Natsi-ilmiö Ampparit.comissa

En ole nähnyt yhtä juttua koskaan peukutettavan niin paljon Ampparit.comissa kuin Keskisuomalaisen juttua otsikolla Suomen Vastarintaliike partioi kaduilla – "turvaa kantasuomalaisten viikonlopun vietolle".

Ohessa olevasta kuvasta näkyy, että peukkuja ylöspäin kertyi eiliseen mennessä nettona 4406 kappaletta. Plussia on liki 5500 ja miinuksia siitä vain noin viidesosa. Joka toinen klikkaaja on tämän mukaan juttua muille suositellut. 

Otavamedian omistama Ampparit on suomenkielisiä uutisotsikoita verkossa kokoavaista keräimistä selvästi käytetyin. Se on Googlen uutispalveluja maailmalla vastaava palvelu, omalla tyylillään toteutettuna.

Herää kysymys, mistä tulee tuollainen suosittelijoiden joukko natsityylisestä toiminnasta kertovalle jutulle.

Pelottavin vaihtoehto on, että aivan poikkeuksellisen moni olisi oikeasti tykännyt pääviestistä tuossa uutisjutussa, jonka otsikossa on melkoisen suoraan Suomen Vastarintaliikkeen (SVL) nettisivuilta repäisty ”turvaa kantasuomalaisten viikonlopun vietolle”.

Toinen vaihtoehto on, että Amppareiden käyttäjät suosittelisivat lukemaan uutista sen kerrassaan poikkeuksellisen kiinnostavuuden vuoksi. On siinä SVL:n partiointin kielteisesti suhtautuva kommentti poliisilta, joten itse juttu on kyllä otsikkoa parempi. Keskisuomalaisen uutiskeskustelussa partioinnille löytyy taas puolustajia yllin kyllin.

Kolmas mieleen tuleva vaihtoehto on, että Suomen Vastarintaliikkeen porukat tai jotkut heitä sympatiseeraavat kansalaiset ovat onnistuneet manipuloimaan peukutusta jollain tavalla.

Suomen Vastarintaliike on avoimen kansallissosialistinen (natsistinen) ja rasismia suosiva ryhmittymä. Sen sivuilla sanotaan muun muassa seuraavasti: ”Taistelemme integraatiota ja kulttuurista rappiota vastaan sekä vastustamme uhkaavaa kansamme sulautumista muiden rotujen ja kansanryhmien kanssa.”

Joululahjaksi ryhmittymän pyörittämän Kansallisen Vastarinnan sivuilla suositellaan ”kansallissosialistista artikkelikirjastoa”.

Suhteutan SVL:n katupartioinnista kertovan jutun saamia peukutuksia Amppareista poimittuun pariin muuhun peukutukseen.

Keskisuomalaisen viime viikonlopun juttu otsikolla Ministeri Orpo: ”Aloitteen ottaminen omiin käsiin on väärin” oli saanut tätä bloggausta kirjoitettaessa nettona 39 miinuspeukkua. Orpo tuomitsee siinä vastaanottokeskusten polttamisyritykset.

Uuden Suomen juttu Tutkija ihmettelee Suomea: ”Laiton suora toiminta tässä mittaluokassa on hyvin poikkeuksellista” sai 48 miinuspeukkua. Sekin käsitteli tuhopolttoja.

Mistä te arvelette näiden Ampparit-peukutusten kertovan?

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu