Kuinka poliisijohtajasta tuli ”natsipartioiden hyväksyjä”

Poliisihallitus lähetti tänään aamupäivällä tiedotteen, jossa poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sanoi katupartiointiin liittyen seuraavasti:

”Talkootyötyyppinen vapaaehtoistyö on kannatettavaa. On erittäin hyvä, että kansalaiset ovat kiinnostuneita alueensa turvallisuuskysymyksistä ja haluavat edistää ympäristönsä turvallisuutta ja viihtyisyyttä”.

Luki siinä paljon muutakin, mutta sosiaalisessa mediassa tiedotetta ja siitä tehtyjä uutisia tulkittiin hanakasti niin, että poliisiylijohtaja antaisi tukensa natsististen järjestöjen partioinnille Suomen kaupunkien kaduilla.

Kyseiset järjestöt ovat kertoneet partioivansa muun muassa Joensuussa.

Joensuun kaupunki lähetti myös tänään aamupäivällä tiedotteen, jonka mukaan ”Joensuun kaupungin johto on seurannut huolestuneena ´Isänmaalliseksi valkoisen Suomen puolesta taistelevaksi järjestöksi´ esittäytyvän Soldiers of Odinin katupartioinnin aloittamista Joensuussa."

Kolehmaisen johtaman Poliisihallituksen tiedottaminen meni muotoilun ja ajoituksen osalta aivan pieleen.

Sitten olikin selitysten vuoro.

Ilta-Sanomien iltapäivällä julkaiseman jutun mukaan Kolehmainen totesi huomanneensa Twitteristä, että ”mukaan on vedetty natsipartiointi ja että Kolehmainen hyväksyy natsipartiot. Sitä minä en ole sanonut.”

Poliisiylijohtaja korosti puolestaan Uudelle Suomelle, että rasistisessa tarkoituksessa toimivat katupartiot ovat ”kokonaan toinen juttu” kuin esimerkiksi nuorten toimintaa valvovat ja yleisestä turvallisuudesta huolehtivat, vapaaehtoisista koostuvat katupartiot.

Kolehmainen sanoi US:lle myös, että katupartiointi muuttuu ongelmaksi, jos kansalaiset kokevat sen takia olonsa turvattomaksi.

Nyt poliisissa pohditaan, miksi hyvää tarkoittaneen tiedotteen viesti kääntyi kansalaisten keskuudessa väärään asentoon.

On syytäkin pohtia.

 

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu