Vladimir Putinin ”Juudas”

Kansainvälinen olympiakomitea KOK päätti viikonvaihteessa, että jotkut venäläiset urheilijat voivat päästä kilpailemaan erityisehdoin Rion olympialaisiin. Heidän lajiliittonsa pitää ensin hyväksyä venäläiset urheilijat, minkä jälkeen näiden hyväksyttyjen urheilijoiden pitää hyväksyä heihin kohdistuva erityinen dopingseuranta.

Lisäksi: venäläisellä urheilijalla ei saa olla dopingtaustaa. Vaikka tuomio olisi kärsitty, asiaa näihin kisoihin ei ole.

Tämä viimeinen kohta osui ainakin venäläiseen juoksijaan Julia Stepanovaan, henkilöön, joka tuli tunnetuksi venäläisen systemaattisen dopingin paljastamisesta loppuvuonna 2014. Muutama vuosi sitten kärynnyt urheilija ei pääsekään kisoihin kilpailijana, vaikka hetken näytti jo, että pääsisi. Laihana lohtuna KOK tosin kutsui hänet miehineen katsomaan kisoja arvostaen sitä paljastustyötä, jonka he tekivät (Lue tästä koko KOK:n Venäjä-päätös)

Venäjän presidentti Vladimir Putinille Stepanovan paljastukset länsimediassa oli hirvittävä isku, ehkä pahempi kuin viikko sitten julkaistu Wadan dopingraportti Sotshin olympialaisista. Putinin tiedottaja kutsuikin aikoinaan Stepanovaa jopa ”Juudakseksi”.

Tuo ”Juudas” kun meni miehineen kertomaan koko maailmalle, että venäläisten huippu-urheilijoiden on käytännössä pakko käyttää dopingia ja kiinni jääneet hylätään oman onnensa nojaan. Saman maan kiekonheittäjä Jevgenia Petsherina sanoi, että ”99 prosenttia urheilijoista käyttää dopingia”.

Stepanovan teko oli ihailtava ja rohkea ottaen huomioon, minkälaisia kohtaloita Putinin vastustajilla voi olla, olivat he sitten kotimaassa tai ulkomailla. Tästä muistutti juuri Puheenvuoron blogissaan Anton Nikolenko viitaten venäläisen antidopingmiehen Grigory Rochenkovin paljastuksiin.

”Toisaalta tiedämme (Alexandr) Litvinenkon tapauksesta, etteivät yllättävät kuolemat Venäjän vihollisille rajoitu maan rajojen sisäpuolelle. Voimme olettaa, että Rodchenkov päätti puhua Wadalle ja medialle, koska julkisuus olisi hänen henkensä paras turva”, Nikolenko kirjoittaa.

Maailman antidopingtoimikunta Wada on kritisoinut KOK:ta siitä, että se antaa venäläisille urheilijoille mahdollisuuden päästä Rioon. Tämä ei siis koske yleisurheilijoita, mutta esimerkiksi voimistelijoita kisoissa nähtäneen, koska kansainvälinen voimisteluliitto ei sulje kategorisesti venäläisiä ulos.

Myös venäläisiä tennispelaajia ja judokoita Riossa nähtäneen sekä muidenkin lajien edustajia.

Wadalla on perustellut syyt omaan tiukkaan linjaansa, mutta kansainväliselle kanssakäymiselle ei ole ainakaan haitaksi, että KOK:n nahkapäätöksen myötä venäläisiäkin kisoissa on paikalla.

Joka tapauksessa Venäjästä tuli härski ennakkotapaus ja varoitus koko urheilevalle maailmalle, että jatkossa kokonaisia kansakuntia voidaan sulkea ulos olympialaisista, jos järjestelmällistä valtiojohtoista dopingia havaitaan.

Yksi tapaus tässä odottaa juuri tällä hetkellä pientä selvyyttä: Norjan hiihto astmalääkityksineen. Vaikka ei ehkä pitäisi verrata, mutta Suomen hiihtohan kärysi tunnetusti järjestelmällisestä dopingista jo 2001 Lahden MM-hiihtojen jälkeen, ja siihen se laajempi menestys loppuikin.

Mistä tuleekin mieleen, että urheilumenestys on propagandavaltti muillekin kansakunnille kuin Putinin Venäjälle. Joskus dopingtouhu menee tosin omassa maassa jäsentenväliseksi, niin kuin nyt Egyptissä.

 

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu