on hoettu, että taas valtamedia vaikenee.

Totta on, että suomalainen ammattimedia ei tehnyt tällä kertaa juttuja Helsingin shiiamuslimien jokavuotisesta Ashura-surupäivästä, johon liittyy kaupungilla etenevä kulkue. Shiialaiset surevat silloin profeetta Muhammadin tyttärenpojan Husseinin marttyyrikuolemaa. Shiiamuslimeja on erityisen paljon Iranissa, Irakissa, Azerbaidžanissa ja Bahrainissa.

Taisi käydä myös niin, etteivät monet toimitukset edes oikein tienneet etukäteen koko tapahtumasta, vaikka se olikin Helsingin keskustassa niin näkyvä tapaus kuin oli. Kyseessä ei ole mediatapahtuma, jolle joku markkinointikoneisto jauhaisi julkisuutta kutsumalla toimittajia paikalle.

Myöskään esimerkiksi poliisin suunnasta ei kuulunut mitään sellaista, että medialle olisi tullut jutun aihetta liittyen kulkueeseen. Hyvä niin.

Pikahaulla löysin vuodelta 2009 yhden valtamediajutun (Yle) vastaavaan päivään liittyen. Silloin tapahtumapaikka oli Helsingin Kulosaari ja paikalla parisataa surevaa. Rauhallista oli silloinkin

Mutta vaikka tämänkaltainen ilmiö ei tarjoaisikaan suurta lööpitettävää, pitäisikö niin sanotun valtamedian eli ammatillisesti pätevien suomalaisten toimitusten tehdä näistä ilmiöistä useammin juttuja? Vaikka puhtaasti sivistäminen mielessään?

Ilman muuta, jos vain resursseja on. Varsinkin nyt, kun humpuukisivustot levittelevät propagandistisia kauhukuvia, ja ihmiset niitä aiempaa hanakammin panevat jakoon. Salaliitoille on valitettavasti kysyntää.

Tieto toisista kulttuureista vähentää epäluuloja ja pelkoja sekä antaa suojaa disinformaation levittäjien iskuja vastaan.

PS. Onneksi myös fiksut verkkokeskustelijat oikovat höpöhöpö-juttuja keskusteluissa. Kiitos puheenvuorolaisille, jotka näin toimivat!

 

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu