Hekö muka jotain vapaamatkustajia?

Suomessa on kourallinen suuria pääomatuloja saavia henkilöitä. He rahoittavat ansiokkaasti Suomen poliisivoimia, puolustusvoimia, tiestön ylläpitoa, sosiaalitukijärjestelmää, terveydenhuoltoa, kouluja, päiväkoteja, kirjastoja jne.

He pitävät omalta painavalta osaltaan yllä Suomen mittavaa kuntaverkostoa.

Tiedän, että tämä on jotain muuta kuin se, mitä Helsingin Sanomat ja sen sisarlehti Ilta-Sanomat ovat viimeksi kuluneen vuorokauden aikana julistaneet.

Ote tämän päivän Helsingin Sanomista toimittaja Tuomo Pietiläisen HS-analyysistä:

 ”Toissa vuonna nollaprosentin kunnallisveron maksajia oli noin 13 prosenttia tuhannen kärjestä eli 129 henkilöä. Viime vuonna nollan euron kunnallisveron maksajia oli 123 henkilöä tuhannesta eniten pääomatuloa saavasta. Näin siitä huolimatta, että he käyttävät jotain asuinkuntansa palveluista: vähintään he ajavat kunnan ylläpitämiä teitä. Monilla heistä on lapsia, jotka käyvät kunnan ylläpitämää koulua”.

Ilta-Sanomien toimituspäällikkö Timo Paunonen kirjoitti kolumnissaan vähintään yhtä riipaisevasti otsikolla: ”He saivat miljoonatulot, mutta eivät maksa euroakaan kunnille päivähoitoon, kouluihin ja kirjastoihin”.

Olisin ehkä itsekin ottanut nuo syyllistävät tekstit laiskasti vain annettuna, ellen olisi törmännyt aamujunassa VATT:n erikoistutkijan Tuukka Saarimaan tviittaukseen:

”Yritetään muistaa, että meillä on valtionosuusjärjestelmä, jonka rahoittamiseen valtionveroja maksavat osallistuvat”.

Sitten rupesin muistelemaan, kuinka monta miljardia tuo summa on. Kaivoin Kuntaliiton sivuilta, että vuonna 2015 se oli 8,2 miljardia euroa. Kyseessä on valtion budjetin suurin menoerä, kuten esimerkiksi Verkkouutiset tässä kertoo.

Valtionosuuksia tilitetään kunnille valtionveroista, joita suurten pääomatulojen saajat kerryttävät valtion kassaan valtavasti, Juha Hulkon ja Jorma Ollilan tapauksessa peräti 14 – 15 miljoonaa euroa vuonna 2015.

Moni suomalainen kunta pystyy tarjoamaan kunnalliset peruspalvelunsa ja pysyy pystyssä vain siksi, että se saa reippaita valtionosuuksia. Esimerkiksi Ranua, Salla, Kärsämäki, Kinnula ja Vesanto ovat kattaneet menoistaan 60 – 70 prosenttia valtionavulla.

Mikähän mainitun HS-IS-tendenssijournalismin tavoite on? Se, että Suomen harvoja menestyneitä yrittäjiä ja sijoittajia verotettaisiin vielä ankarammin?

Yhteisöveron ja pääomatuloveron päälle kunnallisvero ja bonuksena varallisuusvero?

On Suomen talouden kannalta kammottava harhakäsitys, että veroprosentteja ylös hilaamalla ja uusia veroja kehittämällä talous voisi paremmin, ja julkisin varoin rahoitettavia ihannetyöpaikkoja syntyisi kuin neuvostoliittolaisessa elokuvassa.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu