Minun tulkintani tästä hallituskriisistä

Keskustan ja kokoomuksen peitset ovat kalahtaneet täydessä vauhdissa toistensa kilpiin. Me ulkopuoliset voimme vain arvata ja tulkita syitä hallituskriisiin, kävi tässä pääministeri Juha Sipilän, valtiovarainministeri Alexander Stubbin ja muiden ”unettomassa yössä” lopulta miten kävi.

Perjantaiaamuna kokoomus on saatettu heittää ulos hallituksesta. Ehkä keskustan ja perussuomalaisten uusiksi kavereiksi ovat tulossa RKP ja kristillisdemokraatit. Tai SDP.

Miksi sitten näin on käynyt? Minun tulkintani päivän uutisvirrasta, Juha Sipilän klo 21 antamasta viestistä sekä keskustalaisen Juha Rehulan ja kokoomuslaisen Sari Sarkomaan tämäniltaisesta tv-keskustelusta on se, että kokoomuksen ja keskustan ajatusmaailmat ovat kauempana kuin mitä yleisesti ajatellaan.

Ei ole kyse vain yhdestä luvusta, kuten Sipiläkin jo painotti.

Keskusta on vetänyt nyt haluamansa 18 sote-alueen yhteyteen aluehallintomallin, joka on sen maakuntamalliajattelun mukaista. Koko maa pitäisi pitää verovaroin asuttuna, on puolueen ideologista ydinajattelua.

Kokoomus haluaisi asiantuntijoihin nojaten korkeintaan 12 sote-aluetta, mikä ei edistäisi sen karttamaa hajauttavaa maakunta-ajattelua, vaan olisi pikemminkin keskittävää politiikkaa.

Kyse on ideologiasta, koska kokoomuksessa ollaan perinteisesti suurten puhtaasti markkinatalouden ehdoin kasvavien asutuskeskusten asialla. Siellä ei kannateta verovarojen käyttämistä palvelujen pönkittämiseen muuttotappiokaupungeissa (vaikka ne olisivat melko isojakin) pienemmistä kunnista puhumattakaan.

Puolueiden toinen ideologinen ero, joka tässä uuvuttavassa sote-rallissa näyttää nousseen esille, on suhtautuminen yksityisesti ja julkisesti tuotettuihin palveluihin.

Keskusta on perussuomalaisten tavoin hyvin epäileväinen yksityisesti tuotettuja sote-palveluja kohtaan. Kokoomukselle Ruotsissa toteutettu ”raha seuraa asiakasta” taas on lähtökohta, jolla terveysalan palvelut saataisiin sen mielestä tehokkaimmin hoidettua.

Keskustan ja kokoomuksen nokkapokka tuo siis esille sen, että kokoomus on selkeästi keskusta-oikeistolainen puolue ja keskusta (yhdessä perussuomalaisten kanssa) on talousajattelussaan sittenkin lähempänä SDP:tä kuin kokoomusta.

Kokoomuksen hallituskaverit ovat siis näissä käytännön tapauksissa osoittautuneet enemmänkin keskusta-vasemmistolaisiksi kuin keskusta-oikeistolaisiksi puolueiksi.

Kyllä tässä joutuu vähän myös pääministeri Sipilän kriisiyttämistekniikkaa ihmettelemään. Pakkolakiriita ay-liikkeen kanssa ja nyt tämä varkain esiin putkahtanut hallituskriisi ovat uudenlaisia riitelyilmiöitä Suomessa. Vaatiiko tämä aika tällaisia tekoja?

 

 

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu