Li Anderssonin ja Heikki Salmelan hutilyönnit

Hallituksen jo eteenpäin puskemat niin sanotut pakkolait, joiden mukaan esimerkiksi ensimmäisen sairauslomapäivän palkka poistettaisiin ja kaikkien lomarahoja leikattaisiin 30 prosenttia, ovat siirtymässä tämän päivän neuvottelutuloksen myötä historian unohdetuille lehdille.

Olemme välttymässä myös 1,5 miljardin lisäkiristyksiltä ja veronkorotuksilta. Tuolta listalta löytyi muun muassa lapsilisien leikkaus.

Pakkolait kohtelisivat ihmisiä kovin eri tavoin. Pahiten ne iskisivät nuoriin naisiin, Akavassa on laskettu.

Vielä ei voi täysin hengähtää. SAK-laiset liitot ja etenkin riitaa hämmästyttävän mielellään haastava AKT ovat kysymysmerkkejä. Niiden vastauksia saadaan odottaa vielä viikon päivät.

Suomessa on ollut tänään joka tapauksessa havaittavissa tyytyväistä hyrinää, vaikka työntekijät ovat päivän uutisten pohjalta maksumiehen puolella, koska sosiaalivakuutusmaksuja siirtyy työnantajilta työntekijöille ja työaika pitenee kolmella päivällä vuodessa.

On sopimuspohjassa muutosturvaa, työaikapankkia ja lisääntyvää vaikutusvaltaa työntekijöillekin luvassa, mikä ei ole kauheasti uutiskynnystä ylittänyt.

Erityistä ilon aihetta on ollut jopa noin 300 000 julkisen sektorin työntekijän perheessä, koska pisimmät lomat pysyvät pitkinä. Tosin joidenkin muiden mielestä liian pitkinä.

On tänään kuultu valitustakin, kahdelta taholta erityisesti. Ne ovat eduskunnan laitimmainen vasemmisto ja suomalaiset yrittäjät.

Vasemmistoliiton puheenjohtajakisaa käyvä Li Andersson pitää neuvottelutulosta ”massiivisena tulonsiirtona palkansaajilta työnantajille”. Kilpakumppani ja puoluetoveri Aino-Kaisa Pekonen haluaisi tässä tilanteessa lyhentää työaikaa.

Aikamoisia huteja, missä tahallaan unohdetaan Suomen kammottava työttömyys, yritysten vaikeudet, valtiontalouden onneton tila ja hallituksen lupaamat veronalennukset sitten, kun yhteiskuntasopimus on kasassa.

Toisessa päässä tyytymättömyyttään ovat tuoneet esiin yrittäjät, vaikka sen kanssa samalla puolella oleva Elinkeinoelämän keskusliitto kuuluu tyytyväisiin. Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus sanoo, että neuvottelutulos ”ei riitä auttamaan Suomea nousuun”, kun paikallinen sopiminen ei mennyt järjestön tahtomalla tavalla sopimukseen.

Vielä kovempaa kieltä tänään on käyttänyt Hesburger-yrittäjä Heikki Salmela. Hän pitää koko yleissitovuutta turhana järjestelmänä. Yleisradion haastattelema Salmela haluaisi pidentää suomalaisten työaikaa yleisesti 45 viikkotuntiin. Aikamoinen irti Suomi-todellisuudesta –tyyppinen hutilyönti tuokin.

Kun lähinnä vain näillä kahdella talousvaikuttamisen laidalla on tyytymättömyyttä, keskimäärin olemme menossa parempaan suuntaan? Pelätyt lakot jäävät nyt tulematta?

Hallituksen lupaamaa veronalennuspakettia odotellessa.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu