Juhan ja Alexin joulu

Suomen taloutta ei ole kaatanut Venäjän aiheuttama kansainvälinen pakotenokittelu sen enempää kuin se, että euro on valuuttamme.

Ei meitä ole syössyt upoksiin myöskään maamme hallituksen päätöksentekopoukkoilu tai viime syksynä Suomeenkin osunut turvapaikanhakijoiden virta.

Päinvastoin, me suomalaiset olemme saaneet lukea viimeisen parin kuukauden aikana häkellyttävän hyviä uutisia Suomesta. Niitä alkoi tipahdella joulukuussa ja tahti on kiihtynyt tämän vuoden puolella.

Kutsun ilmiötä pääministerin ja valtiovarainministerin etunimillä Juhan ja Alexin jouluksi. Joulu tulee ilmiön ajoittumisesta ja siitä, että kyse on enemmän yllätyslahjoista kuin päättäjien omista ansioista.

Kokosin tähän kymmenen hyvää uutista neljä vuotta kestäneen taantuman kurittamalle kansalle.

1. Asuntorakentaminen kiihtyy jo. Erityisesti loppuvuonna 2015 uusien asuntojen aloituksia kertyi huomattavasti odotuksia enemmän. Tänä vuonna asuntojen uudisrakentamisen volyymin arvioidaan kasvavan noin 10 -15 prosenttia, rakennusalan suhdanneryhmä arvioi. Alan yritysten näkemykset kuten myös tiedot viime vuoden lopulla myönnetyistä rakennusluvista tukevat arviota.

2. Ajoneuvojen ensirekisteröinnit ovat kasvaneet edelleen 15 prosenttia tammikuussa 2016 kasvettuaan jo joulukuussa ja marraskuussa.  Suomalainen autokauppa uskoo, että nyt on tapahtunut käänne.

3. Asuntojen hinnat nousevat niillä paikkakunnilla, joilla on töitä. Tällaisena kaupunkina kunnostautuu varsinkin Turku, missä Suomeen viehtynyt saksalaisomistaja on tuonut telakalle ja koko paikkakunnalle säpinää. Turun asuntomarkkinoiden positiivinen ilmiö koskee viimeisintä puolta vuotta. Loppuvuodesta noususuuntaan kääntyivät Turun perässä Helsinki ja Vantaa, Etuovi.comin datasta on luettavissa.

4. Suomalaiset kiinteistöt kiinnostavat ulkomaisia ostajia. Suomen kiinteistösijoitusmarkkinaan on tullut viime aikoina useita uusia toimijoita. Ulkomaisten sijoittajien osuus transaktiovolyymistä on noussut 46 prosenttiin muutaman edellisen vuoden noin 30 prosentista, kiinteistöalan asiantuntijayhtiö Catella kertoo. Suomen kiinteistökaupan volyymin ennustetaan pysyvän korkealla tasolla vuonna 2016.

5. Amerikkalainen luottoluokittaja Moody´s pitää Suomen valtion luokituksen sitkeästi kolmessa A:ssa. Suomen taloudellinen vahvuus arvioidaan edelleen korkeaksi. Moody’s kiittelee erikseen konsensuspolitiikkaa päätöksenteossa, vaikka suomalaisista tämä saattaa tuntua kotimaisten uutisten perusteella hieman oudolta.

6. Suomen kansantalouden velkaantuminen ulkomaille on pysähtynyt ainakin hetkellisesti. Tästä kertoo pahimpina vuosina jopa lähes kolme miljardia euroa alijäämäisenä pysyneen vaihtotaseen kääntyminen viime vuonna 244 miljoonaa euroa ylijäämäiseksi. Tässä auttoi tuontienergian hinnanlasku.

7. Helsingin pörssiyritysten tänä keväänä maksamat osingot lähenevät ennätystasoa. Osinkojen määrä voi nousta yli 12 miljardin, mistä tulee maamme kansantalouteen lisää käyttövoimaa. Osinko-osakkeiden omistajat voivat käyttää rahoja esimerkiksi vene- ja mökkikauppoihin, miksei myös kasvuyrityksiin, joista Suomi on maailmankuulu.

8. Kiinalaisyhtiö Kaidi on ilmoittanut halukkuudestaan investoida biojalostamoon Kemissä. Hankkeen kokonaisarvo on jopa miljardi euroa. Lopullinen investointipäätös tehdään vuoden 2016 lopulla, ja jos hanke etenee, on rakennustöiden tarkoitus alkaa ensi vuonna.

9. Yhteiskuntasopimusneuvottelut ovat saavuttaneet vihdoin vaiheen, jossa alkaa olla todennäköisempää, että jonkinlainen yhteiskuntasopimus syntyy kuin että ei synny. Maltillinen palkkalinja toteutunee, mikä nostattaa Suomen teollisuuden kilpailukykyä suhteessa kilpailijamaihin. Hallituksen vaihtoehtona ajamat pakkolait veronkorotuksineen toivottavasti kuopataan.

10. YTK-kassan eli niin sanotun Loimaan kassan jäsenistön työttömyys aleni hitusen tammikuussa. Ainakin YTK itse näytti yllättyneen tästä positiivisesti ja se puhui positiivisesta signaalista.

+ Nuoret Leijonat voittivat vuodenvaihteessa jääkiekon maailmanmestaruuden, mikä nostatti yleistä tunnelmaa sekä eri-ikäisten ja eriväristen suomalaisten yhteenkuuluvaisuuden tunnetta. Olisivatko Juha, Alex ja koko menestystä janoava Suomen kansa voineet enempää toivoa?

 

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu