Kapina Kepussa ja SDP:ssä

Suomen kahdessa suurimmassa puolueessa, keskustassa ja SDP:ssä, kuohuu.

Pääministeripuolue keskustassa itse pääministeri Juha Sipilä tuli haastetuksi, kun puolue valitsi uuden ministerin Suomen Pankkiin lähtevän Olli Rehnin tilalle, ja SDP:ssä eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman sai edustajatovereiltaan kyytiä, kun oli lehtitietojen mukaan esitellyt eduskunnan puhemiehistölle omia nimilistojaan sopivista SDP-puhujista kyselytunnilla.

Kummassakin tapauksessa on kyse poikkeuksellisesta tapahtumasta, jonka vaikutus voi näkyä pitkään.

Puolueensa puheenjohtaja Sipilä sai näpäytyksen eduskuntaryhmän punamultaporukoilta oltuaan turhan itsevarmasti nimittämässä haluamansa Mika Lintilän elinkeinoministeriksi.

Haastaako sama kapinaryhmä tämän kokoomusyhteistyöstä tykkäävän pääministerin vielä joskus puoluekokouksessa? Ainakin Mauri Pekkarisen kommenteissa oli katkeraa sävyä: ”Olisin ollut pätevä, mutten ollut välttämättä sopivin”.

Antti Lindtmanille rysän päältä kiinni jääminen saattoi olla uran kannalta vielä kohtalokkaampi. Häntä on pidetty lähes varmana Antti Rinteen manttelinperijänä SDP:n johtoon, mutta nyt tuli hyvin paha tahra kilpeen.

Gallupeissa SDP kamppailee tällä hetkellä tasapäisesti keskustan kanssa kärkisijasta, eli demareista saattaa tulla maalle seuraava pääministeri.

Tapauksia kahdessa puolueessa yhdistää se, että kummassakin yksittäiset poliitikot toimivat niin omavaltaisesti, että vähemmälle vallalle jääneet puoluetoverit hermostuivat ja yhdistivät voimansa.

 

 

 

 

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu