Stubb, Orpo ja isänmurha

Sisäministeri Petteri Orpo on kokoomuksen puheenjohtajan Alexander Stubbin luottomies. Juuri Stubb valitsi hänet ministeriryhmäänsä ja antoi hänelle postin, jossa harmaana pidetty asiapoliitikko profiloitui viime syksynä, kun koko Euroopan yllätti turvapaikanhakijoiden vyöry.

Orpon mukaan lähtöä puheenjohtajakisaan pitää varsin todennäköisenä esimerkiksi puolueen varapuheenjohtaja Janne Sankelo. Hän puhui eilen Uuden Suomen Facebook-sivulla julkaistussa live-haastattelussa ”valkoisesta savusta”.

Sankelo on kannustanut Orpoa yksityisesti ja julkisesti lähtemään mukaan. Toistaiseksi haastajaksi on ilmoittautunut vasta kansanedustaja Elina Lepomäki, jota Uusi Suomi on myös live-lähetykseensä haastatellut. Ex-ministeri Jan Vapaavuoren nimi on mainittu lisäksi spekulaatioissa.

Politiikassa käytetään termiä isänmurha, kun puhutaan uuden johtajan tarpeesta ottaa tiukasti etäisyyttä edellisestä johtajasta. Isänmurhan on tehnyt muun muassa Esko Aho tuupattuaan 1990-luvulla Paavo Väyrysen keskustassa sivuraiteelle, ja myös Jyrki Kataisen nuivaa suhtautumista Sauli Niinistöön vuoden 2007 vaalien jälkeen on pidetty isänmurhana.

Jutta Urpilainen puolestaan ei hyllyttänyt häntä edeltänyttä Eero Heinäluomaa SDP:ssä, ja Heinäluoman tapaan puolueen ay-siivestä tullut Antti Rinne syrjäytti sitten vuonna 2014 Urpilaisen.

Stubb ei ole tehnyt pesäeroa Jyrki Kataiseen, joka lähti korkeaan EU-komissaarin työhön, työhön joka myös Stubbille olisi ilmeisesti maistunut nykyistä ministerintyötä paremmin. Kokoomukseen on jäänyt elämään vahva sisäinen oppositio, joka nyt pyrkii kaatamaan Stubbin.

Jos Orpo – tai joku muu – keikauttaa Stubbin vallasta puoluekokouksessa ensi kuussa, hän putoaa erittäin korkealta. Aiempien esimerkkien valossa kaatajan poliittisesti järkevimmäksi tehtäväksi jää isänmurha, Stubbin pudottaminen pois valtiovarainministerin paikalta rivikansanedustajaksi.

EDIT klo 13:55: 

Uutinen Orpon lähdöstä kisaan mukaan on vahvistunut.

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/195045-nyt-se-tuli-orpon-twitter-sivulla…

Hokasin asian ensin kansanedustaja Timo Heinosen (kok.) twiitistä. Hän vahvisti sen pian Twitterissä, kun kyselin. Tällaisen keskustelun kävimme:

https://twitter.com/timoheinonen/status/727802774616977409?lang=fi

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu