Suomalaiset jotka ymmärtävät Trumpia

Juttelin eilen Twitterissä kansanedustaja Simon Elon (ps.) kanssa Yhdysvaltain presidentinvaaleista. Keskustelu alkoi siitä, kun hän tviittasi, että ”Ilman poliittista korrektiutta ei olisi D. Trumpia, ilman monikult. ihannointia ei olisi J. Åkessonia (ruotsidemokraattien johtaja). Ilman federalismia ei olisi Brexitiä”.

Perussuomalainen kansanedustaja kertoi kannattaneensa vaaleissa republikaanien Marco Rubiota, joka kääntyi toukokuussa varauksettomasti Trumpin taakse puolueen esivaalit hävittyään.

Sitten kysyin Elolta: ”Entä Clinton vs Trump -kisassa, kumpaa kannatat?”

Seurasi Twitter-hiljaisuus.

Toistin hänelle kysymyksen vähän eri muodossa tänään ja vastauskin tuli: "Kumpikaan ei ole hyvä" ja jatkoi "rutolla ja koleralla". Jätti siis auki myös sen, kannattaisiko kuitenkin Trumpia.

Tämä kuvaa yleisemmin monen Yhdysvaltain republikaaneja sympatiseeraavan suomalaisen ristiriitaista suhtautumista Trumpiin. Myöskään perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini, tällä hetkellä Suomen hallituksen ulkoministeri, ei ole lähtenyt revittelemään Trumpin tähänastisella vaalimenestyksellä, vaikka kirjoitti vaikeasti tulkittavan Forrest Gump -kirjoituksensa Trumpista maaliskuussa.

"On ennakoimaton, törkeä, hauska, ärsyttävä, pakottaa ottamaan kantaa, puolesta vai vastaan", Soini kirjoitti joltisenkin ymmärtävästi vielä, kun pääsy puolueen ehdokkaaksi oli miljardöörille vasta unelma.

Ulkoministeri Soinille Trump on muuttunut kampanjan kestäessä hankalammaksi tapaukseksi, sillä hänen viimeaikaiset puheensa Yhdysvaltain Nato- ja samalla Eurooppa-sitoutumisen vähentämisestä ovat herättäneet tänä kesänä ihmetystä ja närää esimerkiksi Suomelle läheisissä Baltian maissa, mutta myös muualla Euroopassa.

Soinin olisi myös hieman hankala esiintyä uskottavasti monen eurooppalaisen tai amerikkalaisen poliittisen vaikuttajan seurassa, jos hän kannattaisi avoimesti henkilöä, joka pyytelee venäläisiä hakkereita tuomaan esiin demokraattiehdokas Hillary Clintonin leiristä varastettuja sähköposteja.

Yhdysvaltain entinen Suomen-suurlähettiläs, Suomessa yhä vaikuttava Bruce Oreck kutsui Donald Trumpia Uuden Suomen videohaastattelussa jopa ”planeetan vaarallisimmaksi”. Menisikö Soini kehumaan hänelle leppoisasti Trumpia kokkareilla viinilasin ääressä?

Lue ja katso Uuden Suomen Oreck-haastattelu täältä.

Löytyy Suomesta joitakuita hyvin avoimia Trumpin ymmärtäjiäkin. Erityisen arvostavasti republikaanien ehdokkaasta on puhunut kansanedustaja Laura Huhtasaari (ps.), joka myös pitää häntä oikeana valintana Yhdysvaltain presidentiksi.

”Ihminen joka uskaltaa tehdä asioita, saa varmasti paljon aikaan”, Huhtasaari kehui Trumpia Radio Novalla kesäkuussa. Toki hänkin myöntää, että Trump ”laukoo sovinistisia ja sopimattomia asioita”.

Tänään Trumpin ulkopoliittisen ajattelun hyväksyjiin liittyi keskustavaikuttaja, sanomalehti Ilkan entinen päätoimittaja Kari Hokkanen. Hän sanoo Puheenvuoron blogissaan pitävänsä järkevänä poliittisena ajatteluna sitä, että Trump on valmis antamaan Krimin pysyvästi Venäjälle, jotta Ukrainan kriisi ratkeaa.

Lue Kari Hokkasen bloggaus täältä.

Kun näihin Trump-ymmärtäjiin lisätään Suomen pieni, mutta äkkiväärä Venäjä-mielinen huutokuoro, on kokonaisuus kasassa. Kaikuja menneestä vai tulevaisuuden tekijöitä?

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu