Presidentti Niinistön hybridihuoli

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö piti tänään kiinnostavan puheen valtakunnallisen maanpuolustuskurssin avajaisissa. Presidentti teki siinä myös pelinavauksen lainsäätäjiin päin nostaessaan esille valmiuslaissa olevan ”hybridivaikuttamisen mentävän aukon”.

”Nykyisen valmiuslain soveltamista on tarkasteltava kriittisesti: mahdollistavatko nykyiset toimintatapamme riittävän linjakkaan ja ripeän toiminnan?”, presidentti Niinistö kysyi.

”Kaikissa tilanteissa pitää olla selvää, että poikkeusolot voidaan tarvittaessa ongelmattomasti todeta. Tällä hetkellä normaalien aikojen valtuuksien ja poikkeustilan toteamisen väliin jää hybridivaikuttamisen mentävä aukko. Tämä on tutkittava ja tarvittaessa tukittava”, hän jatkoi.

Valmiuslain mukaan valtioneuvosto päättää yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa maassa vallitsevat poikkeusolot.

Suomen valmiuslakiuudistus tuli voimaan vuoden 2012 maaliskuussa. Laki on aiempaa täsmällisempi viranomaisvaltuuksien osalta, mutta se ei tasavallan presidentin esiin tuomien huolten perusteella ole nykytilanteessa enää ehkä riittävä siltä osin, miten kriisiolot määritellään.

Hybridivaikuttamisesta alettiin puhua kiivaasti vuonna 2014, jolloin Venäjä valloitti Krimin niemimaan Ukrainalta niin sanottujen vihreiden miesten avulla ilman sodanjulistusta ja alkoi lietsoa aggressioita Itä-Ukrainassa.

Mielenkiintoista nähdä, miten Suomessa nyt reagoidaan presidentin esiin tuomaan huoleen. Aletaanko vasta muutaman vuoden voimassa ollutta uutta valmiuslakia säätää muuttuneissa turvallisuuspoliittisissa oloissa uusiksi?

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu