Näin Mika Lintilän pää kääntyi

Suomeen on saatu uusi elinkeinoministeri. Hän on tärkeä henkilö, kun Suomessa tehdään elinkeinopoliittisia päätöksiä.

Mutta mitä Mika Lintilä edustaa taloudelliselta ajattelultaan? Hän on tunnetusti nakkifirma Pouttu Oy:n entinen talouspäällikkö ja keskustan veroasiantuntija, mutta on hän paljon muutakin.

Ensinnäkin tämä viidennen kauden kansanedustaja on ydinvoimakäännynnäinen. Kansanedustajauransa alkutaipaleella hän kuului samaan porukkaan kuin Mauri Pekkarinen vastustaessaan viidettä ydinvoimalaa Satakunnan Olkiluotoon vuonna 2002, kun eduskunta siitä äänesti.

Keski-Pohjanmaan miehen mieli oli muuttunut todistetusti vuonna 2008. Tällöin hän sanoi ”kallistuneensa ydinvoiman puolelle”, kuten tämä Iltalehden juttu kertoo.

Kaksi vuotta myöhemmin hän äänesti uuden ydinvoiman puolesta, kuten myös keskustakollegansa Pekkarinen, joka muuten pisti hänet yllättävän tiukille tämän aamun ministeriäänestyksessä.

Helsingin Sanomien vaalikoneessa 2015 Lintilä käytti ydinvoimamyönteisyytensä perusteluna tuontienergiariippuvuuden vähentämistä, mikä tässäkin tapauksessa tarkoittanee Venäjä-riippuvuuden vähentämistä.

Ihan oma lukunsa on, vähentääkö Lintilän kotikulmien liepeille Pohjois-Pohjanmaalle nouseva Fennovoiman reaktori Venäjä-riippuvuutta vai lisääkö se sitä, kuten esimerkiksi oppositiopuolue vihreiden piirissä nähdään.

HS:n vaalikoneen mukaan uusi elinkeinoministeri voisi luopua ruotsin kielen pakollisesta opiskelusta Itä-Suomen kunnissa ja olisi valmis vapauttamaan alkoholia tarjoavien ravintoloiden myyntiä. Hyvin ansaitsevien palkkaverotusta hän ei olisi valmis kiristämään paitsi ehkä kaikkein eniten tienaavien ja väliaikaisesti.  

Lintilässä on myös aimo annos sitä perinteistä kepulaisuutta, sillä hän on ehdottoman vakuuttunut siitä, että koko Suomi on pidettävä asuttuna verovaroin. Eikä kuntien määrää tulisi tietenkään merkittävästi vähentää ainakaan pakolla, 3 000 ihmisen asuttaman Toholammin mies arvioi.

 

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu