Onkin nyrkkitervehdyksen vuosijuhla

Tämä oli maan hallitukselta isojen uutisten viikko. Suomi-laiva saattaa sittenkin kääntyä Juha Sipilän, Timo Soinin ja Alexander Stubbin avittamana. Tulevaisuudessa näkyy vihdoin muutakin kuin utua.

Uskaltaisin väittää, että on jopa fist bumpin eli nyrkkitervehdyksen paikka. Sellaisen, jonka Sipilä ja Stubb esittelivät jo huhtikuussa 2015 ennen kuin SSS-hallitus oli edes olemassa. (Katso ohessa oleva kuva Ylen vaalitentistä viime vuodelta).

On erittäin merkittävää, että trion vetämästä kehysriihestä saatiin tällä viikolla nippu pitkälle eteenpäin katsovia liikennehankkeita: Valtatie 5 pannaan vihdoin vetämään Mikkelin ja Juvan välillä, mikä heijastuu koko Itä-Suomeen.  

Valtatie 4:n sujuvoittaminen Oulun ja Kemin välillä voi myös alkaa ja Lahden seudullakin tiestössä tapahtuu.

Valtio satsaa kunnolla lisäksi Tampereen ratikkaan ja pääkaupunkiseudun Jokeri-linjaan. Jopa vuosikymmeniä veivattu Turun ja Helsingin välinen nopea ratayhteys nytkähti eteenpäin. Sen toteutuminen olisi piristysruiske koko Varsinais-Suomelle ja läntiselle Uudellemaalle.

Toki aina sopii kysyä, että mistä rahat suuriin liikennehankkeisiin otetaan. Syömävelalla kun tässä hoidetaan suurtyöttömyyttä ja myös yllättäen päälle kaatunutta turvapaikanhakijatilannetta. Uusia säästöpäätöksiä toki nytkin tehtiin, mutta ilman yli prosentin talouskasvua julkisen talouden tilanne pysyy hyvin kriittisenä.

Lisää hyvää triolta saatiin tällä viikolla, kun sosiaali- ja terveyspalvelujen rakenneuudistus lähti sen ansiosta oikeasti liikkeelle. Valtio alkaa ohjata kuntia – jatkossa siis palvelut erilaisilta tuottajilta tilaavia maakuntia – niin, että rahaa ei törsätä terveyspalvelujen keskenään seurustelemattomiin it-järjestelmiin ja kaikenlaiseen laitevarusteluun ympäri Suomen niemeä suin päin.

Nyt näyttää siltä, että kuluttaja pääsee jatkossa valitsemaan, keneltä terveyspalvelut ottaa – julkiselta, yksityiseltä tai kolmannen sektorin tuottajalta (Lue täältä lisää). Tämä parantanee palvelua kautta linjan, koska niin kilpailulla on tapana tehdä. Samalla syntynee säästöjä palveluprosessien parantuessa.

Toki soraääniäkin on kuultu. Veronmaksajin keskusliitto varoitteli (Lue täältä lisää) verotuksen mahdollisesta kiristymisestä ja poliittisessa vasemmistossa kavahdettiin julkisten terveyspalvelujen yhtiöittämistä.

PS. Viikon ilmapiirikunniamaininta menee europarlamentaarikko Jussi Halla-aholle. Hän teki Facebookissa ja Uuden Suomen haastattelussa (Lue täältä lisää) selvän pesäeron äärinäkemyksiä levitteleviin sivustoihin.

Halla-ahon suoraselkäinen teko auttaa siinä, että kansalaiset pystyvät mieltämään nuo ääriporukat osaksi merkityksetöntä marginaalia. Niin sitä pitää!

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu