Entä jos Sauli Niinistö kieltäytyisi

Juha Sipilä, Timo Soini, Antti Rinne, Erkki Tuomioja ja jopa Paavo Väyrynen ovat ilmoittaneet, etteivät ole käytettävissä presidentinvaalissa 2018.

Nämä raskaamman sarjan keskustalaiset, demarit ja perussuomalaiset laskevat, ettei istuvaa tasavallan presidenttiä Sauli Niinistöä kannata lähteä haastamaan.

Kokeneista kärkipoliitikoista vain keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja, ex-pääministeri Matti Vanhanen on kertonut haluistaan lähteä mukaan. Hänet keskusta valinnee parin kuukauden kuluttua puolueen ehdokkaaksi.

SDP:n nimistä presidenttipelissä vahvimmin esillä ovat olleet kansanedustaja Jutta Urpilainen ja kansanedustaja Eero Heinäluoma. Halukkuudesta ei vain oikein tiedä.

Perussuomalaisista ääniä voisivat saada eduskunnan puhemies Maria Lohela, puolustusministeri Jussi Niinistö tai eurovaalien ääniharava Jussi Halla-aho. Tässäkin puolueessa on ollut asian ympärillä hiljaista.

Vihreillä kilpaan olisi tarjolla vuonna 2012 yllättäen kakkoseksi yltänyt kansanedustaja Pekka Haavisto. Onko hänellä nyt tahtoa haastajaksi, ei ole tietoa.

Mutta entä jos Sauli Niinistö ilmoittaa ensi vuonna, että hän ei syystä tai toisesta olisikaan valmis toiseen kauteen?

Tällöin oman puolueensa ehdokkuudessa kiinni oleva Matti Vanhanen olisi yllättävänkin kovan näköinen kandidaatti valtakunnan ykkösvirkaan. Yllättäen hän myös nousi Suomen pääministeriksi kesällä 2003 Anneli Jäätteenmäen menetettyä SDP:n luottamuksen.

Presidenttiydestä jo vuosikymmeniä haaveillut Paavo Väyrynen lähtisi kisaan sillä samalla minuutilla omien puoluekuvioidensa kautta, ja SDP:ssä alkaisi kova kuhina viime kerralla flopannutta Paavo Lipposta myöten.

Kaksi kertaa vailla mahdollisuuksia ollut Timo Soinikin joutuisi tosissaan miettimään tilanteen uusiksi. Pekka Haavisto pistäisi kampanjan heti käyntiin.

Kenet kokoomus saisi taistoon mukaan? Kenties EU-komissaari Jyrki Kataisen, valtiovarainministeri Alexander Stubbin tai politiikasta takavasemmalle vetäytyneen pankkimies Jan Vapaavuoren?

Todennäköiseltä näyttää tietysti se, että Suomen ulkopolitiikan hoitamisessa suvereenin kärkipaikan ottanut Sauli Niinistö jatkaa myös vuodesta 2018 vuoteen 2024.

Tällä hetkellä 67-vuotias Niinistö kertonee jatkohaluistaan keväällä 2017.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu