Tässäkö Erkki Liikasen seuraaja?

Suomen Pankin pääjohtajaruletti pyörähti tänään toden teolla käyntiin, kun julkisuuteen tuli tieto, että työeläkevakuuttajien Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes ja keskustalainen elinkeinoministeri Olli Rehn haluavat pankin johtokuntaan.

Toki hakijoita on myös muita, koviakin, mutta nämä kaksi ovat todella raskaan sarjan tarjokkaita tekemistensä ja yhteiskunnallisen toimintansa kautta.

Siimes oli politiikkaa tehdessään kansanedustaja, vasemmistoliiton puoluejohtaja ja kahden hallituksen ministeri. Rehn on nyt sekä ministeri että kansanedustaja ja sen lisäksi hän on entinen europarlamentaarikko ja EU-komissaari. Paljon muutakin yhteiskunnallista vaikuttamista kummankin cv:stä löytyy.

Olli Rehn on taloustieteestä väitellyt Oxfordin tohtori ja Suvi-Anne Siimes ekonomistitaustainen lisensiaatti. Koulutustausta on kummankin osalta siis myös kunnossa.

Paikkoja on Suomen Pankissa jaossa lähitulevaisuudessa kolmesta kaksi, kun Pentti Hakkarainen jää pois alkuvuodesta 2017 ja Seppo Honkapohja saman vuoden lopulla. Kolmaskin eli varsinaisen keulahenkilön paikka on auki kesällä 2018, kun Erkki Liikasen vuonna 2004 alkanut pitkä pääjohtajakausi päättyy.

Liikanen saanee näppinsä peliin vielä kahta johtokuntapaikkaa täytettäessä, minkä uskotaan heikentävän muuten hyvinkin pätevänä pidetyn valtiovarainministeriön ylijohtajan Pentti Pikkaraisen mahdollisuuksia suhteessa Siimekseen ja Rehniin.

Johtokunnan jäsenyyspyrkimys lienee vain alkusoittoa, kun sekä Siimes että Rehn tähdännevät lopulta Liikaseksi Liikasen paikalle. Se on suomalaisessa poliitikassa vaikuttaneelle edelleen se vihrein oksa, jolle istahtaa.

Nimittäjänä johtokuntaan toimii eduskunnan pankkivaltuusto, jossa keskustalla on kolme paikkaa, perussuomalaisilla, kokoomuksella ja SDP:llä kullakin kaksi paikkaa.

Johtokunnan rivijäsenyyden tapauksessa Rehnin paikkaa pidetään pässinlihana. Siimeksen kerroin on vähän suurempi, kun kaikkien hakijoiden nimetkään eivät ole olleet esillä.

Johtokunnan puheenjohtajan eli pääjohtajan nimittää tasavallan presidentti pankkivaltuuston esityksestä. Asiantuntijapiireissä vaakakupin uskotaan lopulta kallistuvan Olli Rehnin suuntaan.

Suomen Pankin pääjohtajan työ on jatkuvaa pyörimistä Euroopan rahamaailman kirkkaimmissa saleissa ilman poliitikkoihin, ja varsinkin ministereihin kohdistuvaa jatkuvaa julkista painetta ja pelkoa pätkätyön äkillisestä loppumisesta. Suomessa tuon roolin suorittaja on viime aikoina näyttäytynyt koko kansalle tv:ssä sormi pystyssä, kun tuottavuus taloudessa laahaa ja talouskasvu tökkii.

Palkka tässä Suomen Pankin eliittityössä on huima: yli 20 000 euroa kuussa. Johtokunnan rivijäsenenäkin tosin pääsee jo pitkälle yli 15 000 euroon, eli tavallisen kansan näkökulmasta käsittämättömiin ansioihin.

Ihan vertailun vuoksi: tasavallan presidentti Sauli Niinistön saama veroton korvaus vuodessa on hänen oman pudotusratkaisunsa jälkeen 126 000 euroa vuodessa, noin kymppitonni kuussa.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu