Pahimman piti tapahtua

”Meillähän on esimerkiksi eri paikkakunnilla ollut pitkään skiniongelmia, mutta ei ole osattu ajatella, että skinit liittyvät joiltain osin myös rasistiseen ja väkivaltaiseen ääriliiketoimintaan. Skinien on annettu touhuta ja puututtu siihen vain, jos he ovat tehneet jotain lainvastaista”, sisäministeriön kehityspäällikkö Tarja Mankkinen sanoo Ilkka-lehdessä.

Suomen näkyvimmät natsit ovat tunnetusti ryhmittyneet Suomen vastarintaliike –nimiseen verkostoon. Se on joidenkin kymmenien aktivistin joukko, jonka toiminnan yksi harhainen ydinajatus liittyy kantasuomalaisten ”turvaamiseen” kaduilla.

SVL on kertonut taistelevansa ”integraatiota ja kulttuurista rappiota vastaan sekä vastustavansa uhkaavaa kansamme sulautumista muiden rotujen ja kansanryhmien kanssa”.

SVL:n rasistiset partiot tulivat kaduille loppuvuonna 2015 kärjistämään tunnelmaa tuhansien ja taas tuhansien turvapaikanhakijoiden saavuttua yllättäen maahan. Rasistinen katupartiointi on jatkunut sittemmin Soldiers of Odinin nimissä, jonka juuret ovat vahvasti SVL:ssä.

Soldiers of Odinin toiminta hyytyi kuluneen vuoden aikana huomattavasti samalla, kun Suomen viranomaiset näyttivät hoitaneen varsin onnistuneesti yllättävän turvapaikanhakijahaasteensa. Työ on toki vielä kesken, mutta tulijavirtaan liittynyt kärjistynyt vaihe ohitettiin kevään kuluessa.

Valitettavasti rasistinen kiehunta Suomessa ei jäänyt siihen.

Soldiers of Odinin aatteellinen kantaisä SVL tuli Helsingin kaduille runsas viikko sitten ilmaisemaan mieltään kohtalokkain seurauksin: yksi nuori mies kuoli. Poliisi on kertonut, kuinka hänen peräänsä sännännyt epäilty pahoinpitelijä on potkaissut uhriaan rintaan. Uhri kuoli noin viikkoa myöhemmin.

Oliko tämä hyvin ikävä tapaus yllätys?

”Olen järkyttynyt tapahtumista. Tämä ei yllättänyt minua, vaan oli oikeastaan pahin pelkoni… Tämä tapahtuma osoittaa vastarintaliikkeen väkivaltapotentiaalin. Vaikka liikkeestä ei ehkä ole mittavaa yhteiskunnallista vaaraa, on siitä silti vaaraa yksittäisille ihmisille, Suomen vastarintaliikettä perustamassa ollut entinen natsi Esa Holappa sanoo Helsingin Uutisten haastattelussa.

Hän tietänee, mistä puhuu.

Nyt jopa perussuomalaiset ovat valmiita kieltämään Suomen vastarintaliikkeen toiminnan. Ensin piti pahimman tapahtua.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu