Me tyrimme nyt kaiken aivan itse

”Ruotsi kasvaa kohta jo 4%:n vauhtia!” twiittasi Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju tänä aamuna. Iloinen uutinen naapurille, mikä herätti toivon kipinän myös Suomen osalta.

Kysyinkin Kangasharjulta heti kohta, että auttaako tämä myös meitä, joiden talouskasvu on ollut yhtä kuraa jo vuosia ja joka voi yltää ensi vuonna ehkä nippa nappa nollan yläpuolelle.

”Auttaa mutta vähän, koska kasvu perustuu kulutukseen ei investointeihin tai teollisuuteen”, kuului Twitterissä vastaus.

Eli se siitä sitten ja takaisin kotimaiseen taloustodellisuuteen.

Pian Kangasharjun twiittauksen jälkeen alkoi pukata uutista Suomen Ruotsia rajummasta verotuksesta (minnehän se suomalaisten keskituloisten kulutuskyky katoaa?)

Sitten päästiin taas tämän vuoden varsinaiseen murheenkryyniin: yritykseen ”yhteiskuntasopimukseksi”, josta auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT sanoi tänä aamuna jättäytyvänsä pois.

Työantajat eli EK aloitti AKT:n ilmoituksen jälkeen oman syyttelynsä ja sitä rataa.

Suomi on Euroopan sairas mies. Niin kirjoitellaan syystä jo ulkomaillakin.

Suomen sairastelu ei johdu ulkoisista seikoista kuin korkeintaan sairauden alkuvaiheen osalta. Vaikka taustalla on Venäjää, Nokiaa, Talvivaaraa, yleistä savupiipputeollisuuden hiipumista, valuuttakursseja ja sen sellaista, on niiden syyttely jo aivan turhaa.

Me tyrimme nyt kaiken aivan itse. Me suomalaiset.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu