Tapahtui Jussi Halla-ahon seinällä

Maahanmuuttoon jyrkästi suhtautuvan Jussi Halla-ahon kannattajat sättivät nyt puoluejohtaja Timo Soinia ja vannovat oman johtajansa nimeen.

Kokoomus ei ole ainoa puolue, jossa kuohuu. Myös perussuomalaisissa on tyytymättömyyttä vajaa vuosi sitten alkaneeseen hallitustaipaleeseen, mutta syy on eri.

Kun kokoomuslaiset markkinaliberaalit ovat kypsähtäneet Juha Sipilän (kesk.) johtaman kolmen puolueen hallituksen vähäisiin taloussaavutuksiin, on perussuomalaisissa tyytymättömyyden syy vanha tuttu: maahanmuutto.

Otetaanpa ensin taustaksi vähän galluptilastoa. Samaan aikaan kun turvapaikanhakijoita alkoi viime syksynä virrata Eurooppaan ja siinä samassa myös Suomeen ennennäkemättömällä tavalla, putosi Soinin johtaman puolueen kannatus jyrkästi.

Syys-lokakuussa 2015 tehdyssä kannatusmittauksessa tapahtui Taloustutkimuksen mukaan suurin kuukausimuutos pariin vuosikymmeneen (Lue tästä, kuinka perussuomalaiset romahti 10 prosentin puolueeksi).

Perussuomalaiset ei ole toipunut tuosta lokakuisesta syöksystä, ja asiantuntijat ovat taivastelleet tätäkin asiaa sen jälkeen joka kuukausi aina uuden mittauksen tultua julki.

Viime viikolla Taloustutkimuksesta kerrottiin mielenkiintoinen tulkinta perussuomalaisten syöksystä: ”Kansalaisten epäluottamus politiikkaan näkyy eniten perussuomalaisten kohdalla. Entiset perussuomalaisten äänestäjät eivät löydä puoluetta”. (Lue Ylen juttu täältä)

Monet jytkyttelijät ovat siis siirtyneet ryhmään, jota kutsutaan nukkuvien puolueeksi.

Samaan aikaan Suomessa ovat voimistuneet äärimmäisen jyrkätkin äänenpainot liittyen maahanmuuttajiin ja uskontoihin. Kansalaisia on lähtenyt kaduille, jotkut poliitikot ovat koventaneet opportunistisesti kieltään ja verkossa on soitettu tauotta suuta.

On ollut kiemunkigatea ja muuta tynkkyshässäkkää. (Huomaa Terhi Kiemungin huomattava kannatus luottamusäänestyksessä, joka kuitenkin päättyi hänen erottamiseensa Pirkanmaan varapuheenjohtajan paikalta).

Moni ”nukkuviin” siirtynyt tai siellä jo aiemmin ollut kannattaa vaikuttamista, jota ei tehdä perinteisiä puolueita – myös perussuomalaiset/SMP on sellainen –  äänestämällä. Vallanpitäjiin kyllästyneiden viestit leviävät Facebookissa, Twitterissä, Hommaforumissa ja uudemmillakin vähemmän suodatetuilla viestiseinillä.

Maan hallitus, jonka ulkoministerinä toimii siis perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini, katsoo turvapaikanhakijatilanteen olevan sen hallinnassa. Soinin mukaan turvapaikanhakijoiden virran pysähtyminen on suureksi osaksi juuri perussuomalaisten ansiota, koska he ovat pitäneet asiaa esillä. (Lue Iltalehden juttu täältä)

Hallituspuolueen mies Halla-aho suhtautuu Soinin esittämään näkemykseen nyrpeästi. Hän päivitti Facebookiin jakaessaan yllä mainittua Iltalehden juttua:

”Tota noin… Suomihan ei ole saanut vielä aikaiseksi minkäänlaisia tiukennuksia turvapaikka- tai perheenyhdistämispolitiikkaan tahi maahanmuuttajien sosiaaliturvaan. Lisäksi Suomi antaa automaattisesti oleskeluluvan melkein kaikille irakilaisille ja somaleille, eikä meille muita juuri tule. Näistä lähtökohdista on aika vaikea nähdä, millä tavalla Suomen hallituksen toiminta olisi vaikuttanut turvapaikanhakijamäärien vähenemiseen.”

Halla-ahon FB-seinällä riemuittiin: viime viikonvaihteen kymmenissä kommenteissa Halla-ahoa suitsutettiin ja Soinia haukuttiin. ”Soini jonnekin Vokkiin pressaksi ja Halla-aho puolueen pomoksi!!!” – ja niin poispäin.

Ilmiö on saapunut myös tänne Puheenvuoroon. Bloggaaja Ano Turtiainen siteeraa perussuomalaisten uutiskirjettä, jossa viestinä on perussuomalaisten onnistuminen maahanmuuttopolitiikassa.

Turtiainen liittää perussuomalaisten kirjeen sisällön viime perjantain aprillipäivään. Hän yhtyy varauksetta Jussi Halla-ahon kannanottoon.

Turtiaisen siteeraaman uutiskirjeen jakoi Facebookissa myös perussuomalaisten kansanedustaja Kaj Turunen Facebookissa ja sai aikamoisen ryöpyn seinälleen.

Soini on ”seuraavan kerran tuomiolla” puoluekokouksessa 2017, kuten hän itse sanoo. Enpä lähtisi veikkaamaan, mikä tuo tuomio on, niin kuin en lähde arvaamaan myöskään tämän kesän Stubb-Lepomäki-kisan lopputulosta.

 

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu