Häntä Sipilän on nyt vaikea ohittaa

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitukseen on tulossa merkittävä ministerivaihdos.

Eduskunnan pankkivaltuutetut valitsevat tämän viikon perjantaina elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk.) hyvin suurella todennäköisyydellä Suomen Pankin johtokuntaan. On varsin mahdollista, että Rehn nousee myöhemmin Erkki Liikasen seuraajaksi pankin pääjohtajaksi.

Rehnin ilmeiseltä näyttävä valinta Suomen Pankkiin tarkoittaa sitä, että Sipilän täytyy löytää uusi elinkeinoministeri. Pääministeri tarvitsee siis painavan salkun haltijaksi kokeneen henkilön, joka osaa hallitusohjelman aasta ööhön.

Vaikka keskustalla on tarjota tähän hätään nippu entisiä ministereitä, kuten Sipilän valtiosihteeri Paula Lehtomäki, presidenttiehdokas Matti Vanhanen, eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarinen ja kansanedustaja Seppo Kääriäinen, katseet kääntyvät nyt toisaalle.

Koska nyt tarvitaan talousosaaja, on Sipilän vaikea ohittaa vuodesta 1999 eduskunnassa istunut Mika Lintilä valintaa tehdessään.

Lintilä on ollut vuosikausia keskustan talouspoliittisen työryhmän puheenjohtaja. Hän on eduskunnan valtiovarainvaliokunnan ja talousvaliokunnan jäsen sekä verojaoston puheenjohtaja ja oli Sipilälle tärkeä henkilö viimevuotisissa hallitusneuvotteluissa.

Lintilä ei ole mikään jättimäisen suuri kansansuosikki, sillä hän meni viime vuoden vaaleissa läpi niukin naukin. Ulospäin melko väritön keskipohjalainen ei toisaalta ole joutunut myöskään julkisuuden riepottelemaksi toisin kuin esimerkiksi eduskunnasta pudonnut Paula Lehtomäki Talvivaara-osakekauppojensa kanssa.

Kun nyt elinkeinoministeriä valitaan, ei varsinaista haittaa Lintilälle ole myöskään siitä, että hän on toiminut yrityselämässä, nakeista tunnetussa Pouttu Oy:ssä talouspäällikkönä.

On hän myös ravimies, Suomen Hippos ry:n puheenjohtaja. Saisi ulkoministeri Timo Soini (ps.) alan miehen hallitukseen juttukaveriksi.

Parikin kertaa valtioneuvoston jäsenyydestä ohitetuksi tulleella Lintilällä on kiinnostusta ministerin töihin, se tiedetään. Ei hän ole ainoa. ”Sukat pyörivät monella jalassa”, kuvaili tänään eräs keskustalainen kuluvan viikon tunnelmia.

Toki pääministeri Sipilän on aina mahdollista vetää ministeriksi myös esimerkiksi eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen tai keskustan puheenjohtajuudesta vuonna 2012 Sipilän kanssa kilpaillut kansanedustaja Tuomo Puumala.

Ainahan myös perhe- ja peruspalveluministeriksi Juha Rehulan paikalle ensi vuonna nouseva Annika Saarikko voisi tulla kyseeseen, jos hänellä haluja olisi. Tai sitten Rehula saisi uuden entistä painavamman salkun, ja Saarikko siirtyisi ennenaikaisesti aiemmin sovitulle paikalle.

Näiden neljän viimeksi mainitun erityisosaaminen ei ole kuitenkaan taloudessa. Niin tain näin, päätös on Sipilän päätös, vaikka muodollisesti se tehdään keskustan puolue-elimissä.

 

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu