Maahanmuutto, verotus vai nukahdus?

Hallituspuolue perussuomalaisten leirissä on selkeä analyysi puoleen gallupkannatuksen romahduksesta: ay-liikettä kauhistuttanut pakkolakikaavailu ja sen myötä romahtanut suosio työntekijämiesten keskuudessa.

Viimeksi puoluekannatusmittauksen teki Alma Median lehtiperhe (Uuden Suomen uusi koti). Siinä kysyttiin, mitä puoluetta aikoo äänestää kuntavaaleissa.

Mitään valtavasti yllättänyttä viime viikon lopulla julkaistuissa puoluetuloksissa ei itsessään ollut: SDP ja keskusta ovat keulilla, kokoomus kolmantena, vihreät neljäntenä ja perussuomalaiset viidentenä.

Katso kyselyn tulokset tästä Kauppalehden jutusta.

Tarkempi tarkastelu kyselyn tuloksiin antaa kuitenkin aika hyvän kuvan siitä, mistä kunkin puoleen kannattajat ovat kunnassaan huolestuneita ja missä puolueessa horjutaan eniten äänestyshalujen kanssa.

Lääkäri- ja sairaanhoitopalveluiden saatavuus huolestuttaa yleisesti eniten ja työttömyys toiseksi eniten.

Perussuomalaisten äänestäjien kohdalla hyppää kuitenkin esiin pelko maahanmuutosta. Sen sijaan he ovat poikkeuksellisen vähän huolissaan koulujen ja päivähoidon resursseista tai vammaistuesta ja lastensuojelusta.

Vasemmistoliiton kannattajien keskuudessa taas ollaan huomattavan vähän huolissaan verotuksen kiristymisestä. Vihreissä esimerkiksi maahanmuutto ei aiheuta käytännössä juuri lainkaan huolta ja varsin vähän myös vasemmistoliitossa ja demareissa.

Verotuksen kiristymistä kammoavat eniten kokoomuslaiset, mikä ei yllätä. Vihreissä pelätään koulujen ja päivähoidon resurssien puolesta ja SDP:ssä vanhuspalveluiden tason pudotusta.

Oikeastaan missään ei olla hirmuisen huolissaan asuntotilanteesta tai hyvä veli –verkostoista, kuntaliitoksista puhumattakaan.

Perussuomalaisten äänestäjät ovat saman Alma Median kyselyn perusteella varsin alttiita nukahtamaan vaalipäivänä. Vain vähän enemmän kuin joka toinen heistä pitää täysin varmana sitä, että äänestää huhtikuussa 2017 kuntavaaleissa.

Esimerkiksi kokoomuksessa ja vasemmistoliitossa vastaava varmojen äänestäjien osuus on noin kolme neljästä.

Jos varsinkaan maahanmuutossa ei tapahdu mitään yllättävää, on perussuomalaiset tuomittu kuntavaaleissa Suomen viidenneksi suurimmaksi puolueeksi huhtikuussa 2017.

Ykköskuntapuolueeksi voi hyvinkin nousta SDP, kuten puheenjohtaja Antti Rinne on tavoitteeksi paaluttanut. Kakkonen tämän hetken ennustella lienee keskusta ja kolmonen kokoomus.

Viimeaikainen pallottelu työttömyysturvan heikennyksen kanssa sataa sekin Rinteen laariin, vaikka erityisesti Soinin väki on kuluneen viikon aikana esittänyt päälle liimatun pontevasti olevansa duunarin asialla.

Syyn perussuomalaisten pontevuuteen mainitsin heti tämän tekstin alussa.

 

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu